Столтенберг: НАТО ще се префокусира върху заплахата от Китай

Новата стратегия на алианса за следващите десет години ще бъде одобрена през лятото на следващата година

Столтенберг казва, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи
Столтенберг казва, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи
Столтенберг казва, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи    ©  Reuters
Столтенберг казва, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи    ©  Reuters

Противопоставянето на заплахата за сигурността, идваща от Китай, ще бъде важна част от бъдещия фокус на НАТО, посочва в интервю за Financial Times генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. По думите му Пекин вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез кибервъзможностите си, новите технологии и ракетите с дълъг обсег. Защитата на съюзниците в НАТО от тези заплахи ще залегне в новата доктрина на алианса за следващото десетилетие.

Това префокусиране представлява съществено преосмисляне на целите на западната организация, които отразяват геостратегическия завой на САЩ към Азия.

Смяна на насоката

"НАТО е съюз на Северна Америка и Европа. Но този регион е изправен пред глобални предизвикателства - тероризъм, кибератаки, но също така и възхода на Китай. Така че когато става дума за заздравяване на нашата колективна отбрана, става въпрос и за това как да се справим с възхода на Китай. Можем да прогнозираме, че той ще се отрази на сигурността ни. Вече го прави", коментира Столтенберг.

Алиансът беше фокусиран с десетилетия върху противопоставянето на Русия, а от 2001 г. - върху тероризма. Новата насока идва на фона на завой на американската геополитическа ориентация от Европа към хегемонна конфронтация с Китай.

Новата стратегия на НАТО, която ще окаже посоката през следващите десет години, ще бъде одобрена през лятото на следващата година. В сегашния текст, влязъл в сила през 2010 г., не се споменава Пекин.

"Китай идва все по-близо до нас. Виждаме това в Арктика. Виждаме го в космоса. Виждаме как те инвестират силно в ключова инфраструктура в нашите страни. И, разбира се, имат все повече оръжия с дълъг обсег, които могат да достигнат всички съюзници на НАТО", заявява Столтенберг.

НАТО ще разглежда Китай и Русия като едно

Префокусирането от възпиране на руската агресия към противодействие на глобалните амбиции на Пекин ще доведе до протести в източноевропейските държави, които смятат Москва за основна заплаха за сигурността си. Но генералният секретар на алианса казва, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи.

"Първо, Пекин и Москва работят в тясно сътрудничество. И, второ, когато инвестираме повече в технологиите, това е във връзка и с двете страни", коментира Столтенберг.

И допълва: "Това е един голям въпрос за сигурността и ние трябва да го разглеждаме в неговата цялост. Онова, което правим за нашата подготовка, за технологиите, за кибератаките, за устойчивостта ни, е от значение за всички тези заплахи. Не им поставяме етикети".