Крехкият данъчен компромис на Г-7 е под заплаха

Желанието за изключения от предложеното минимално данъчно облагане трудно ще доведе до сделка, от която всички да са доволни

Експертите по корпоративни данъци предупреждават, че "специалното пледиране" от държавите за изключване на някои индустрии от новото споразумение за корпоративния данък, подкрепено от Г-7, рискува да провали окончателната сделка, когато се ускоряват преговорите по техническите детайли.

Финансовите министри на страните от Г-7 обявиха, че са договорили система, която да накара мултинационалните компании да плащат повече данъци в страните, в които оперират, заедно с минимална глобална ставка на корпоративния данък от поне 15%. Сделката беше приветствана в знак на подновено глобално сътрудничество от страна на САЩ, съобщава Reuters.

Борбата за технологичните американски гиганти

Въпросът къде най-големите международни компании плащат корпоративен данък е най-оспорваният детайл от предложението, коментира Financial Times. Великобритания, Франция, Италия и други страни искат да получат повече данъчни приходи от американските технологични гиганти и други мултинационални компании, за да отразят дейността, която тези компании извършват на техните територии.

"Всяка страна се опитва да се увери, че ще излезе като победител, но не всички могат да бъдат победители, ще има и губещи", твърди Хедър Селф, корпоративен данъчен партньор в британската счетоводна къща Blick Rothenberg. Тя очаква да види повече "специални молби" от страните, загрижени относно предаването на данъчни права на други юрисдикции

Великобритания се притеснява, че може да понесе загуби вследствие на споразумението заради облагането на сектора на финансовите услуги. Британският финансов министър Риши Сунак настоява фирмите за финансови услуги да бъдат освободени от новата глобална данъчна система. Селф също смята, че ако "финансови услуги влязат в споразумението, Великобритания вероятно ще загуби много, тъй като сме голям износител на финансови услуги".

Търсенето да се освободят от данъчното облагане финансови услуги произтича от първоначалния план на ОИСР, който освобождава сектора, защото "печели от дейности, които възникват в определена пазарна юрисдикция и обикновено ще бъдат облагани с данъци на това място". Страни като Франция, с големи финансови институции, подкрепиха тази специална договорка, когато беше обявена.

Опитите за изключване на финансовите услуги от сделката на Г-7 не трябва да се разглеждат като компромис според Ричард Милнс, партньор за данъчно облагане в EY. "Също така е уместно да се отбележи, че понятията "продажби" и "марж", залегнали в основата на предложенията на Г-7, не са лесно приложими в контекста на финансовите услуги", казва още той пред Financial Times.

Но Майкъл Деверо, професор по данъчно облагане на бизнеса в университета Oxford в Saïd Business School, казва, че въпреки че Великобритания има сериозни аргументи относно практическите трудности, нейното противопоставяне на включването на Лондонското сити в сделката е също като протестите на американците срещу разрешаването на останалия свят да облага техническите им гиганти.

Полша и Унгария са отново против

Полша и Унгария обявиха, че няма да подкрепят плана за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък, освен ако няма освобождаване от облагане на съществени бизнес дейности в страните им, съобщава Financial Times. Позицията на двете централноевропейски страни говори, че съпротивата срещу сделката в ЕС може би се простира далеч отвъд Ирландия и други дестинации, предпочитани от мултинационални компании, които търсят да минимализират данъчната си тежест.

"Г-7 не би трябвало да диктува каква данъчна ставка имаме в страната си", каза министърът на финансите на Полша Тадеуш Косчински. "Определянето на по-ниска данъчна ставка е важен начин за страните да настигнат по-напредналите икономики, като привличат иновации от чужбина", добави още той.

В крайна сметка всичко ще зависи от ОИСР, която трябва да намери формула, която да направи сделката приемлива за всички.

"Надяваме се, че преговорите ще доведат до сделка, която да се справи с предизвикателствата на възстановяването след пандемията... като същевременно осигури справедлив данъчен режим за мултинационални компании, включително финансовите услуги", каза говорителят на Лондонското сити.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Ще ги призная ако теглят чертата на офшорките ...

    Нередност?
Нов коментар