Турция гони десет западни посланици

Реджеп Ердоган отваря нов дипломатически конфликт с Европа и САЩ заради Осман Кавала, обвинен в организиране на протести срещу турския президент

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви в събота, че е наредил на външното министерство на страната да изгони десет западни посланици, включително този на САЩ, заради обща тяхна декларация в подкрепа на освобождаването на филантропа Осман Кавала.

Решението на Ердоган, обявено публично на събитие пред негови поддръжници, отваря вратата за най-дълбокия дипломатически конфликт в 20-годишното управление на турския президент, след опита за преврат през 2016 г.

Осман Кавала помага финансово на граждански групи в Турция. Той е в затвора от четири години насам по обвинения, че е финансирал и организирал първите сериозни улични протести срещу Ердоган през 2013 г., станали известни като протестите в "Гези парк". През 2020 г. той беше оправдан по обвиненията за протестите, но делото беше върнато за преразглеждане и обединено с обвинения от 2016, за съучастие в опита за преврат.

Делото продължава и до този момент. Кавала отрича обвиненията и твърди, че няма как да получи справедлив процес под управлението на Ердоган.

На 18 октомври посланиците на САЩ, Канада, Германия, Франция, Нидерландия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Нова Зеландия поискаха освобождаването на Кавала. Малко по-късно те бяха извикани от външното министерство на Турция, което нарече декларацията им "безотговорна".

В четвъртък пред местни медии турският президент е цитиран да казва, че тези държави не биха освободили "бандити, убийци и терористи".

"Дадох нужната заповед към външния министър и му казах какво трябва да бъде направено. Тези десет посланици трябва да бъдат обявени за персона нонграта на момента", каза Ердоган по време на речта си в Ескишехир в събота. "Те ще разберат какво е Турция. Щом не разбират какво е Турция, ще напуснат."

Неяснота за посолствата

Според Reuters американското и френското посолство заедно с Белия дом все още нямат официален коментар по темата. Говорител на държавния секретариат на САЩ казва, че е наясно с изявлението на Ердоган и САЩ очакват допълнителна яснота по темата. Източник на агенцията допълва, че за момента няма постъпили инструкции към посолствата и че това може да се случи в понеделник.

Норвегия също казва, че до момента няма постъпило искане от страна на Турция по отношение на нейния посланик. "Нашият посланик не е направил нищо, което да предполага експулсация", коментира главния говорител на външното министерство Труде Маасейде, добавяйки, че Турция е наясно с вижданията на Норвегия по случая с Кавала. "Ще продължим да настояваме Турция да следва демократичните стандарти и върховенството на закона, под които страната се е подписала чрез Европейската конвенция за правата на човека."

В предишни свои изявления Ердоган е казвал, че планира да се срещне с американския президент Джо Байдън на срещата на Г20 в Рим през следващия уикенд. В момента не е ясно дали тази среща ще се проведе.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Ердо корназ , голям го вади ...

    Нередност?
  • 2
    pwl23391186 avatar :-|
    Emil
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Голям го вади, ама не е мек...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Това, че в БГ западни посланици ходят по антипровителствени протести, "корегират" вътрешната ни политика и надзирават министри и директора на НАП, си е 1:1 намеса във вътрешните работи. А, че Външно не реагира не означава, че не са нарушение.

    Демаршът на Ердоган да изгони десетимата посланици, превишили пълномощията си, може да е стряскащ само за онези, които не познават есеистиката и сборника Истанбул на Орхан Памук.
    Произхождащ от фамилия на индустриалци и интелектуалци, сам той убеден западник, Памук с болка описва как през годините Западът е отблъснал и ерозирал голямата и влиятелна прозападна прослойка в турското общество през 70-те години. За сметка на разрастването на националистическите и ислямистки влияния, на които се крепи широката основа на Ердогановата ПСР.

    Прословутото 50-годишно безрезултатно членуване за ЕС, отказът на САЩ да продаде на Турция ЗРК Пейтриът и дори изтегля своите в навечерието на опита за преврат през юли 2015 г, неплащането от ЕС на договорените милиарди Е за задържане на бежанците в Турция, изключването на Турция от програмата Ф-35, но задържане на няколкото млрд. долара турски участие, отказът дори да се говори за екстрадация на Гюлен, сключеният миналия месец военен договор между натовските Франция и Гърция, насочен срещу натовска Турция.

    Това са част от фактите за сложните, с нищо не приличащи на съюзнически, отношения между Запада и Турция.
    В такава ситуация на тотално недоверие би било по-странно неизгонването на посланиците.
    И все пак то е следствие.
    Следствие от безпрецедентна организирана намеса на десетимата във вътрешните работи на Турция.

    Едва ли ще се стигне до заключване на посолства. Ходът на Ердоган би трябвало да се разглежда като поставяне на дебела червена линия пред целокупния Запад.
    Пък дебели червени линии, поставени между съюзници, говори много ясно що за съюзници са.

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    В Република Турция по неправилен метод се предоставят турски лири за ползване със срок за връщане. Злокобната парична процедура причинява турски щети.
    Турската централна банка няма капацитет да спаси от катастрофална криза.
    До два часа след подобрение на държавната употреба на турски лири ще е прекратена заплахата за развитие на стопанска криза в Република Турция.

    Нередност?
Нов коментар