🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ се намесват в конфликта между Китай и Литва

Вашингтон е предложил промяна на наименованието на представителството на Тайван във Вилнюс, твърди FT

Тайванското представителство във Вилнюс
Тайванското представителство във Вилнюс
Тайванското представителство във Вилнюс    ©  Reuters
Тайванското представителство във Вилнюс    ©  Reuters

САЩ са предложили Литва да промени наименованието на представителството на Тайван във Вилнюс като начин за деескалация на напрежението между балтийската държава и Китай. Това твърдят източници на Financial Times.

В момента Литва търпи негативи от страна на Пекин заради решението си да позволи на Тайван да отвори мисия в страната, която е наименувана представителство на Тайван, а не на Тайпе - каквато е формулировката в много от случаите. Китай изисква да се избягва използването на език, който определя Тайван като суверенна държава, и затова в отговор блокира литовския внос, като също така предупреди европейските компании да не използват компоненти от балтийската страна.

Главоболия за Белия дом

Белият дом отрече информацията, че е предлагал промяна на името на представителството. И допълни, че САЩ са казали на Литва, че подкрепят суверенните й решения. Но дипломатическият скандал създава главоболия за Вашингтон, който иска да помогне на Тайван да затвърди международното си присъствие, без да дава повод на Пекин да го обвини, че не спазва неговата политика за единен Китай.

Брюксел на теория дава подкрепата си за Литва, но на практика не е представил официален общ отговор по повод конфликта, тъй като вниманието му е насочено към планираната среща с Пекин през март. ЕС многократно е заявявал, че ще спазва политиката за единен Китай, но същевременно твърди, че е "готов да се изправи срещу всички видове политически натиск, приложени срещу страна членка".

Пред Financial Times тайвански представител посочва, че дипломати от Литва и ЕС са обмисляли промяна на името на представителството, за да тушират напрежението, но са стигнали до заключението, че това няма да реши проблема. "Ако веднъж направят компромис с името на Тайван, Китай ще надуши, че това, което прави, дава резултат. И това ще го насърчи да упражнява още повече натиск върху Литва и други", коментира тайванският представител.

И Словения също

В началото на седмицата Словения обяви, че става поредната европейска страна, която планира да подсили търговските си връзки с Тайван, пише Politico. Тайванското външно министерство потвърди във вторник, че ще бъдат отворени двустранни търговски представителства - ход, който заплашва допълнително да нагнети напрежение.

Ден по-рано словенският премиер Янез Янша заяви, че Тайван е "демократична страна", с която "работим заедно за размяната на представителства". И уточни, че не става въпрос за посолства, а за същото дипломатическо ниво, което много други европейски страни са установили с Тайван.

Янша критикува мерките на Пекин срещу Литва, наричайки ги "ужасяващи". Но допълни, че китайските заплахи към Вилнюс няма да попречат на плановете на Словения.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Браво на Словения! Дано в съвсем скоро време цяла Европа да се присмее на китайския блъф! Нека всички се поучат от причата за снопа с пръчки!

    Все по-дългите и свирепи локуми на източния трол показват притеснението на неговите шефове.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1

    Коментарът ми #1 е изтрит, защото съдържа мнение, различно от това на редаакцията.
    Всички знаем как се нарича потискането на другото мнение за кое време напомня.

    Затова копирам отново своя текст по темата:


    Заглавието е подвеждащо.

    По простата причина, че освен съвет по телефона от някой чиновник в ДД, Щатите не биха си позволили никаква открита намеса на страната на Тайван, защото това би затворило окончателно вратата за каквито и да е преговори с Пекин.

    Вашингтон просто post factum се опитва да спаси от тотален икономически колапс Литва, пробвала се да прокара пътеката за заобикаляне на една от китайските много дебели червени линии - признаването на Тайван като самостоятелна държава и по този начин помпането на сепаратизма там.

    Литва видимо м.г. е била избрана от Вашингтон като форлайтер за тестването на този експеримент по простата причина, че икономическите й отношения с Китай са пренебрижимо малки и задокеанските тинк-танкове са допуснали, че дори те да секнат временно, нищо фатално няма да се получи.

    И определено са сбъркали. Пак.

    Просто защото китайците имат различно мислене, светоусещане, култура, а и самочувствие, ако щете, от белите протестанти и баптисти по американските мозъчни центрове, които видимо не желаят да приемат, че света е многообразен и твърде различен от техтия.

    Китай пусна над Литва икономическа термоядрена бомба, като изтри страната от митническите си регистри. Нищо, произведено или съдържащо компоненти, произведени в Литва не може да влезе в КНР (или продукт made in China там) по простата причина, че в митническите му документи няма как да се впише кода на страната-производител. Такава не съществува!
    И дори нещо литовско да влезе контрабандно в Китай, никой търговец няма да рискува да го сложи на щанда си.

    За мен е изключително странно, граничещо с малоумие, че американските тинк-танкове, които са разработили тая схема с Литва, не са преценили взаимосвързаностите и уязвимостта на производствените вериги, което е смисълът на глобализма, налаган вече две десетилетия от САЩ! Та нали логиката на санкциите, които самите САЩ налагат на противниците си, е също комулативна!

    Тъжната истина е, че при експеримента с Литва няма логика да се очаква отсърдване от Пекин или приемане на смирени извинения от Вилнюс. Каквито и букви да сменят на оная стена на фотографията, Вилнюс настъпи греблото. Китайците ще удушат малката шпрота за назидание, за да послужи това като пример за всеки, който (без да разбира сложността на проблема) се заиграе с вътрешните работи на Поднебесната.

    А Словения? Най вероятно - от същото лекарство...
    Дори си мисля, че използването на третостепенни държавици от западния кръг за агресивното подритване на един сериозен проблем на китайската държава - рушащия се модел "Една държава - две системи" - ще накара Пекин просто по-скоро да реши кардинално и веднъж завинаги казуса със завръщането на Тайван в обятията на родината...

    Нередност?
Нов коментар