🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Окланд е на първо място по качество на живот в пандемията

Проучването на Economist Intelligence Unit показва, че средното ниво спада заради заразата с коронавирус

Шест от десетте топ града по качество на живот се намират в Нова Зеландия и Австралия.
Шест от десетте топ града по качество на живот се намират в Нова Зеландия и Австралия.
Шест от десетте топ града по качество на живот се намират в Нова Зеландия и Австралия.    ©  Reuters
Шест от десетте топ града по качество на живот се намират в Нова Зеландия и Австралия.    ©  Reuters

Средното ниво на качество на живот навсякъде по света е спаднало в сравнение с преди пандемията. Това показва годишното проучване на Economist Intelligence Unit. Степента, до която градовете са имали способността да овладеят случаите на заболели, и темпото на ваксинационните кампании са основните фактори, на които се дължат промените в класацията. Данните са събрани в периода 22 февруари - 21 март 2021 г.

Тази година на върха е Окланд в Нова Зеландия благодарение на способността на местните власти да овладеят корона кризата, поради което строгите мерки бяха отменени по-рано. В самото начало на пандемията на града беше наложен строг граничен контрол, съответно случаите на заболели бяха сравнително малко на брой. В резултат на това училищата, заведенията и театрите останаха отворени.

Шест от десетте топ града по качество на живот се намират в Нова Зеландия и Австралия, тъй като мерките на строг граничен контрол са позволили на гражданите да продължат да водят сравнително нормален начин на живот и здравните системи са смогнали с лечението на заболелите.

Отстъпление на Европа

Много европейски градове са паднали значително в класацията, тъй като преживяха втора вълна на коронавируса, което ограничи културни и спортни мероприятия и доведе до продължителното затваряне на заведенията и училищата. Виена, която заемаше първо място през 2018-2020 г., падна до 12-о място в настоящото проучване. В Германия Франкфурт, Хамбург и Дюселдорф отчетоха най-голям спад сред всички в класацията. В Канада също се наблюдава значително понижение. Във всеки случай спадът се дължи на повишената тежест върху здравните органи вследствие на втората вълна на вируса.

Не е изненадващо, че резултатите в здравната секция на проучването са силно повлияни от пандемията. В сравнение с шест месеца по-рано средният резултат на всички градове е спаднал с близо 5 пункта. Условията са се влошили най-рязко в Прага, Атина и Джакарта, където броят на заболелите от коронавирус нарастваше по време на проучването. Това затрудни достъпа до болнични легла и качествени здравни услуги.

Малко промени се отчитат надолу в класацията. Както в предишни проучвания, качеството на живот продължава да е най-ниско в Дамаск. На дъното са също и Лагос в Нигерия, Порт Морсби, столицата на Папуа Нова Гвинея, и Дака, столицата на Бангладеш.

Коронавирусът ще продължи да оказва влияние

По целия свят се провеждат кампании за ваксинации с различни нива на ефективност. Вследствие на неравномерното разпределение на ваксини условията в най-бедните градове вероятно ще се влошат допълнително, в случай че не получат необходимите дози, за да предотвратят разпространението на нови варианти на вируса. Слабите здравни системи вероятно ще са под по-голяма тежест, както се случи в Индия. Бавен ваксинационен процес би довел до по-строги мерки, което ще има ефект над икономическия растеж. За сметка на това богатите страни вероятно ще наблюдават подобряване на условията на живота заради бързите ваксинационни кампании. Във всеки случай пандемията доведе до промени в начина на живот навсякъде. Поради това бъдещи класации ще се съобразят с това.

Какво се оценява

Рейтинг системата на Economist Intelligence Unit оценява кои градове по света предлагат най-добрите и най-лошите условия за живот. Всеки град е оценен на базата на над 30 качествени и количествени фактора в пет основни категории - стабилност, здравеопазване, култура и околен свят, образование и инфраструктура. Всеки фактор се оценява по следната скала - приемлив, поносим, неудобен, нежелан, непоносим.

Десетте града с най-високо качество на живот

1. Окланд, Нова Зеландия.

2. Осака, Япония.

3. Аделейд, Австралия

4. Уелингтън, Нова Зеландия

5. Токио, Япония

6. Пърт, Австралия

7. Цюрих, Швейцария

8. Женева, Швейцария

9. Мелбърн, Австралия

10. Брисбейн, Австралия
Все още няма коментари
Нов коментар