Белият дом цели видео разговор между Байдън и Си Цзинпин през ноември

Това се възприема като най-добрия начин за избягване на открит конфликт

Китайският президент Си Цзинпин не е напускал страната от началните етапи на пандемията
Китайският президент Си Цзинпин не е напускал страната от началните етапи на пандемията
Китайският президент Си Цзинпин не е напускал страната от началните етапи на пандемията    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин не е напускал страната от началните етапи на пандемията    ©  Reuters

Белият дом работи по осъществяването на видео конферентен разговор между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин през ноември. Това заявяват източници на Reuters, като уточняват, че тези планове все още се обсъждат, но виртуална среща е най-добрият вариант предвид рестрикциите в Китай заради коронавируса и нежеланието на китайския държавен глава да пътува.

Дневният ред на събитието още не е договорен и преди това Вашингтон ще проведе разговори със съюзниците, включително и на предстоящата климатична конференция на ООН в Глазгоу. Байдън ще посети форума, докато Си, който не е напускал Китай от началните етапи на пандемията, не се очаква да пътува.

Предотвратяване на влошаването на връзките

На разговори в Швейцария този месец двете страни се разбраха да проведат виртуалната среща до края на годината, като комуникацията на ниво държавни ръководители ще цели да насочи отношенията в една по-конструктивна посока. Пред Reuters представители на американската администрация посочват, че според тях директните разговори с Пекин са най-добрият начин за предотвратяване на възможността обтегнатите връзки между двете най-големи икономики да се превърнат в открит конфликт.

Залозите за двустранната среща може и да са високи на фона на сблъскването на позиции по теми от търговията до репресиите срещу уйгурите, но Белият дом се подготвя за ниски очаквания относно конкретни резултати. Според анализатори самият видео разговор ще бъде достатъчно голямо събитие, като надеждите са то да доведе до стабилност в това дългосрочно стратегическо съперничество.

Сюзън Торнтън от Brookings Institution твърди, че срещата може да спомогне за възстановяването на комуникацията и да "предотврати влошаването на ситуацията". Дейвид О'Съливан, бивш посланик на ЕС във Вашингтон, казва, че европейските съюзници са притеснения, че изострянето на отношенията между САЩ и Китай може да ги завлече в конфликт. "Такива послания хората изпращат към тази администрация. И аз мисля, че тя разбира това и това вероятно е една от причините да осъществява контакт с Пекин", коментира О'Съливан.

"Това не е затопляне на отношенията"

Все пак американските представители уточняват, че проблемните теми са много и ще е грешка това да се разглежда като затопляне на отношенията. В петък Байдън например потвърди, че САЩ ще защитят Тайван при атака от Пекин.

По-рано през седмицата номинираният от Байдън за посланик в Китай - Никълъс Бърнс, нарече Пекин "най-опасния конкурент на Вашингтон". И допълни, че по този въпрос САЩ трябва да работят в тясна връзка със съюзниците си.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Джоузеф след спретването миналия месец на англосаксонския военен блок AUKUS и на полуанглосаксонския алианс QUAD с Япония и Индия, и двата несъмнено насочени срещи Китай, едва ли има какво смислено да каже на Си.
    Напънът явно е да се впечатли американската публика.

    Тя пък от своя страна е доста категорична в желанията си:

    https://youtu.be/7W9qHBwgJ4U

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-|
    Селофия

    Ройтер са медийна мисирка, която има единствения интерес колото може повече подобни мисирка да ги цитират..
    Резултата от каквито е да е зуум срещи ще е нищо, нада, нихт, нил...
    Но ще е чудно американците да взрив

    Нередност?
Нов коментар