Визитата на Петков в Скопие: Самолетна линия, много символизъм и малко напредък

Нерешените въпроси със Северна Македония остават. Просто ще се говори и по други

Три бяха новините след срещата на българския премиер Кирил Петков с македонския му колега Димитър Ковачевски. Първата бе съобщена от Петков - въздушната линия София-Скопие ще бъде готова и работеща след 60 дни. Втората бе съобщена от Ковачевски - България се съгласява да използва и краткото име "Северна Македония" без "Република" отпред. Третата новина не бе съобщена от никого, но се четеше между редовете - по нерешените въпроси напредък няма и никой не се наема да каже кога може да има. Което означава, че пътят на Скопие към ЕС продължава да бъде блокиран от София. Но двете страни ще си говорят и по други теми, без да оставят това да спъва всичко останало.

Двамата премиери се обръщаха един към друг на малко име, демонстрираха оптимизъм и желание да се фокусират върху нещата, които ги сближават и могат да бъдат свършени. "Влизаме в интензивна динамика на решаване на проблемите," каза Ковачевски. "Решени сме скоростта на напредъка да бъде висока," потвърди и Петков.

Темата с употребата на името е зареден предимно със символика. Тя стои нерешена от момента на официалната смяна на наименованието на югозападната ни съседка. Още бившият премиер Зоран Заев бе обявил, че е готов да извести ООН, че името Северна Македония няма отношение към географската област в България. Сега неговият наследник Димитър Ковачевски е направил това с вербална нота до ООН на втория ден от встъпването си в длъжност и точно в деня на визитата на Петков. Така новият премиер в Скопие може да обяви малка победа, а Петков да направи добронамерен жест. "Отстраняваме този въпрос от масата на преговорите. Това е повод за оптимизъм", каза българският премиер.

Да си говорим и за друго

На масата обаче продължават да стоят исканията на България от т. нар. Рамкова позиция от 2019 г., по които Северна Македония не изглежда да напредва. А Петков трудно може да отстъпи от тях, след като на проведения преди дни Консултативен съвет по национална сигурност при президента Радев те бяха да голяма степен препотвърдени. И връщането на дневен ред на теми, които според Скопие са неприемливи от гледна точка на езика и идентичността, до известна степен ограничава амбициите на Петков за визитата му в Скопие.

Затова фокусът е не върху споровете за миналото, а върху смислени неща, които могат да се случат в настоящето - инфраструктурна свързаност, икономическо сближаване и проекти с осезаем ефект върху живота на хората. След дълго прекъсване на 25 януари ще има съвместно заседание на двете правителства. Започват дейност и обявените работни групи между двете държави за инфрактруктура, икономика, култура и образование и евроинтеграция. "Целта е всяка седмица да се случва нещо, една от групите да се среща и да има реални резултати," каза Петков.

Всъщност пробив по отношение на българското вето по време на визитата не се очаква. А и предвид натиска както в София, така и в Скопие, да се правят отстъпки в спора, може би никой не е и готов за това.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 5

    Нашите, все по-далечни братя македонци решиха, че ще бъде лесно да подпишат един договор проформа с нас за добросъседство, без да го спазват и всичко да е наред за влизането им в ЕС. Когато видяха, че няма как да стане при управлението на кръволака Борисов, който впрочем работи изключително много за влизането им в ЕС, решиха да хитруват, пак да не го спазват и да разчитат на външен натиск.
    Липсата на напредък в преговорите между Северна Македония и България раздразни изключително много нашите партньори в САЩ и те ни изпратиха за посланик Херо Мустафа с основна задача - приемането на Северна Македония колкото може по-бързо в ЕС, на всяка цена. Видя се, че това лесно при управлението на кръволака Борисов няма да стане при всички заплахи и предупреждения и нашите партньори американци тръгнаха да си поставят избрано от тях правителство и премиер. За тяхно щастие точно в този период у нас имаше един случайник за президент, който за втори мандат беше готов меко казано на всичко. В момента се вижда какви ангажименти са поели Радев и Киро за Северна Македония и вероятно до 6 месеца ще премахнем ветото.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 8

    Гл.т. на Капитал очаквано не съвпада с българската.
    Пак.

