На американския фронт нещо ново

България усети, че доктрината на САЩ за борба срещу корупцията по света не е само на думи. Тя вече се разпростира и върху Западните Балкани

"Няма да има никакво съмнение за решимостта на Америка да защитава нашите демократични ценности, които не можем да отделяме от нашите интереси." Тази фраза от статия на американския президент Джо Байдън във в. Washington Post от 5 юни маркира един от фундаментите на неговата външна политика. Темата е залегнала и в новия меморандум за национална сигурност, подписан от Байдън също в началото на юни. "Битката срещу корупцията не е просто добро управление. Тя е патриотизъм и е от съществено значение за запазването на нашата демокрация и нашето бъдеще", гласи изявление на президента, съпътстващо оповестяването на документа.

България вече усети, че новата американска доктрина за борба с корупцията като национален интерес на САЩ съвсем не е просто на думи. Санкциите по американския закон "Магнитски" - най-тежките, налагани до момента от приемането му през 2016 г. - срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, хазартния цар Васил Божков и още няколко души имаха ефекта нa детонатор за цяла една епоха в българския бизнес и политика. Te бяха определени от американското правителство като "най-широкообхватното еднократно действие [на САЩ], насочено срещу корупцията досега".

Дни по-късно Вашингтон приложи същия принцип към цял регион. Американският президент подписа изпълнителна заповед за санкциониране на всеки, който корумпира и дестабилизира Западните Балкани.

Балканите са ни скъпи

Според указа Вашингтон ще налага забрана за влизане в САЩ и пълен запор на имуществото на лица, които прецени, че са заплаха за мира, сигурността и стабилността на държавите от Западните Балкани. Действието на президентската заповед е сходно с това на закона "Магнитски". Но тя е по-обща и в нея няма конкретни имена на хора и фирми, затова пък има конкретен териториален обхват - страните от бивша Югославия и Албания.

Заповедта на Байдън продължава и разширява действието на два предишни американски декрета за Западните Балкани, като добавя нови санкции и включва Албания. Миналия месец Държавният департамент на САЩ обяви бившия албански президент и премиер Сали Бериша - ключова фигура в албанската политика в посткомунистическия период - за персона нон грата заради "корупционни действия".

Според указа и обяснението към него президентът Байдън смята, че ситуацията в Западните Балкани през последните 20 години "възпира напредъка на региона към ефективно и демократично управление и цялостно интегриране в трансатлантическите институции, поради което представлява необичайна и изключителна заплаха за националния интерес и външната политика на САЩ".

Под ударите на указа попадат и тези, които подкопават изпълнението на важни споразумения, свързани с мира и сигурността в региона, като Преспанското споразумение от 2018 г. (което сложи край на дългогодишния спор между Атина и Скопие), Охридското рамково споразумение от 2001 г. (сложило край на вътрешния македонски конфликт между етнически албански бунтовници и силите за сигурност) и Дейтънското споразумение от 1995 г. (сложило край на войната в Босна и Херцеговина). В списъка не присъства Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Изпълнителната заповед показва ангажимента на САЩ към региона. Тя идва след циркулирането на поредица документи с неясен произход, заплашващи крехкия баланс на Западните Балкани. Най-противоречивият от тях е неофициален документ, свързван с кабинета на словенския премиер Янез Янша. Властите в Словения (която на 1 юли поема ротационното председателство на Съвета на ЕС) отричат да имат нещо общо с мистериозния план, предлагащ прекрояване на границите на Балканите - обединяване на Косово и Албания и подялба на Босна и Херцеговина.

"Подкрепата [на САЩ] за демокрацията на Балканите приема формата на противопоставяне на опитите за посяване на политическа агресия и конфликти вътре в държавите и между тях, включително опити за оспорване на териториалната цялост. Лидерите в региона трябва да видят това като допълнителна спирачка за политическа и икономическа корупция", коментира пред BIRN Дрилон Гаши, базиран във Вашингтон специалист по международно развитие.

А Европа?

