🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сърбия спря литиевия проект на Rio Tinto

Решението идва по-малко от седмица след като Австралия не допусна Новак Джокович да участва на откритото първенство по тенис

Премиерът Ана Бърнарич заяви, че ще се проведе референдум по темата след изборите
Премиерът Ана Бърнарич заяви, че ще се проведе референдум по темата след изборите
Премиерът Ана Бърнарич заяви, че ще се проведе референдум по темата след изборите    ©  Reuters
Премиерът Ана Бърнарич заяви, че ще се проведе референдум по темата след изборите    ©  Reuters

Правителството на Сърбия отне лицензите на английско-австралийската минна компания Rio Tinto за проучване и добив на литий след продължили няколко месеца протести. По този начин се слага край на проекта, на който преди време се възлагаха надежди за стимулиране на икономиката. Проектът с потенциална инвестиция 2.4 млрд. долара щеше да направи минната компания и страната сред най-големите производители на метал в света, който е ключов за производството на батерии и се търси много, защото светът се трансформира към електрически превозни средства.

Правителството в Белград, което се готви за парламентарни избори през април, се подчини на нарастващата съпротива срещу потенциалните екологични проблеми пред проекта. Премиерът Ана Бърнабич заяви, че ще се проведе референдум по темата след изборите. "Всички решения [свързани с проекта за литий] и всички лицензи са анулирани", каза Бърнабич и добави, че правителството се е вслушало в исканията на екологичните организации за спиране на проекта, съобщава Financial Times.

Решението може да се приеме като известна изненада, след като по-рано Бърнабич каза, че то ще бъде взето след изборите. През тази седмица минната компания обяви, че изпълнението на проекта ще се забави с една година и мината ще бъде пусната в действие през 2027 г. Планираната мина в долината Ядар беше възприета от местното население като заплаха за живота в региона и привлече внимание към замърсяването на околната среда в страната, което е сред най-лошите в Европа.

Що се отнася до проекта в Ядар, това е краят му, каза още Брънабич. Според нея компанията е дала недостатъчна информация както на местната общност, така и на правителството за въздействието на проекта. Еколозите приветстваха решението като пробив, но казаха, че също така ще настояват за друго искане за забрана на експлоатацията от всяка минна компания през следващите две десетилетия.

Обтегнати отношения

Отмяната на разрешенията за проекта идва на фона на обтегнатите отношения между Сърбия и Австралия заради решението за депортиране на тенис звездата Новак Джокович. Въпреки това източник, близък до сръбския президент Александър Вучич, каза, че решението по никакъв начин не е свързано със сагата с Джокович. Вучич определи действията на австралийските власти срещу Джокович като "тормоз" и нарече съдебното решение за депортиране "фарс".

По-рано тази седмица Rio Tinto обяви, че измества графика за първото производство от мината Ядар с една година до 2027 г. поради бавния напредък в получаването на лицензите, необходими за извършване на важна екологична оценка.

Литият е ключов материал, използван в батериите, които захранват смартфони и електрически превозни средства, и се очаква търсенето да нарасне през следващото десетилетие. Цените се повишиха рязко през последните месеци поради силното търсене по-специално от Китай. Ядар ще бъде една от най-големите литиеви мини в света, ако проектът продължи.

Компанията има и други възможности

Компанията има и други опции за разширяване на добива на литий. Миналия месец се договори да плати 825 млн. долара за литиевия проект Salar del Rincón в провинция Салта в Аржентина, първото й голямо придобиване от десетилетие.

Въпреки това, ако бъде принудена да изостави Ядар, това би било удар за главния изпълнителен директор Якоб Стаусхолм, който желае компанията да се насочи към добиване на метали, които се използват в процеса на "позеленяване" на икономиката. В момента компанията получава по-голямата част от приходите си от желязна руда.

Компанията обяви в четвъртък вечерта, че е изключително обезпокоена от изявлението на Брънабич. "По време на нашата работа по проекта "Ядар" ние винаги сме работили в съответствие със законите на Република Сърбия. Rio Tinto преразглежда правното основание на това решение и последиците за нашите дейности и нашите служители в Сърбия", се казва в позиция на компанията.

Акциите на Rio Tinto се понижиха в петък с цели 4.8% на австралийския фондов пазар, най-голямото дневно понижение от август 2021 г.

Все още няма коментари
Нов коментар