Apple е имала тайно споразумение с Китай за 275 млрд. долара

Сделката от 2016 г. е спечелила благоразположението на китайските власти към компанията, твърди The Information

Решението на Тим Кук да запази споразумението в тайна от акционерите може да му донесе неприятности.
Решението на Тим Кук да запази споразумението в тайна от акционерите може да му донесе неприятности.
Решението на Тим Кук да запази споразумението в тайна от акционерите може да му донесе неприятности.    ©  Reuters
Решението на Тим Кук да запази споразумението в тайна от акционерите може да му донесе неприятности.    ©  Reuters

Неизвестно досега споразумение между Apple и китайките власти от 2016 г. беше разкрито от изданието The Information. С оценения на 275 млрд. долара петгодишен договор между технологичния гигант и китайска държавна агенция изпълнителният директор Тим Кук е целял да избегне регулаторни пречки пред дейността на компанията в страната. Споразумението включва сътрудничество с местни бизнеси и директни инвестиции в китайски фирми, както и партньорство в сферата на науката и технологиите, твърди изданието, позовавайки се на интервюта и фирмени документи.

През 2016 г. продажбите на Apple в Китай спадат със 17%, след като компанията попада под прицела на китайските регулатори. Според The Information дейността на услуги като App Store, Apple Pay и iCloud е била застрашена. Тогава Кук е започнал да лобира сред китайски държавни служители, като при едно от посещенията му в страната е постигнато споразумение с Националната комисия за развитие и реформи, което е осигурило на Apple благоразположението на властите.

Инвестиции в замяна на спокойствие

Компанията се е съгласила да използва повече компоненти от китайски производители, да си сътрудничи с местни софтуерни фирми и университети, както и да прави директни инвестиции в технологични бизнеси в страната. Apple се ангажирала също така да помогне за развитието на китайската IT индустрия, да насърчава науката, технологиите, образованието и опазването на околната среда. В замяна китайската страна е предложила да осигури "необходимата подкрепа и помощ" за компанията. Трансферът на технологии срещу достъп до пазар предизвиква остри дипломатически търкания между Китай и неговите търговски партньори, но много компании го приемат като условие за правене на бизнес.

Освен въпросната сделка Apple e правила и други компромиси с китайките власти, за да облекчи условията за бизнеса си, пише The Insider. Китайска държавна агенция е изисквала Apple Maps да направи островите Диаою и Сенкаку да изглеждат големи на картата дори при намаляване на общия мащаб. В противен случай регулаторите нямало да одобрят Apple Watch, сочат цитирани вътрешни документи. В крайна сметка компанията изпълнила исканията.

Изпълнени ангажименти

Американката технологична компания изглежда до голяма степен е спазила своята част от договорката. През последните години Apple сключи сделка с най-големия производител на вятърни турбини в Китай (Xinjiang Goldwind Science and Technology), премести там операции на iCloud и създаде инвестиционен фонд за 300 млн. долара за чиста енергия в страната. Освен това компанията отвори още 11 търговски обекта в континентален Китай и включи китайския Luxshare Precision Industry в производството на iPhone 13. През 2016 г. Apple инвестира 1 млрд. долара в китайката компания за споделено пътуване Didi.

Бизнесът на Apple в Китай се развива добре в последно време. Компанията отчете рекордните 68 млрд. долара приходи от страната през 12-те месеца до септември, а близо една пета от общите продажби на Apple се реализират на китайския пазар. Решението на Кук да запази споразумението в тайна от акционерите обаче може да му донесе неприятности.