Китай спира да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина

Това заемаше централна част в инфраструктурната инициатива на Пекин "Един пояс, един път"

"Китай ще увеличи подкрепата си за други развиващи се държави в разработването на "зелена" и нисковъглеродна енергия", заяви Си Цзинпин.
"Китай ще увеличи подкрепата си за други развиващи се държави в разработването на "зелена" и нисковъглеродна енергия", заяви Си Цзинпин.
"Китай ще увеличи подкрепата си за други развиващи се държави в разработването на "зелена" и нисковъглеродна енергия", заяви Си Цзинпин.    ©  Reuters
"Китай ще увеличи подкрепата си за други развиващи се държави в разработването на "зелена" и нисковъглеродна енергия", заяви Си Цзинпин.    ©  Reuters

Китай няма повече да строи нови въглищни електроцентрали в чужбина. Това заяви президентът на страната Си Цзинпин в обръщението си към Общото събрание на ООН. Неговото изказване идва след речта на американския му колега Джо Байдън, който призова световните правителства да работят заедно за разрешаването на глобални проблеми като климатичните промени.

Властите в Пекин финансират въглищни проекти в страни като Индонезия и Виетнам като част от инфраструктурната инициатива "Един пояс, един път". Но напоследък са под засилен международен натиск да прекратят този вид инвестиции с цел постигането на ангажиментите, заложени в Парижкото климатично споразумение.

САЩ приветстваха решението

Си обяви: "Китай ще увеличи подкрепата си за други развиващи се държави в разработването на "зелена" и нисковъглеродна енергия. И няма да строи нови въглищни енергийни проекти в чужбина."

Това заявление може да ограничи разпространението на въглищните централи в много развиващи се икономики по силата на "Един пояс, един път". Въз основа на инициативата Китай финансира жп линии, пътища, пристанища и други проекти в различни страни. Но за първи път от няколко години не е финансирал въглищни проекти през първата половина на 2021 г.

В речта си китайският президент спомена и обещанието, което направи миналата година, а именно, че страната ще достигне пика на своите емисии преди 2030 г., след което ще се стреми към въглеродна неутралност до 2060 г. Тогава повечето анализатори се обединиха около мнението, че това решение е съществена стъпка не на последно място заради ролята на Пекин в инвестирането в проекти по света, свързани с изкопаемите горива.

Сега американският специален пратеник за климата Джон Кери приветства ангажимента на Си за спиране на строителството на нови въглищни електроцентрали в чужбина. Той коментира, че е щастлив да чуе, че китайският президент е взел "такова важно решение".

Много въпроси без отговор

От климатичното бюро на британската ВВС коментират, че това е обявление, което мнозина са очаквали да чуят, тъй като от близо десетилетие въглищните електроцентрали са заемали ключово място в инициативата "Един пояс, един път". Но остават редица важни въпроси. Кога това решение ще влезе в сила? Ще включва ли новите централи, които вече са одобрени, но все още не са изградени? Кога властите в Пекин ще започнат да намаляват броя на въглищните централи вътре в страната? И кога ще започнат да ограничават зависимостта си от най-замърсяващия начин за генериране на енергия?

Анализатори посочват, че все пак не трябва да се забравя, че 50% от въглищата, изгаряни по света, са изгаряни в Китай. А азиатската страна продължава да строи много нови въглищни електроцентрали у дома, като средно времето им на функциониране е 40 - 50 години.