🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централна Европа показа, че върховенството на закона е основен проблем за ЕС

ЕК трябва да действа решително, ако иска да намери решение на проблема

Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия
Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия
Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия    ©  Reuters
Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия    ©  Reuters

Три политически сътресения, случили се в Централна Европа през последната седмица, ясно показват как приемането на върховенството на закона се е превърнало в голям проблем за Европейския съюз и как липсата на решение представлява заплаха за неговото функциониране, пише в анализ Financial Times.

Миналата седмица Конституционният съд на Полша излезе с решение, че части от европейското законодателство, отнасящи се до независимостта на съдебната система, са несъвместими с полската конституция.

На парламентарните избори, проведени в Чехия на 8 и 9 октомври, чехите подкрепиха дясноцентристката коалиция "Заедно" начело с Петър Фиала. Срещу досегашния премиер Андрей Бабиш, откакто встъпва в длъжност през 2017 г., има обвинения в конфликт на интереси за използване на европейски средства за бизнеса му.

Същия ден австрийският канцлер Себастиан Курц се отказа от поста си, след като беше посочен като заподозрян в корупционно разследване относно съмнения за правителствени плащания за благоприятно отразяване в медиите.

Курц отхвърля тези твърденията и срещу него не са повдигнати обвинения, но фактът, че се налага да се откаже от поста си, доказва върховенството на закона в Австрия. Бабиш също така отхвърля обвиненията в корупция, но най-вероятно ще премине в опозиция в новия парламент, тъй като едва ли ще получи подкрепа от другите партии да продължи да управлява.

Проблеми

Политическият натиск над съдебната система е далеч по-голям в Полша, отколкото в Австрия и Чехия. По думите на Даниел Хегедюс от German Marshall Fund тези три събития доказват твърдението: "Без върховенство на закона не може да съществува нито демокрация, нито рамка за борба с корупцията."

Злоупотребата с политическа власт не е ново явление, нито се ограничава до бившите социалистически държави, но до голяма степен се е приемала като национален проблем.

Дори и когато Виктор Орбан се върна на власт преди десетилетие и започна да премахва демократичните баланси, както и да заглушава независимите медии, беше лесно ЕС да го пренебрегне, казва Хедър Грабе, директор на Института за европейска политика към фондация "Отворено общество".

Според него с разпространението на корупцията в страните от Източна Европа, които са нетни получатели на средства от европейския бюджет, политиците и данъкоплатците от по-богати европейски страни не са склонни да си затварят очите, особено когато политическите олигарси, които са облагодетелствани от европейските средства, използват медиите, за да злепоставят ЕС.

"Точно тази връзка между корупцията, европейските средства и антиевропейската пропаганда прави този въпрос много по-сложен и много по-труден за решаване от преди", продължава той.

Европейската комисия, която до този момент се е отнасяла деликатно с проблема за нарушаването на върховенството на закона, в момента се намира под голям натиск от някои европейски правителства и от Европейския парламент да затвърди позицията си и да удържи европейското финансиране.

Действията на Полша изправят председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен пред трудно решение - да не отстъпва и да защити принципите за съдебна независимост или да направи компромис, за да избегне задълбочаване на конфронтацията, която би могла да блокира процеса на вземане на решения в ЕС. Решението на Конституционния съд на Полша обаче прави постигането на компромис трудно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    В Европейския съюз, неправилно без необходима защита срещу щети се предоставят евра за ползване със срок за връщане. Злокобната парична процедура причинява европейски щети. Европейският съюз е жертва на европейска парична грешка.
    При създадената обстановка е заблуда да се очаква устойчиво развитие на Европейския съюз.
    Основните ситуации за Европейския съюз са две:

    Първа: Запазването на неправилния метод за предоставени евра за ползване със срок за връщане създава щети. Европейската централна банка е жертва на европейска парична грешка. Европейската комисия е с подсигуряван политически провал.
    Защо се запазва неправилността без необходима защита срещу щети предоставяне на евра за ползване със срок за връщане?

    Втора: С подобрение необходима защита срещу щети, предоставянето на евра за ползване със срок за връщане подсигурява устойчиво развитие на Европейския съюз. Европейската комисия е с възможност за стабилен политически успех.

    Нередност?
Нов коментар