    Съждението "...пътят на Скопие към ЕС продължава да бъде блокиран от София..." съдържа укор единствено към българската позиция, без нищо да се споменава за антибългаризма, който е доминираща идеологема на БЮРМ-ската държавна пропаганда вече върху три поколения в Поовардарието.
    Допуснем ли официалния БЮРМ-ски антибългаризъм в ЕС, просто малко преди това трябва да избягаме оттам. И така, така този ЕС няма допирни точки със онзи на бащите-основатели.


    Капитал се прави, че не чува и вижда заплахите към родината ни от Конгреса на САЩ и от представителя на Държавния департамент за Балканите Габриел Ескобар с американски санкции, ако не се наведе на БЮРМ.

    Логичен е въпросът какво ги брига вашингтонци дали БЮРМ е вътре или вън от нямащо нищо общо с тях държавно формирование, каквото е юридически ЕС?!

    Всъщност US натискът към БГ е директно признание, че в днешния си вид ЕС е стандартна американска креатура, каквото е Украина, каквото беше Чили на Пиночет.

    И аз ще съм искрано зарадван, ако Вашингтон въведе санкции към родината ми. Просто защото петата им колона ще се обезсмисли и може би млъкне.

    С воаяжа си в Скопие Киро се опитва да я спаси.

    Нередност?
  • 3
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 2

    Визитата на Петков в Скопие: "Самолетна линия, много символизъм и малко напредък" ?!

    - една малка крачка на КОЙ, голям скок за КОГО?

    Но нерешените въпроси със Северна Македония остават?
    Просто ще се говори по други въпроси не толкова спорни и решими!!!

    "Нашите братя македонци решиха, че ще бъде лесно да подпишат един "договор проформа" с нас за добросъседство, без да го спазват и всичко да е наред за влизането им в ЕС!
    ("мижим да те лажем"?!
    И когато видяха, че няма как това да стане при управлението на баце в комбина с "пет за три о ти те", който впрочем "работи"
    (с девиза "Работа (2) и пак такава, та да въведем "хаос" в реда" ?! (ха-ха-ах!!!)
    изключително много за влизането им в ЕС, решиха да хитруват, и да не го спазват, а да разчитат на външен натиск!
    Липсата на напредък в преговорите между Северна Македония и България раздразни изключително много нашите партньори в САЩ и те тръгнаха да си поставят избрано от тях правителство и премиер!
    За тяхно щастие точно в този период у нас имаше един "слу чайник" за президент, който за втори мандат беше готов меко казано на всичко!
    И в момента се вижда какви ангажименти са поели Радев и Киро за Северна Македония и вероятно до 6 месеца ще си премахнем ветото?!!!

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 3

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Прав си, много си прав.

    Съюз, който не расте, очевидно не е проспериращ. Стратегическата цел е да намалят проводниците на руско влияние на балканите, тактическата е чрез приемането на БЮРМ и Албания, както и потенциално други страни. Тъжната истина е, че всичко, което гледахме през лятото на 2020 и през изборната 2021 си беше дело на тази пета колона. Точно както и Икономедия са проводник на същите глупости. Но не е случайно, че АзБ държи над 400 млн долара активи, от които ежегодно разпределят над 30 млн. към всички проекти и организациики. Фамозната Асоциация на европейските журналисти се финансира от АзБ, Илиян Василев като отявлен американски лобист пък е лицето на ТВ Алтернативата, където се приютиха точно "журналисти" като Бенатова и Шикерова, както и множеството колумнистчета като Емилия Милчева, които публикуват периодично някоя мозъчна диария в ДВ, после се препубликува във Свободна Европа, след това в Дневник.

    Социалният инжинеринг чак е плашещ. Усетиха, че Борисов се заиграва с руснаците покрай газопроводите, заигра се с македонското вето и ето - за няма и 6 месеца успяха да се пръкнат харвардските величия, че даже и да станат първа политическа сила. Просто да си знаем след някоя и друга годинка като започнем да им сърбаме попарата на тези некадърници.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "Quandt":

    Социалният им инженеринг наистина е впечатляващ и безотказен!
    Гении са на полуистините, което е отработен похват за проплакване на закърнелите мозъчета на масовата публика.

    Въпреки крайно отрицателното ми отношение към баце, и аз мисля, че янките го сготвиха под налягане заради опита за многовекторност във външните отношения. Издържаните от Ам за БГ медии са рупорът на единствената "правилна" теза - проамериканската. Нещо, което комунистическите официози преди 30 г правеха със съветската.

    Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено.
    Защото ефектът от тоталния пресинг е съпротива. Това е една от причините янките да бъдат мразени навсякъде по света, както съветските комунисти в своето време из целия им подведомствен соцлагер.

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Уви, отново съм съгласен с теб. 2018-та докато Тръмп беше на власт с други приоритети, и Борисов, и Радев започнаха бързи совалки към Русия - Радев беше на икономическия форум в Санкт Петербург, Борисов редовно пътуваше покрай хъбовите аспирации. Ветото беше може би последната капка и търпението се изчерпа.

    Е, сега поне видяхме мащабите на цялата тази вакханалия от НПО-та, журналисти и организации. Купчина некадърници, които уж правят иновативен бизнес около Муув.бг, а всъщност говорят празни приказки. Онази Деница Симеонова, дето се превъзбуди около Петков, примерно била социален предприемач. Имала платформа за ресторанти да си продават останалата храна. В платформата няма и 20 ресторанта и минимална посещаемост, ама иначе мацката е социален предприемач.

    Преди два-три месеца беше излезнала една дама от някакво друго подобно паразитиращо НПО и заобяснявала какъв статистически модел направила, който показвал, че разходите за образование не влияели на резултатите на очениците, даже вредяли. Прекрасният и модел на регресия нарушава някои от основополагащите предположения за издържан модел, а обяснителната му сила по скала 0-1 е... около 0.002 (R-squared). Иначе уж разбира от статистика.

    Точно тук идва и целия този социално-медиен лост. Излиза например същата тази дама, публикува нелепия си доклад, който след това се цитира в Дневник и Медиапул. Във ФБ съответната кохорта анализатори започват и те да споделят трактовки по модела на женицата и едва ли не вече започват да оправдават намаляване на бюджета за образование, видиш ли колко харчел Борисов и ко. А обикновените ентусиазирани потребители с рамка на профилната снимка "Демократична България - Обединение" или ""ПП ПП доживот" и те започват да споделят и да словоблудстват. Делото е свършено, социалният рийч е достигнат и вече маса хора вярват, че трябва политиката да бъде променена. После се чудим защо и политиките са заченати погрешно.

    Но затова някои неща е редно да се обсъждат в реални експертни състави, а не във ФБ. Затова и е редно да има законодателство, което да регламентира прозрачност на даренията към всички тези НПО-та за да имаме представа към какво точно отиват тези близо 50 млн лева годишно, които АзБ разпределя, както и другите подобни. Едно време реваха за руския лобизъм, ама като гледам какви корени е пуснал американския, сериозно смятам, че второто е много по-вредно явление.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#6] от "Quandt":

    Всъщност ние говорим за новата форма на US колониализма, когато попадналите в зависимост държави се ръководят от поставени от посолствата им псевдоелити и агенти на влияние под формата на грантови НПО-та, медии, "интелектуалци" като Смилов, Дичев, Кюранов, Василев, Сашо Андреев и под.

    И ако се върнем на темата за БЮРМ, скандално беше, че Весела Чернева, емблематичен представител на неолибералните грантови НПО-та, била станала съветник на Киро и тайно на 2 януари бе изпратена с мисия в Скопие, като за посещението и срещите й не е уведомен посланикът ни. Седмица преди това Чернева събира в НПО-то си на Патриарха съмишленици от разните бои: Тафров, Ек.Захариева, Крум Зарков и др., за да бистрят как да клекнем на македонците. Вероятно Чернева е отишла да запознае "братята" с резултатите от брейнстормингът.

    Шумно се огласява, че държавната политика се води от държавни структури, а всъщност провеждането й тихом-мълком е поверено на финансирани отвън НПО-та с ясна геополитическа и идеологическа насоченост.

    Пародия на държава!

    И не мога да не се съглася с вас, че това управление бе поверено на случайни хора без никакъв практически опит в сферата, с която се занимават. Пълни импровизатори! Че и си скриха CV-тата - били лична информация - за да не стане ясно колко боси са.

    Това правителство се крепи единствено на страха, че всеки ход срещу него ще бъде обявен за бунт на кораба и париран от американското посолство. А както се вижда, янките прощават и корупция, и откровено крадене, но не прощават отклонения от зададената посока.

