🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските лидери попариха надеждите за бързо присъединяване на Украйна към ЕС

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и председателят на ЕК Фон дер Лайен искат първо да видят реформите в страната

Киев попълни първата част от въпросника на ЕС за членство на 18 април с рекордна скорост (само 10 дни) и с молба към Брюксел "да не разбива надеждите на страната"
Киев попълни първата част от въпросника на ЕС за членство на 18 април с рекордна скорост (само 10 дни) и с молба към Брюксел "да не разбива надеждите на страната"
Киев попълни първата част от въпросника на ЕС за членство на 18 април с рекордна скорост (само 10 дни) и с молба към Брюксел "да не разбива надеждите на страната"    ©  Reuters
Киев попълни първата част от въпросника на ЕС за членство на 18 април с рекордна скорост (само 10 дни) и с молба към Брюксел "да не разбива надеждите на страната"    ©  Reuters

Украйна подаде молба за присъединяване към Европейския съюз на 28 февруари, а оттогава завърши два етапа от получаването на статут за "кандидат". Очакванията бяха, че процесът няма да е никак бърз и лесен, а френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц вече удариха спирачките за него още в самото начало.

Позицията на европейските лидери

В реч в Бундестага в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц заговори, че е против предоставянето на Украйна на "пряк път" за присъединяване към блока. Той обясни, че по-бърз достъп на Киев би бил несправедлив спрямо страните от Западните Балкани, които чакат от години да се присъединят.

"Фактът, че няма пряк път по пътя към членство в ЕС [на Украйна], е императив за справедливост спрямо шестте страни от Западните Балкани", каза Шолц. "Френският президент Еманюел Макрон е прав да подчертае, че процесът на присъединяване не е въпрос на няколко месеца или няколко години", допълни още той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също би искала да се придържа към обичайния процес. В интервю за германската телевизия ZDF Фон дер Лайен потвърди, че "нашите пътища са обвързани" и "Украйна принадлежи на европейското семейство", но има определени стандарти (политически, правни, икономически), които страната, както и останалите кандидати, трябва да изпълнят преди присъединяването.

"Много зависи от кандидатите с какво темпо ще изпълнят реформите си. Ние ще помогнем за възстановяването на Украйна, разбира се, заедно със САЩ, Световната банка и др., инвестициите обаче ще бъдат за сметка на направените реформи срещу корупцията, за върховенството на закона и др.", каза Фон дер Лайен. Тя допълни, че президентът Володимир Зеленски е наясно с това и го подкрепя. Председателят на ЕК обясни още, че в момента вижда една много силна мотивация и колко бързо страната може промени статута си зависи "основно от самата Украйна", като ако европейските инвестиции имат търсения положителен ефект, това ще бъде оценено от лидерите на страните членки и ще спечели доверието им.

Мотивацията на Украйна

Украйна вече критикува изказванията на германския канцлер Олаф Шолц. В понеделник (9 май) страната финализира втората част от въпросника за придобиване на статут на страна - кандидатка за присъединяване към ЕС, като президентът Володимир Зеленски представи попълнения 9-томов документ на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на видеоразговор.

Киев попълни първата част от въпросника на ЕС за членство на 18 април с рекордна скорост (само 10 дни) и с молба към Брюксел "да не разбива надеждите на страната". Игор Жовква, съветник на президента Зеленски, каза пред гостуваща делегация от европейски парламентаристи, че макар Киев да приема, че преговорите за присъединяване ще бъдат трудни, той "няма да го разбере, ако през юни на Украйна не бъде предоставен статут на кандидат само по чисто бюрократични причини". Жовква допълни, че статутът на "кандидат" има огромно символично значение за Украйна.

Всяка страна, която желае да се присъедини към ЕС, трябва успешно да завърши 35 "глави" за присъединяване, обхващащи всичко от съдебна независимост до привеждане на външната политика в съответствие с ЕС и дълбоки икономически и финансови промени. За крайното решение е необходимо пълно единство на европейските лидери (поне до евентуална промяна на договорите на ЕС).

Очаква се на срещаната на европейските лидери през юни да има общо становище за пътя на Украйна към ЕС.

Заместник министър-председателят на Украйна по европейската и евроатлантическата интеграция Олха Стефанишина посочи Германия, Португалия, Испания, Австрия и Швеция като страни, с които предстои последващо "обсъждане" и които вече са изразили резерви. Унгария засега не е изказвала притеснения в тази насока, но ветото й върху ембаргото на руския петрол поражда съмнения в Украйна.

Все още няма коментари
Нов коментар