Енергийната криза в Европа ще отключи най-тежките ѝ страхове

Скокът на цените на газа води до несигурност в много страни

Европа влезе в зимния сезон с ниски запаси от природен газ, който се използва за отопление на жилища и производство на електроенергия
Европа влезе в зимния сезон с ниски запаси от природен газ, който се използва за отопление на жилища и производство на електроенергия
Европа влезе в зимния сезон с ниски запаси от природен газ, който се използва за отопление на жилища и производство на електроенергия    ©  Reuters
Европа влезе в зимния сезон с ниски запаси от природен газ, който се използва за отопление на жилища и производство на електроенергия    ©  Reuters

В "1984" на Джордж Оруел стая 101 е мястото, където затворниците се сблъскват с най-лошия си страх. Откриването на преобладаващата фобия на европейците е по-трудно: това, което плаши избирателите в една част от континента (търсещи убежище! дефицитите! Русия!) може да не е от значение за тези от другата страна. COVID-19 е един от претендентите, тъй като направи живота скучен от Дъблин до Дубровник и отвъд него. Друг е продължаващата енергийна криза на континента. Покачващите се цени на природния газ увеличават сметките за отопление, попивайки парите, които европейците са спестили, докато се мотаха у дома в продължение на две години. Това е толкова всеобхватна криза, че всички части на ЕС ще трябва да се изправят пред най-дълбоките си опасения.

Както при повечето кошмари, произходът на енергийния срив е отчасти ясен и отчасти мистериозен. Европа влезе в зимния сезон с ниски запаси от природен газ, който се използва за отопление на жилища и производство на електроенергия. Свиването на вътрешното производство на енергия на места като Нидерландия, слаб бриз, който не успя да завърти вятърните турбини толкова, колкото се надяваха, бумът на азиатското търсене, изсмукващ газ на изток, и проблемите с поддръжката на френските атомни централи се обединиха в недостиг, който малцина смятаха, че идва. Когато Русия, откъдето газопроводите са склонни да се отклоняват, не побърза да помогне с допълнителни доставки, цените скочиха. Средното европейско домакинство е изправено пред сметки за ток и газ от 1850 евро през 2022 г. спрямо 1200 евро през 2020 г., според Bank of America. Страховете от спиране на тока през зимата бяха предотвратени от пристъп на необичайно топло време - засега.

Несигурност

Но ужасът излиза извън рамките на джобната книжка: за много страни това предизвиква най-голямата им несигурност. Вземете горда Франция, която в момента поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Кризата се подиграва с блока, който постига "стратегическа автономия", последната голяма идея на президента Еманюел Макрон. Това, че Европа трябва да бъде защитена от управлението на чужди сили, звучи похвално, но изглежда по-далечно от всякога. Каква автономия може да претендира Европа, когато се нуждае от руската щедрост, за да поддържа домовете си топли? Това е неудобен въпрос в момент, когато Владимир Путин заплашва да нахлуе в Украйна. Ако Америка отговори със санкции срещу Русия, както заплаши, Европа е тази, която ще понесе най-лошото отмъщение на Кремъл. Нищо чудно, че ЕС едва успява да намери място на масата за преговори.

По-лошото е, че някои страни изглеждат оптимистично настроени към сегашното състояние на нещата. Германия е в последния етап от пускането на "Северен поток 2" - газопроводът, който ще направи Европа още по-зависима от руския газ. Най-голямата икономика на ЕС ще трябва да се изправи срещу собствената си тревога. Скокът на цените на енергията ще бъде пагубен за индустрията ѝ. Това също предизвика скок на инфлацията, а от това германците се страхуват най-много. А новото коалиционно правителство, което е разделено по отношение на "Северен поток 2", започна годината със затварянето на три атомни електроцентрали. Страната, която смята, че предоставя решения за Европа, сега е част от проблема.

Два вида страх държат северните европейци будни през дългите зимни нощи. Единият е, че ЕС няма да успее да предприеме действия срещу изменението на климата, което силно тревожи гласоподавателите в Нидерландия и Скандинавия. Другият е, че "техните" пари ще отидат за субсидиране на разточителните южняци. Сделката, сключена през 2020 г. за европейски фонд за възстановяване от Ковид-19, изправи тези два страха един срещу друг: пестеливите северняци се съгласиха да поемат голям пакет от помощи, при условие че се финансират дългосрочни инвестиции (особено зелени). Газовата криза подкопава тази настройка. Правителствата в страни като Италия и Испания раздават милиарди, за да помогнат на домакинствата да се справят с по-високите сметки за комунални услуги, докато полските миньори работят извънредно, за да копаят мръсни въглища.

Най-големият страх в Южна Европа е бързото възстановяване. Гърция, Италия и други биха могли да се възползват добре след две кризи за едва повече от десетилетие. Големите скокове в сметките за енергия засягат по-бедните страни повече. Това важи и за източноевропейците. Но тяхната стая 101 е доминирана от Путин, който държи ръката си на крана за газ, докато настоява страните от бившия Варшавски договор да спрат да приемат войски на НАТО.

Филм на ужасите

Филмът на ужасите с цената на газа е най-ужасяващ за еврократите. Причините за сегашната енергийна криза е трудно да се сведат до един фактор, казва Георг Захман от мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. Това оставя достатъчно място за определяне на изкупителна жертва и един кандидат идва на ум. Европейската комисия регулира енергийните пазари на ЕС (предимно доста разумно) и превърна въглеродната неутралност в централен елемент на бъдещето на блока (също разумно). Колкото и да са здравословни политическите ѝ решения, те влошиха настоящата криза. Например преминаването към въглища за поддържане на цените е по-трудна опция, тъй като ще изисква закупуване на въглелодни емисии в ЕС, които вече са твърде скъпи.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Да стъпват бодро и да си спомнят за меркелица!

    Нередност?
Нов коментар