    Това, разбира се, има и полезна страна, защото когато нещата стигнат до абсурд (като този,например, че жената на Лорер е началник на кабинета на Асен от тандема Киро и Асен, каквото не е допускано нито при комунизма, нито при баце), човек започва да търси и друга гл.т.

    Просто нещата трябва да стигнат до пълен абсурд.
    Като слушам Киро и Со - бързаме натам.

    Нередност?
  • 8
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Да, отново съм съгласен. Преди десетина години, когато Орешарски беше на власт, тогава често излизаше една от политоложките около БСП, Мария Пиргова. Беше казала нещо относно корпоративния вот, а после гръмнаха за някакъв скандал с дъщеря и Достена Лаверн. Същата Достена е написала дисертация на тема българските тинк танкове и цялата тази мрежа, за която си говорим с теб. Мале, тогава я направиха на салата, може би защото същата коментираше персони тип Кръстев, Станев, любимия Дайнов. Тогава и аз бях по-наивен и считах Капитал за класно издание, ходих да подскачам по площадите и наивно да вярвам, че с тези протести правим нещо(а кабинетът подаде оставка едва когато МакКейн дойде да размаха пръст за Южен Поток и си подадоха оставката безславно). Сега, години по-късно, съм убеден в наличието на същата тази мрежа от хора и по-скоро вярвам, че тези хора вредят. Противопоказно на самата идея за демокрация е да има толкова силни центрове на мека власт, които формират и поляризират общественото мнение по такъв начин. Откровено съм и отвратен от тях, дори прости про-руски политици, за които подозираме и финансиране, може да наричаме Копейкин, ама за "интелектуалците" с доларови знаци в очите - нищо. А по същество аз слагам абсолютен знак за тъждество.

    Кирил Петков е точно такова явление. Аз съм го срещал покрай някакви дейности, където съм участвал на експертна база. Някакъв пич, който общо взето започваше запознанството с "Здравей, Кирил Петков съм, завършил съм Харвард". Не знам дали тогава ги имаше и измислените провиотици, но ми направи впечатление, че се събират една групичка от преобладаващо едни и същи хора, които си говорят в уебинарчета на Саша Безуханова. Можеш да хвърлиш един поглед, по-стари има и в тубата. Петков отчетливо си го спомням, че обясняваше някакви гръмки числа за корупцията и каква връзка имат с БВП, скритата и цена и прочее. Понеже работя с методи за количествен анализ, обичам като има някакви подобни гръмки слова и да огледам моделите, че да не стане като с НПО дамата за която писах преди това. Зад твърденията нямаше особени доказателства. После го мярках по някакви събития на центърчето за конкуренция и един Тед разговор, където Петков обясняваше гръмко за някакво тяхно проучване (с Василев) и как на база на него сме щели да се изстреляме като икономика. Отново никаква публична информация, просто си казах, че може би е някакъв въздух под налягане, но и тогава беше безобиден.

    Миналата година като го номинираха за МИ си рекох да видя колко пък точно голям бизнесмен е Кикито. Влизам да му видя провиотиците - в пиковата година 2018 оборот 2 млн лева, следващата наполовина надолу. Печалби минимални, дълготрайни активи - никакви, осигурява няколко служителя. Демек, пичът е харвардската версия на проф. Мермерски - изкупува някакви добавки, пакетира ги и препродава в САЩ с голям марж. Супер, изкарал си е 300-350 к за 4-5 години(през разходи за заплати, да не вземе да надплати и данък дивидент) с тея измислени добавки. Само че това не е някой сериозен предприемач да е изградил нещо мащабно. За същия период познавам и брокери на НИ, които са направили дори повече пари. Категорично не бих поставил тях начело на МЕ представяйки ги за нещо повече от това, което са.

    Така се появи и Кирил - уж образован, въпреки че имам резервите си относно интелектуалните му дадености. После се започна с канонадата по ББР, публичните уволниния в стил Тръмп, измислената история с язовирите и... от май до септември (цифром и словом 4 месеца) вече имаме новата звезда на републиката. Че на бате Бойко му гласиха имиджа 6-7 години за да стане премиер...