Ден след оповестяването на американския указ Европейската комисия даде знак, че не обмисля санкции от американски тип за Западните Балкани. Без да коментира изрично изпълнителната заповед на Вашингтон говорител на ЕК по външната политика заяви, че "обмисляне на потенциални санкции не е в дневния ред".

Американският подход към Западните Балкани е част от по-широкия дневен ред на Вашингтон, базиран на идеята, че светът е силно разделен между две конкуриращи се управленски системи - демократична и авторитарна. Съответно САЩ и техните съюзници и партньори трябва да се обединят с общ дневен ред, за да могат да се конкурират по-ефективно срещу авторитарните режими в Китай и Русия (които впрочем разширяват влиянието си в Западните Балкани). По време на първата си обиколка в Европа тези дни Байдън ще търси подкрепата на европейските лидери за общ фронт срещу Пекин и Москва. Но откликът засега е по-скоро предпазлив и хладен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    За съжаление от флагман на свободното слово, от след брака си с Америка за БГ Капитал ударно се превръща в новото Работническо дело - официоз на новия Голям брат...

    И затова тук Капитал спуска поредната пропагандна пелена пред очите ни, представяйки обявяването за токсични на мразения от целокупния български народ Пеевски и недолюбвания Божков като висша форма на справедливост.

    Вероятно трябва да си визуализираме сценката, че като нов Св. Георги Сънния Джо е пробол с копие БГ корупцията и тя се гърчи предсмъртно, а, Светломира?

    Това е театър за плебса. Вероятно хлябът намалява, затова поне зрелища да има в излишък...

    Същностното в недоносената Капитал-пропаганда е, че внимателно се обикаля темата защо при прилагането на Магнитски не се засягат тези държавни мъже, които парите на Пееф и Черепа са корумпирали и които са накърнявали интересите на обществото в свой интерес.
    Защото корупцията е двустранен процес - даващ, за да се нарушат правилата в негова полза , и облечен във власт държавен служител, вземащ и нарушаващ правилата. Мисля, че по-разрушителен е вторият тип, с който, обаче, ЮЕс политиците си другаруват и не закачат.

    Е, какъв е смисълът да се фрустрират единствено Дебелото момче и Черепа и още трима от миманса след като корумпетата-политици минават метър?

    Смисълът, разбира се, не е в никаква ЮЕс борба с корупцията, а е американски геополитически демарш, който блесна от изявлението на Блинкен пред Радев за интересите им към Западните Балкани. А впоследствие (ако експериментът със санкционния модел в БГ проработи) ще се приложи и за цяла Източна Европа.

    Защото:
    1. БГ актът Магнитски по същество е прехвърляне на американското "приятелство" от един изхабен фаворит на друг, нахъсен да се докаже за сметка на първия.
    Засега като такъв се очертава Радев, който много ще се старае да "оправдае доверието" с прокарването на всяка цена на американо-полския геостратегически проект Интермариум и изуйгащите пред Скопие, защото Блинкен нареди БЮРМ да влезе в ЕС б е з п р е п я т с т в е н о!;

    2. Бившите американски фаворити не се дават на правосъдието, защото много са виждали и чували. Пък и времето с разчистването им тип Хамършелд/ген. Нориега отмина. Пък и винаги трябва да има готов резервен вариант, с чиято страшка да се активира новият фаворит;

    3. Глобалният закон Магнитски няма екстериториално действие и се изразява единствено в забрана на американски компании и лица, както и на банки и ТНК, опериращи с американски платежни средства, да общуват с обявените особи.
    В този смисъл готвените от БГ правителството и БГ банките списъци на лица и фирми за отстрел е нарушение на Конституцията и признаване на чуждо законодателство с приоритет над българското;

    4. Законът Магнитски е форма за политически натиск и насочване на политики на засегнатата страна в посока, желана от Вашингтон.

    Неприятно впечатление прави, че сред десетките страни, чиито граждани са обявявани за "лоши" по Магнитски, ЕДИНСТВЕНО България прекроява стратегически политики и ги напасва с американските!

    Единствено!

    Нередност?
Нов коментар