Махмурлукът на Борис Джонсън

След разкритията за няколко празненства по време на строгия локдаун главоболията на британския премиер едва започват

Британският премиер е подложен на натиск да си подаде оставката, но едва ли ще го направи.
Британският премиер е подложен на натиск да си подаде оставката, но едва ли ще го направи.
Британският премиер е подложен на натиск да си подаде оставката, но едва ли ще го направи.    ©  Reuters
Британският премиер е подложен на натиск да си подаде оставката, но едва ли ще го направи.    ©  Reuters

Авторитетът на британския премиер Борис Джонсън получи пореден тежък удар след разкритията, че екипът му е купонясвал на "Даунинг стрийт" 10, докато кралица Елизабет оплаква съпруга си, а цялото британско общество е под строга карантина. Единственият, който не вярва, че позициите му са разклатени, е самият той.

Този сюжет в стил "Пир по време на чума" се развива пред очите на британците, след като в края на миналата седмица във в. Daily Telegraph се появи информация, че служителите в сградата, където е офисът на премиера, са организирали празненства в едни от най-трудните моменти за населението. Разкритията за парти, продължило до ранните часове на нощта в началото на пандемията (през май 2020 г), както и две други, включително и вечерта преди погребението на принц Филип миналия април, вдигнаха напрежението.

Резултатът, разбира се, не закъсня. Премиерът Борис Джонсън опита да поднесе своите "сърдечни извинения" в сряда (12 януари), но без желания резултат. Присъствените събирания в моменти, в които здравната система беше претоварена, а кралица Елизабет стоеше сама на банката при последното сбогуване със съпруга й, шокираха всички.

Свърши ли партито

След като изгради досегашната си политическа кариера чрез пренебрегване на социално приетите норми, Джонсън загуби подкрепата дори на скорошните си поддръжници заради очевидното нарушаване на правилата. Консерваторът Тим Лоутън, влиятелен депутат от Йист Уортинг и Шорхъм, казва, че позицията на Джонсън е станала "несъстоятелна" и че оставката му ще бъде "единственият начин да се сложи край на целия този нещастен епизод". Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър посочва, че Джонсън трябва да се оттегли и че обществеността го смята за лъжец. "Купонът свърши, г-н министър-председател", казва Стармър.

За случая беше назначена проверка и днес висшата държавна служителка Сю Грей е разпитала Борис Джонсън. Тя разследва твърденията, че премиерът е нарушил локдауна, и трябва да изготви доклада си до края на тази седмица.

Само две години след изборния триумф на Джонсън и по-малко от шест години след поведената от него кампания за Brexit през 2016 г. той изглежда циничен и безсърдечен и е тежест за партията си. А годината напред изглежда все по-сложна: "За Великобритания освен проблемите с новия Омикрон вариант, претоварването на здравната система, търговските търкания с ЕС и недостига на работна ръка сериозно предизвикателство се очертава инфлацията. Ще наблюдаваме как далеч повече пари купуват същото, ако не и намалено количество стоки, казва пред "Капитал" д-р Пламен Иванов, лектор по финанси в University of Winchester. "Разбира се, този ефект е еднакво валиден и за еврозоната, но поради минали грешки в политиката, включително лошо проектиран и нестабилен пазар на енергия на дребно, недостатъчно финансирани социални грижи и блокирани вериги за доставки, ситуацията ще бъде още по-трудна и ще изисква силен лидер, за да се справи с нея", допълва той. Очаква се сметките за енергия на домакинствата да нараснат с 50% през следващите няколко месеца, а данъците върху заплатите да се увеличат с 1.25 процентни пункта през април.

В същото време нищо в обществения или професионалния живот на Джонсън не подсказва, че бремето на съвестта ще го притеснява достатъчно, за да се оттегли. На фона на кризисната ситуацията Sunday Times съобщи, че той планира "масово прочистване" сред екипа си в стремежа си да оцелее след скандала. И докато той се бори с грешките си и замазва гафовете си, британците все повече ще се нуждаят от по-различен подход за разрешаване на проблемите им.

Все още няма коментари
Нов коментар