ЕК ще си приспадне глоби за 100 млн. евро към Полша от еврофондовете

Това се налага, тъй като Варшава не спазва решения на Съда на ЕС

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочва, че Брюксел ще изпрати писмо до полското правителство с искане за изплащане на глобите
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочва, че Брюксел ще изпрати писмо до полското правителство с искане за изплащане на глобите
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочва, че Брюксел ще изпрати писмо до полското правителство с искане за изплащане на глобите    ©  Reuters
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочва, че Брюксел ще изпрати писмо до полското правителство с искане за изплащане на глобите    ©  Reuters

Брюксел ще изиска над 100 млн. евро от Полша за покриване на глоби, наложени от Съда на ЕС. Това заявява в интервю за Financial Times еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Тази седмица Европейската комисия (ЕК) каза, че има начини да си осигури сумата, включително чрез приспадането й от дължимите към Варшава средства от еврофондовете, ако управляващата партия "Право и справедливост" продължава да отказва да плати.

Рейндерс посочва, че Брюксел ще изпрати писмо до полското правителство с искане за изплащане на 69 млн. евро от натрупани дневни глоби от началото на ноември. Ако страната не спази 60-дневния период, ЕК ще задържи сумата от европейските средства, които са предназначени за Полша, като ще бъде начислена и лихва. Отделно Брюксел се подготвя да задържи глоби за 50 млн. евро, свързани с друг легален спор, включващ Варшава и Прага.

Спорът за Дисциплинарната камара

Напрежението между Полша и ЕК се изостри заради опити на "Право и справедливост" да упражнява влияние на съдебната система, включително чрез Дисциплинарна камара, която разполага с правомощията да наказва съдии. Миналия октомври Варшава беше задължена да плаща дневна глоба от 1 млн. евро, тъй като не спази решението на Съда на ЕС да анулира ключови аспекти от работата на камарата.

Спорът относно съдебната независимост влоши отношенията между Брюксел и Полша и също така задържа одобрението на Брюксел за плановете на страната да похарчи 36 млрд. евро под формата на кредити и грантове от възстановителния фонд на ЕС. Висши европейски представители заявиха, че Варшава трябва да прекрати дейността на Дисциплинарната камара и да върне на работа уволнените съдии като условие за одобрението на искането й за постпандемична помощ.

Писмо от Варшава до ЕК

В петък Reuters цитира писмо, изпратено от Полша на 10 януари, в което страната моли ЕС да не я глобява по обвинения в подкопаване на съдебната независимост, тъй като вече провежда действия по затварянето на Дисциплинарната камара. Полският посланик към ЕС Анджей Садос посочва в писмото, че Върховният съд е решил да спре връчването на някои дела в камарата и че правителството работи по законопроекти за реформи в съдебната система.

Говорител на ЕК коментира пред Reuters, че тези аргументи не са нито нови, нито достатъчни за разрешаването на спора. И потвърждава намерението на Брюксел за изпращане на първото искане за изплащането на глобите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 1

    Ха-ха, Брюксел не вярва на сълзи. Най-после!

    Нередност?
Нов коментар