УЕФА, или когато футболистите не са важни

Европейската централа прояви за пореден път липса на състрадание след колапса на Кристиан Ериксен на терена по време на мача Дания - Финландия

Дори тези, които не са футболни фенове, са разбрали, че по време на мача от европейското първенство между Дания и Финландия играчът на домакините Кристиан Ериксен беше на прага на смъртта. Той получи сърдечен арест в края на първото полувреме (причините още не са известни) и благодарение на бързата реакция на капитана на датчаните Симон Кяер и главния съдия Антъни Тейлър, както и на последвалата помощ на лекарския екип най-страшното беше предотвратено. Сега предстои Ериксен да се възстанови, но професионалната му кариера най-вероятно вече приключи.

В тази изключително тежка ситуация и за двата отбора нямаше нищо по-нормално от това мачът да не се доиграе и да се направи възможното за успокояването на напрегнатата ситуация и в двата отбора. Ясно е, че след преживяното от футболистите никой от тях не е в състояние да мисли за играта. Вместо това обаче Европейската футболна централа (УЕФА) взе изключително неадекватно решение и показа отново липса на състрадателност. Формално футболните чиновници дадоха право на отборите да изберат или да доиграят мача същата вечер, или на следващия ден по обед. Реално избор без избор.

В крайна сметка мачът беше доигран приблизително два часа след като беше спрян. А Симон Кяер - показал какво е да си лидер в тежката ситуация, не успя да го завърши. "Симон беше дълбоко засегнат и се съмняваше дали ще може да продължи участието си в мача. Опита се, но не беше възможно", заяви селекционерът на датския отбор Каспер Хюлманд след срещата.

Това всъщност е доказателството, че мачът не трябваше да се доиграе. Има играчи, които се справят по-лесно след подобен шок, но други - не. Затова беше нормално да им се даде повече време, но футболните чиновници решиха друго.

Остра реакция

УЕФА получи много критики за това, че мачът се доигра. Пред няколко датски медии футболната централа се позовава на чл. 29 от правилата за провеждане на турнири, че прекъснатите мачове трябва да се играят не по-късно от следващия ден. Датският вестник Danske Berlingske Tidene е изпратил запитване до УЕФА защо са дали на Дания две възможности да завърши мача, но не са получили отговор. Официалното съобщение гласи: "Бихме искали да ви информираме, че УЕФА се съгласи да поднови мача между Дания и Финландия вечерта по искане на играчите на двата отбора."

Бившите датски национали Петер Шмайхел и Михаел Лаудруп критикуваха сериозно УЕФА за това как се справи с критичната ситуация.

"Това е нелепо решение на УЕФА, те трябваше да се опитат да разработят различен сценарий и да проявят малко състрадание, но не го направиха", каза Шмайхел, чийто син Каспер е вратар на Дания. Петер Шмайхел, който беше част от датския отбор, спечелил сензационно европейската титла през 1992 г., би предпочел мачът да беше отменен.

Лаудруп, който е смятан за един от най-добрите футболисти в историята на Дания, също застъпва тази теза. "Когато се случват такива неща, вие сте емоционално натоварени и не сте способни да вземате важни решения. Трябва да има някой, който да каже какво и как ще направим. Те получиха право на избор, който не е избор - играйте тази вечер или играйте утре в 12. Съжалявам, но това не е избор", каза Лаудруп.

Директорът на датския национален отбор Петер Мелер заяви, че отборът е получил професионална психологическа подкрепа, и се съгласи, че е било грешно решение двубоят да се доиграе.

Треньорът на датчаните Хюлманд съобщи, че УЕФА е дала ултиматум на датския национален отбор или да доиграе мача същата вечер, или в 12.00 часа на следващия ден. "Честно казано, не мисля, че трябваше да се върнем на терена. Имам чувството, че е погрешно да се иска от играчите да вземат това решение", казва треньорът.

Рецидив

УЕФА показва за пореден път, че един монополист, каквато е футболната организация, мисли единствено и само за собствения си интерес. Преди четири години УЕФА нареди на "Борусия Дортмунд" да играе мача си от Шампионската лига срещу "Монако" само 24 часа след атентата срещу автобуса на германския отбор. Тогава три експлозии раниха защитника Марк Бартра, а метални парчета, открити в облегалките, по чудо не взеха жертви.

Треньорът на "Борусия" тогава Томас Тухел - същият, който изведе "Челси" до спечелването на Шампионската лига миналия месец, нападна остро решението на УЕФА. "Към нас се отнесоха така, все ядно някой беше хвърли кенче с бира по автобуса", заяви Тухел.

А най-зловещата вечер за футбола е на 29 май 1985 г., когато на финала за Купата на европейските шампиони между "Ливърпул" и "Ювентус" английските фенове нападат италианските на стадион "Хейзел" в Брюксел - резултатът е 39 убити и 500 ранени. Какво направи УЕФА ли - нищо, мачът беше отложен с един час и се игра същата вечер.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kiro1234 avatar :-@
    Kiril Kirilov
    • + 2

    Парите са водещи. Всичко друго са леви моабети. Но и футболистите това го знаят, те са като едни гладиатори. Остава по-добрия. Затова и си гонят правата и искат парите до дупка. За съжаление човешкия фактор е на заден план.

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 1

    А УЕФА си ги знаем. Щом Перуци беше фактор там какво да говорим повече.

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 3
    • + 2

    Епилираните госпожички от Дания били толкова стресирани...
    Чудно как тренерите и лекарския им екип след всичките там тестове, наблюдения не са открили лошото сърдечно състояние на Ериксен предварително.... че са го пуснали и да играе....
    Ако вместо инфаркт беше менискус - щяха ли да спрат мача? Не...
    Ако беше почнал на висок глас да се заявява като ЛГБТ - също не...
    Футболът е съвременната форма на гладиаторските игри и се играе за зрителите...
    Тая статия мног мяза написана от някой който обича пържоли, ама не ще да слуша за касапи и как се добиват...

    Нередност?
  • 5
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 1
    • + 1

    Когато пишете за Хейзел не бива да се пропуска, че преди злополучният мач и Ливърпул и Ювентус искат мачът да не се играе там, защото стадионът е опасен, но УЕФА отказва.

    Нередност?
Нов коментар