Единственото бързо решение на кризата с цените на енергията в Европа е спестяването на енергия

Така може да се облекчи балансът между търсенето и предлагането

Цените на горивата в Европа нарастват значително
Цените на горивата в Европа нарастват значително
Цените на горивата в Европа нарастват значително    ©  Reuters
Цените на горивата в Европа нарастват значително    ©  Reuters

Изправени пред нарастващите цени на енергията, европейските правителства се опитват да защитят уязвимите домакинства и малкия бизнес с намаления на данъците, тавани на цените или отстъпки. Тези временни правителствени намеси са предназначени да защитят най-уязвимите домакинства от скокове на цените на енергията и да гарантират, че настоящото икономическо възстановяване няма да бъде подкопано от шока.

Ако обаче кризата с доставките продължи да се влошава или зимните температури са по-ниски от обичайните, тогава проблемът няма да бъде, че потребителите ще плащат високи цени, а недостиг в енергийните доставки. Ако в резултат на влошаващия се дисбаланс цените на едро продължат да се увеличават, енергийните субсидии в някои страни ще станат неустойчиви за публичните финанси.

Единственият изход от тази дилема е облекчаването на баланса между търсене и предлагане на енергия. Но от страна на предлагането Европа не може да направи много. Възможните краткосрочни решения, като например отстъпване пред (предполагаемите) руски искания за отваряне на крановете за природен газ или разрешаване на германските атомни електроцентрали да продължат да работят след 2021 г., ще подкопаят доверието в стабилността на ангажиментите за енергийна политика - което ще увеличи разходите на огромните бъдещи инвестиции, от които Европа се нуждае за своя енергиен преход.

Така че единственото нещо, което Европа може бързо да направи, за да предотврати потенциално трудна зима, е активното насърчаване на енергоспестяването както в жилищния, така и в индустриалния сектор.

В жилищния сектор икономията на енергия може да бъде насърчавана или с политики за управление и контрол, или с икономически стимули. В първия случай може да се наложи както обществени, така и частни сгради да намалят термостатите си с 1 градус през зимата, за да се спести гориво, без да се прави компромис с комфорта. Във втория случай европейските правителства биха могли да обмислят изплащането на пари на домакинствата, като им "плащат за спестяване". Тоест домакинствата биха могли да получат изплащане въз основа на своите нужди от енергия през 2021 г. спрямо тяхното търсене на енергия през 2020 г. Както всички други подходи, това не би било перфектно, но същественото е, че стимулите са правилни.

Спестяването се отплаща

Спестяването на енергия се изплаща. Административната тежест трябва да бъде управляема, тъй като би било достатъчно да се плати този "бонус за спестяване" през пролетта, тъй като обикновено сметките за енергия не скачат веднага. Но правителствата трябва да го обявят сега и евентуално да го комбинират с поведенческа кампания. Това трябва да подчертае методите, които не намаляват благосъстоянието при намаляване на консумацията на енергия, като например превключване на светлините, затваряне на завеси и вземане на по-къси горещи душове.

В индустриалния сектор производителите, и най-вече най-енергоемките, могат да бъдат помолени да оценят производствените си планове за зимата и в крайна сметка да обмислят временни затваряния, които във всеки случай биха защитили маржовете, тъй като намаляват разходите за енергия и ще се стигне до покачване в цената на техните продукти. Правителствата биха могли да обмислят да подкрепят подобно реагиране на търсенето, като компенсират част от разходите за труд за компаниите, които решат да намалят енергоемкото производство.

Ако европейските правителства субсидират използването на енергия тази зима и доставките останат нееластични, потребителите от ЕС ще се конкурират помежду си за ограничените доставки, ще повишат цените и ще направят доставчиците по-богати. Затова е нужно спешно да се помисли как да се отговори на търсенето. Това не само ще позволи на Европа да се ориентира по-добре в очакваната трудна зима, но и ще се възползва от кризата, за да въведе евентуално трайни ефекти по отношение на търсенето. Те са значителни, като се има предвид важната роля на тези мерки за намаляване на инвестициите, необходими за постигане на целите на Европейската зелена сделка.

* Симоне Талияпетра и Георг Захман са старши изследователи в Bruegel. Текстът е предоставен на "Капитал" от Bruegel.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1
    • + 2

    "Кризата" в Европа е изкуствено създадена! Някой жалва ли се от Америка или Австралия. Решението е премахването на тези които са я създали!

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Единствето бързо решение е фиксиране на цената на въглеродните квоти на 1 евро от Комисията. Моментално цените на енергията в съюза ще паднат с 20%. Но от къде кураж за това?

    Нередност?
Нов коментар