    А поразиите са направени. Изпоназначиха куп парашутисти по разни важни места. В ББР новите ИД съвсем отговорно казвам, че не стават и за чеп за зеле. в ДКК Петков беше сложил един от неговите сол-ташаци Анастас Гогов, безполезен идиот, който се води някакъв мениджмънт консултант, най-вече менажирайки водопади. Даже го и уволниха предсрочно заради някаква катастрофа със служебен автомобил. Калина Константинова, Деница Симеонова, дамата с Насекомикс - все млади юпита с крайно съмнителни квалификации, които просто висят на хранилката на проекти със съмнителна възвращаемост и говорят за иновации, без да са създали нещо през живота си. Каквато апропо е иновационната политика на ЕС - финансиране на повече разговори за иновации, отколкото реална имплементация на такива. Едно време Велчев, Василев и Катин поне идваха не само с тапиите, но и с години опит в инвестиционно банкиране, познания как да говорят публично и с положение. Категорично не виждам това в който и да е от новите младежи.

    А най-лошото е, че точно както казваш държавата се превърна в пародия. С тази координирана атака между толкова различни политически субекти отвориха рана в обществото, която не просто няма да зарастне с години, но и поставя под риск съществуването на държавата ни в дългосрочен аспект. Безпринципна коалиция от обект с неясен статус какъвто е ПППП, същата е пълна с палячовци от курсовете на измисления център на Петков/Василев, ИТН, мини-тройната коалиция в коалицията на останките от ДПС, зеленчовците на Соби Бандов и постоянно крещящия за реформи в правосъдието, но без ден реален стаж извън НПОтата Ицо Иванов. А и БСП Лява България. Ако погледнем реално, това не е четворна, а по-скоро седморна коалиция. Утре като започнем да сърбаме решенията на тези хора те ще изчезнат веднагически. Както беше казал един от професорите ми - на фона на тези хора, клептократ като Борисов започва да изглежда като държавник

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#8] от "Quandt":

    Чета ви с интерес, защото в някои от темите впечатенията ви от конкретни хора и случки се припокриват с мои впечатления от същите хора и случки.

    За мен има нещо много съмнително в тая коалиция - всякакъв политически отпадък, който 12 г не можа нищо да направи на баце, изведнъж се слепи от всенародната омраза към него.
    Отрицание не може да води до политическа сплотеност. Пример за подобен краткотраен микс между леви, десни и средни е Отечественият фронт, който взема властта след преврата на 9.9.1944 г. Колко време просъществува и какво остави знаем всички. Е, не всички, но достатъчно.

    В днешния ОФ вариант Ицо Ивановото НПО се дърпа от американските демократи, Корнелийното БСП не може да се освободи от вътрешните си разпри и е тотално обезличено, Слави Тр нямам представа за какво се бори, новите юпита просто си търсят трамплин. И цялата тая група по интереси се опитва да го играе постгербави терапевти.
    Не става.

    Формулировката ви "на фона на тези хора, клептократ като Борисов започва да изглежда като държавник" е брилянтна и тъжното е, че в нея има много истина. За мое неудоволствие.
    Макар да съм с ясното чувство, че ще ни употребят, през лятото с децата, с техни и наши приятели викахме по "въстанията" срещу баце с ясното съзнание, че човек като него е обида за всяка държава, която командори. Ей, богу, никога не съм предполагал, че след неговия хаос ще се възцари тая мъгла! Вече започвам да се чудя кое бе по-малкото зло.

    Социалният инженеринг на проамериканските тинк-танкове доуби някаквите останали съпротивителни сили на нацията и я вкара пред класическия избор: простият и втръснал Борисов или новите учени харвардци.
    При така поставени нещата, изборът бе ясен.

    Целта беше - и се постигна! - да се пръснем на колкота се може по-малки групи по убеждения, които да се конфронтират помежду си.

    И в тая мътна вода едни случайни хора овладяха държавата.
    Не искам да си го призная, но мисля, че ще този път ще е фатално и необратимо.

    Нередност?
  • 10
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 2

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Да, омразата не води до сплотеност. Добре, нека приемем, че успеят да разкарат Гешев. Какво следва? Кой назначаваме за главен прокурор? В комбинацията между 7 партии малко ми се струва странно. Декларативно уж трябва да бъде експерт и надпартиен кандидат. Експертизата у нас за съжаление е рядкост...

    Или пък ще заложат на тестват и удобен за американците кандидат като Христо Иванов? Господинът няма и ден като адвокат, извън казионната НПО дейност и крясъците за съдебна реформа/Гешев/Росенец представата му за реалния свят е нулева.

