ЕС не допусна 10 банки до облигациите за възстановителния си фонд

Финансовите институции са изключени от участие в аукционите заради нарушения на антитръстовото законодателство

ЕС е изключил 10 от най-големите банки на дълговия пазар от участието в продажбата на облигации, които ще финансират възстановителния фонд за 800 млрд. евро. Причината за решението е нарушения на антитръстовите правила през годините.

Най-голямата по рода си дългова емисия на Брюксел започна във вторник с продажбата на нови 10-годишни облигация за финансиране на програмата NextGenerationEU. На 10 банки, сред които големи играчи като JPMorgan, Citigroup, Bank of America и Barclays, е казано, че не могат да участват, защото са нарушавали правилата на пазара, твърдят запознати пред Financial Times.

Банките, за които е установено, че са нарушили правилата на конкуренцията на ЕС, "няма да бъдат поканени да участват в търг за отделни синдикирани сделки", заяви говорител на Европейската комисия, който се занимава с издаването на дълг от името на ЕС. "Комисията прилага строг подход, за да гарантира, че субектите, с които работи, са годни да бъдат контрагент на ЕС."

Банките, признати за виновни за нарушаване на антитръстовото законодателство, ще трябва да покажат, че са предприели "коригиращи мерки", за да предотвратят повторното им възникване, преди да им бъде позволено да наддават за синдикации, добави говорителят.

Наказаните

Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest и UniCredit от своя страна са възпрепятствани от участие поради антитръстовото решение на ЕК от миналия месец, че те са участвали в картел за търговия с облигации по време на дълговата криза в еврозоната преди десетилетие.

Citigroup, JPMorgan и Barclays - в допълнение към NatWest, също са били изключени поради констатация преди две години, че са участвали в манипулиране на валутните пазари между 2007 и 2013 г., казват запознати пред Financial Times. Deutsche Bank и Crédit Agricole също са изключени поради решение от април, че са участвали в различен картел за търговия с облигации. Всички банки са отказали коментар за решението да не бъдат допуснати до участие.

Десетте банки са част от списъка с 39-те "първични дилъри" на ДЦК, които имат правото да придобиват облигации директно от аукционите, организирани от европейските правителства и от тези, с които Брюксел ще финансира фонда за възстановяване.

"Налице е деликатно равновесие в отношенията между емитенти и първични дилъри и има риск то да бъде разстроено", казва старши банкер на една от финансовите институции, недопуснати до участие. "Въпросите, които в момента се повдигат, са от много отдавна и са вече уредени."

Банките, работещи по встъпителната облигационна емисия на фонда, са BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank и Santander. Инвеститорите са направили поръчки за над 140 млрд. евро при емисия от за 20 млрд. евро, според една от банките.

Фондът за възстановяване, който беше договорен от държавите в съюза миналата година, ще превърне Брюксел в един от най-големите играчи на облигационния пазар в Европа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Еврозоната е жертва на прилаган метод за емитиране на евра с неограничени щети.
    Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.
    Защо еврозоната е със съдбовна парична грешка?

    Нередност?
  • 2
    mhm55393364 avatar :-|
    Крема

    Държавата от еврозоната щяха да имат същите дългове и без единна европейска облигация, просто някои държави щяха да платят много по-висока лихва, заради по-ниския си ректинг от този на ЕС.
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
Нов коментар