🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десетте "най-скъпи" природни бедствия са причинили щети за 170 млрд. долара

Най-голямо финансово отражение са имали ураганът Айда в САЩ и наводненията в Европа, твърди доклад на Christian Aid

Наводнение в Малайзия в края на декември
Наводнение в Малайзия в края на декември
Наводнение в Малайзия в края на декември    ©  Reuters
Наводнение в Малайзия в края на декември    ©  Reuters

Десетте екстремни климатични проявления, причинили най-големи икономически щети през 2021 г., са засегнали милиони хора по света и са "стрували" 170 млрд. долара. Най-силно финансово отражение са имали ураганът Айда, ударил САЩ през август, и наводненията в Европа през юли, твърди доклад на благотворителната организация Christian Aid, цитиран от британската ВВС.

В голямата си част природните бедствия са били свързани с климатичните промени. В много бедни региони те са довели до масова евакуация на населението и до мащабни разрушения.

Отражението на климатичните промени

Един от авторите на изследването - д-р Фридрих Ото, по-рано тази година написа в социалните мрежи, че всяка топлинна вълна в момента е станала "по-вероятна и по-интензивна" заради причинените от човешката дейност климатични промени. Все повече научни доказателства показват и, че бурите и ураганите също се изменят под въздействието на глобалното затопляне.

Според Christian Aid ураганът Айда в САЩ е бил най-унищожителното във финансов аспект климатично проявление през тази година. Заради него са били евакуирани хиляди жители на Луизиана, а няколко щата са били засегнати от силни дъждове. Жертвите са 95 души, а икономическите загуби се изчисляват на 65 млрд. долара.

Второто "най-скъпо" природно бедствие са били наводненията в Германия, Франция и други европейски страни през юли. Над 240 души са загинали, а щетите са за 43 млрд. долара.

По-голямата част от климатичните проявления в доклада са се случили в развитите държави. Това е, защото е по-лесно да се изчислят икономическите загуби от исковете към застрахователите, а те обикновено са достъпни в по-богатите страни, в които хората могат да си позволят да застраховат домовете и бизнеса си.

Призив за увеличаване на помощите за бедните държави

Според застрахователната компания Aon тази година е четвъртият път за пет години, когато глобалните природни бедствия са "стрували" над 100 млрд. долара. Докладът също така отбелязва много други климатични проявления, при които финансовите измерения са трудни за установяване, но отражението им върху населението е било съществено. Наводненията в Южен Судан са принудили над 800 000 души да напуснат домовете си, а 200 000 е трябвало да избягат от циклона Тауктае, ударил Индия, Шри Ланка и Малдивите през май.

Докладът подчертава нуждата от увеличаване на усилията за ограничаването на емисиите от въглероден диоксид, за да се намалят бъдещите екстремни събития, свързани с климата. Освен това авторите му призовават за събирането на повече помощи за бедните страни, които са засегнати от големи финансови загуби.

Все още няма коментари
Нов коментар