    Но добре, дори и да е някаква друга фигура - какво точно се очаква да стане? Нови хора завладяват завладяната държава. Не сменяме модела, а заменяме калинк... пардон, пионките на дъската.

    Тук идва и есенцията на проблема, който рядко искаме да си признаваме. Ние сме все още една млада, нетърпелива и неопитна144-годишна държава. Иван Славков имаше един такъв лаф - може да сме празнували 1300 години България, но сме си на 100 години държава. Естествено не е модерно да цитираш зетя на Тодор Живков, но това не означава, че не е прав.

    1989-та тръгнахме наивно по пътя напред, а точно тогава започнаха да се оформят всички тези структури. Изведнъж започнахме априорно да приемаме, че светът е еднополюсен, сляпо да следваме пазарния път, а всичко предходно е погрешно, старо и неправилно. Е, това не беше градивно. И тук въобще не става дума за идеология! А за това какво работи, какво и защо не е работело. За преход по изгоден за нас начин, а не в сляпо следване на реформи. Други страни от блока се справиха чувствително по-добре в това и то не просто поради по-високата база, а защото имаха приемственост, последователност и стратегия.

    Но не би. Всичко старо е забравено, лошо и изгорено на кладата на историята. Днес някакви хорица "ремонтират" държавата. Аз съм относително паметлив. И си спомням, че Кирил Петков два пъти ходи да "открива" инвестицията на Макском в Пловдив, онзи ден ходи и Даниел Лорер. И десет пъти да отидат, няма да станат десет завода. Всички кимат послушно и ръкопляскат обаче. Започнаха канонадата простотии къде, какво и как откривали като проблеми, направо понеже са толкова много да изковем нова система. Нужна ли ни е нова система? Всъщност не. Но народът иска нещо ново. Излезнаха купчината кукли на конци и ръкопляскаме. Надежда Йорданова съдебен министър - че в линкдина на дамата не фигурира един ден практика в нещо по-различно освен ДБГ и началник на кабинета на Иванов едно време. Къде е тази имагинерна и илюзорна експертност? Придобива се с работа, а не с декларативни разказчета докато си избираш хапки на някоя винена дегустация в американското посолство. Защо изначално хора с нулев опит и познания ни обясняват как трябва да работи правната система?

    Тук вината на тази мрежа от тинктанкове и медии е огромна. Особено на Капитал. Сега, по-старите от нас си спомняме за заглавията им преди 13 години - и за кабинета на технократите, и за първите ефективни 100 дни на Борисов. Спомням си и анонса им за Кирил Петков като служебен министър - "Салати с провиотици, новата инвестиция на серийния предприемач КП". Сериен, сериен, колко да е сериен. Познавам огромна плеяда от хора с много повече успехи - и като оборот на дружества, и като екзити, и като ефект върху икономиката чрез брой осигурени лица. Но медиината машина работи неуморно и добре. А това, че палячото не му се отдава да говори нормално български и английски, че демонстрира консистентна некомпетентност не е проблем. Уви, намерихме си символа на промяната, натъпкахме студентчетата от смешните им курсове и сме доволни...

    И докато тези некомпетенти идиоти си играят на демонтаж на държавата, рисковете около нас растат експоненциално - военни конфликти, които не са наши, все по-отчетливите амбиции на Турция като бивша империя, Босна. Забравяме да направим базисни сравнения и анализи, сякаш не виждаме, че медианната възраст в България вече е около 45 години(33 в съседна Турция!), но палячовците-управници започват да водят социална политика сякаш демографската ни структура е обратна на актуалното и състояние. Колко пенсионера трябва да започне да храни всеки един работещ, че да се замислят, че математиката просто не излиза? В програмата на фамозните им курсуве уж пише, че трябват познания по висша математика и диференциални уравнения, но май самите носители на промяната не са особено добри в това. Или пък ще се заиграят с данъчната система? Оставям настрана факта, че и това не е решение на проблема, но комуникира ли някога някой нещо подобно в предизборната кампания? Защото май рязко щяха да им намалеят гласовете...

    А ние просто изчезваме малко по малко. Съседите ни не. Природата не търпи празно. При това положение декларациите за съдебна реформа и прочее глупости родени в главата на предрусал НПО активист тогава няма да ни топлят.

    Нередност?
Нов коментар