🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | Лондон обвини и един от "отровителите на Гебрев" за покушението срещу Скрипал, Трюдо отново ще управлява с малцинство

И още: ОИСР намали леко очакванията си за глобалния растеж, Лондон ще разследва изтичането на данни на афганистанци

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Великобритания обвини и един от "отровителите на Гебрев" за покушението срещу Скрипал

Какво се случи? Още един руснак е обвинен от полицията във Великобритания за връзка с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" през 2018 г. Това е Денис Сергеев, посочван като командира на терен за операцията, извършена според Лондон от руското военно разузнаване ГРУ. Връзката му с покушението срещу Скрипал е известна от разследвания на платформата Bellingcat, но досега полицията не потвърждаваше участието му. Сергеев е смятан за генерал и високопоставен член на звеното 29155 във военното разузнаване със специални задачи като саботаж, подривна дейност и убийства.

Защо това е важно? Сергеев е свързван в разследвания с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

  • Той е и един от тримата регистрирали се в хотела до паркинга, където според българската прокуратура е отровен Гебрев. Възможно е (но не е доказано) и той да е човекът, видян на записи от камери, докато доближава автомобила на Гебрев и сина му, за да постави по дръжките вещество, подобно на "Новичок".
  • Новината за обвинението срещу Сергеев идва в същия ден, в който Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес, че Русия е отговорна за убийството на бившия шпионин от КГБ Александър Литвиненко, отровен с полоний през 2006 г. във Великобритания.

ОИСР намали леко очакванията си за глобалния растеж

Какво се случи? Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи леко прогнозата си за световния растеж за 2021 г. заради крайно неравномерното възстановяване в страните в резултат на различното подпомагане и степента на ваксинация срещу коронавирус. ОИСР предвижда световната икономика да се покачи с 5.7%, което е спад с 0.1 пр. пункта от майските прогнози. Догодина прогнозите са за малко по-голям ръст от очаквания досега - 4.5%, с 0.1 пр. пункта над майската оценка.

Защо това е важно? Различия в производството и заетостта продължават да съществуват сред много страни, най-вече при нововъзникващите и развиващите се икономики, където процентът на ваксинираните е нисък. Това се вижда и от очакванията на ОИСР - за еврозоната се предвижда ръст от 5.3% при 4.3% по-рано.

Трюдо спечели изборите в Канада, но отново няма да има мнозинство

Какво се случи? Управляващата Либерална партия на Канада на премиера Джъстин Трюдо победи на предсрочните парламентарни избори. Трюдо, който е на власт от 2015 г., не успя с опита си да превърне парламентарното си малцинство в мнозинство, като свика предсрочните избори, и да увеличи подкрепата си след овладяването на пандемията от коронавирус. Канада задели милиарди в помощ на хората и бизнеса (в размер почти една четвърт от брутния вътрешен продукт) и ускори ваксинационната си кампания. Трюдо срещна силен съперник в лицето на консерватора Ерин О'Тул, който обаче призна поражението си. Освен за икономиката двамата имаха сериозни разминавания и по теми като пандемията. Трюдо подкрепя задължителното ваксиниране, докато О'Тул предпочита комбинация от доброволна ваксинация и бързо тестване.

Защо това е важно? Изборите бяха оспорвани до последно, включително заради вялата кампания и недоволството на много канадци от решението за извънредни избори по време на пандемия, стрували стотици милиони долари. За съставяне на правителство на мнозинството са нужни 170 места в парламента. Очертава се Трюдо отново да е лидер на правителство на малцинството, като тази сутрин имаше 156 от 338 места според частичните резултати.

Още важни новини от света:

Британският министър на отбраната Бен Уолъс нареди разследване по повод изтичането на данни, включително имейл адреси, на десетки афганистански преводачи, които са работили за британските военни. Данните на повече от 250 души, които искат да бъдат прехвърлени във Великобритания и много от които се укриват в момента, погрешно са били копирани в имейл на Министерството на отбраната и има притеснения, че тази грешка може да струва живота им.

Най-малко 25 са задържаните при опит за преврат в Судан рано тази сутрин по данни на местни и арабски медии часове след като армията на страната потвърди, че пучът е осуетен. Сутринта военни и други участници в преврата опитали да поемат контрола на сградата на държавните медии. И през 2020 г. в страната имаше неуспешен опит за преврат. Судан, чиито първи демократични избори би трябвало да са през 2024 г., все още се намира в тежка икономическа криза и търси международна помощ.

Все още няма коментари
Нов коментар