🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Натиск на САЩ приближава Русия към фалит по дълга

Вашингтон няма да удължи срока на ключов лиценз, който позволява на Москва да плаща на притежателите на облигации в САЩ

Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж 23 юни
Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж 23 юни
Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж 23 юни    ©  Reuters
Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж 23 юни    ©  Reuters

САЩ няма да удължат срока на важен лиценз, който изтича в сряда и позволява на Русия да плаща на притежателите на облигации в Америка. Това може да приближи Москва до ръба на фалит, тъй като Вашингтон засилва натиска върху страната след инвазията й в Украйна. Американското финансово министерство обяви на страницата си в интернет във вторник, че няма да удължи лиценза, който изтича в полунощ. Досега лицензът позволяваше на Москва да извършва плащания по дълга си и да избегне фалит.

Русия има да извърши почти 2 млрд. долара плащания по държавните си ценни книжа до края на годината. В петък Москва извърши предсрочни плащания една седмица преди падежа по две свои дългови емисии - едната в евро, а другата в долари.

Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж 23 юни, съобщава Reuters. Както и останалите руски държавни ценни книжа, и тези имат гратисен период от 30 дни, което означава, че Русия ще обяви дефолт в края на юли, освен при слабо вероятния вариант войната в Украйна да завърши по-рано.

Москва досега успяваше да изплаща своите международни облигации въпреки западните санкции заради войната в Украйна и контрамерките от Москва, които усложниха движението на капитали. Страната има международни облигации за 40 млрд. долара на пазарите. Reuters отбелязва, че е имало дебат дали да се удължи лиценза. Но министърът на финансите Джанет Йелън миналата седмица каза, че Вашингтон е малко вероятно това да се случи. Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо по-рано заяви, че плащанията по дълга са източили средства от военните разходи на Русия в Украйна и са "знак за успех" за санкционната политика на САЩ.

Въпреки че лицензът се прилага само за лица от САЩ, неговото изтичане ще затрудни Русия да направи плащания към други притежатели, защото американските финансови институции играят много важна роля в световната финансова система. За разлика от повечето ситуации на неизпълнение по външни задължения, Москва не изпитва недостиг на пари.

Западните санкции ограничават достъпа на Русия до нейни резерви в размер на около 300 млрд. долара, съхранявани в банки в чужбина. Така Москва трябва или да използва налични у дома средства, или да не изпълни задълженията си и да изпадне в неплатежоспособност.

Дълговете на Русия за погасяване обаче са далеч по-малко от приходите от петрол и газ, които възлизат на 28 млрд. долара само през април благодарение на високите цени на енергията.

Санкциите

САЩ и техните съюзници наложиха тежки санкции на Русия заради това, че започна войната в Украйна, която е най-голямата в Европа след Втората световна война. Преди инвазията Русия имаше инвестиционен рейтинг, но след началото на конфликта големите рейтингови агенции спряха да оценяват страната.

Ако една държава не успее да извърши плащания по облигации в рамките на предварително определени срокове или определени валути, това се разглежда като неизпълнение. Ако средствата не достигнат до получателите поради технически обстоятелства, а не поради невъзможност или нежелание за плащане, това може да представлява техническо неизпълнение.

Русия има 30-дневен гратисен период за двете плащания, дължими на 27 май. Москва вече е блокирана от международните облигационни пазари поради санкциите, но потенциално неизпълнение би означавало, че не може да си възвърне достъпа до тях, докато задълженията към кредиторите не бъдат напълно изплатени и всички съдебни дела, произтичащи от неизпълнението, не бъдат уредени. Трябва обаче да се има предвид, че съдебните дела често са скъпи и продължителни процеси.

руг вариант за инвеститорите би бил да търсят арбитраж директно срещу Русия. Арбитражът между инвеститор и държава позволява на кредитори от юрисдикции с двустранни инвестиционни договори да предявяват искове и да търсят парични вреди и други облекчения директно срещу държавата. Но според юристи засегнатите инвеститори най-вероятно няма веднага да предприемат действия, а ще изчакат да видят как ще се развият войната и санкциите в тази сложна ситуация.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    snv1407695917374214 avatar :-P
    Emil Elenkov
    • - 1
    • + 1

    Ще поживеем , па ще видим , колко е вярно !

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2

    До края на годината, 2 милиарда все ще отделят от двойните газови печалби.. Май САЩ просто действа да не е без хич. Поне що се отнася до тази забрана.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    И каква е драмата? Председателят на Думата обяви, че ще плащат в рубли. Кредиторите са на далавера, защота курсът рубли за долар пада ли пядя, въпреки 10 000-те санкции. Онзи ден беше 68 Р/$.

    Забраната зя ползвяне ня блокираните руски доларови резерви и момента да се припомни на персийските монархии, азиатските тигри ,латино латифундестите и т.н.спестители в долари, българската поговорка Бият самара, за да се сеща магарето.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino

    Защо премълчавате?
    Всъщност изтече срока на разрешението от страна на МФ на САЩ Русия да може да изплаща външния си дълг от б л о к и р а н и т е си 300 млрд доларови активи.
    Т.е. правителството на САЩ прави още една стъпка в опита да открадне руски авоари, както преди това е крало ирански, кубински, венецуалски и т.н.
    Отъпкана пътека!

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    Една по-различна гледна точка. И по-логична:
    https://it.insideover.com/economia/cosa-significa-per-la-russia-pagare-il-debito-in-rubli.html

    Нередност?
Нов коментар