🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС създава европейски нюзрум

БТА и още 15 информационни агенции ще бъдат част от него

Очаква се центърът да започне работа през март, а проектът се оценява на 1.8 млн. евро
Очаква се центърът да започне работа през март, а проектът се оценява на 1.8 млн. евро
Очаква се центърът да започне работа през март, а проектът се оценява на 1.8 млн. евро    ©  Юлия Лазарова
Очаква се центърът да започне работа през март, а проектът се оценява на 1.8 млн. евро    ©  Юлия Лазарова

Европейската комисия обяви, че от началото на следващата година ще бъде създаден Европейски нюзрум, в който ще участват 16 информационни агенции от ЕС и Балканите. Очаква се центърът да започне работа през март, а проектът се оценява на 1.8 млн. евро. В него ще участват AFP (Франция), ANSA (Италия), Agerpres (Румъния), APA (Австрия), ATA (Албания), Belga (Белгия), БТА (България), EFE (Испания), Europa Press (Испания), FENA (Босна и Херцеговина), HINA (Хърватия), MIA (Македония), STA (Словения), Tanjug (Сърбия) и TASR (Словакия). Координатор на проекта е германската DPA.

Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: "Работейки заедно отвъд границите на страните си, медиите са по-силни. Видяхме невероятните резултати от трансгранични разследвания като неотдавнашните "Документи на Пандора". Комисията увеличава подкрепата си за този тип сътрудничество с Европейския нюзрум и поредица от нови журналистически партньорства."

Тази инициатива ще създаде център за новинарски кореспонденти, които да работят заедно по въпросите на ЕС. Проектът е вследствие на обява за финансиране по-рано през годината и ще започне работа през март 2022 г.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон смята, че първата по рода си паневропейска редакция ще позволи на журналистите да създават съдържание съвместно за делата на ЕС и да насърчават духа на сътрудничество у дома.

Идеята за европейски нюзрум е част от инициативите, които ЕС предвижда, свързани с медиите. През юли следващата година се очаква да бъде подготвен Закон за свободата на медиите, който ще цели увеличаване на медийния плурализъм и подобряване на устойчивостта на сектора като цяло. Законодателството е в резултат на примери от Унгария, Полша и Словения, Франция, които предизвикаха безпокойство в Брюксел. В Унгария през 2018 г. беше създадена Централноевропейската фондация за преса и медии (KESMA). След това собственици на няколко проправителствени медии дариха компаниите си на фондацията и сега чрез нея се контролират над 500 от медиите в страната. Също така към тях се насочва по-голямата част от държавните приходи от реклама.

В Полша правителството се опита да прокара спорен закон, забраняващ собственост върху телевизионни оператори на хора с различно от европейско гражданство. В Словения се наблюдават опити за подкопаване на устойчивото финансиране и независимостта на националната агенция за пресата и обществените медии.

Европейската комисия предвижда създаването и на мониторингова система за собствеността върху медиите в ЕС отново през следващата година.

Журналистите са изправени пред нарастващ брой атаки през последните години, включително в най-трагичните случаи и убийства. Кризата с COVID-19 направи работата им още по-трудна, с по-ниски доходи, особено за фрийлансъри. В тази връзка през последните месеци се работи усилено за решаване на предизвикателствата пред работата на журналистите. През септември Европейската комисия излезе с рамка от предложения за безопасността на журналистите и ще оцени напредъка по тях в държавите членки след 18 месеца.

Общото финансиране от ЕС за текущи проекти в подкрепа на безопасността на журналистите, свободата на медиите и медийния плурализъм е 21.5 млн. евро.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 1

    Докато в същото време у нас продължаваме промяната с мачкане и репресии над неудобни медии. Да живее демокрацията, да живее свободата на словото, да живее ЕС!

    Нередност?
  • 2
    mhm55393364 avatar :-|
    Крема
    • + 1

    Супер! Вече навсякъде ще четем едни и същи пресяти и цензурирани новини. И ДПА координатор - в Германия всички главни медии ползват съдуржанието на ДПА и даже не ди правят труда да сменят словореда. Да ме говорим колко журналисти бяха “освободени” от работа, защото критикуваха някои от Ковид политиките в страната или испанския крал Хуан Карлос например. Кой финансира проекта? ЕК? Много независимост ги очаква.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "Читател":

    Труд не е медия, отдавна.

    Нередност?
Нов коментар