🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отмяната на правото на аборт или как Америка се върна 50 години назад

Върховният съд нанесе удар срещу правата на жените в САЩ. Най-уязвимите и бедните и ще пострадат най-силно

Тази новина беше колкото очаквана, толкова и жестока. Безпрецедентното изтичане на чернова на решение на Върховния съд на САЩ през май подсказа какво се задава. Но липсата на изненада не смекчава болката от удара.

На 24 юни с шест срещу три гласа Върховният съд на САЩ отмени действието на решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което обявява аборта за конституционно право в цялата страна. Сега всеки отделен щат ще може сам да ограничава възможностите за аборт или дори да ги обяви за незаконни. С което Америка се върна 50 години назад към една мрачна ера не само за жените, но и за всички, които вярват, че поне в развитите държави напред има само просвещение и свобода.

Две Америки, разделени от пропаст

С един замах Върховният съд на практика направи абортите нелегални в 13 щата, които имат закони, които ще влязат в сила автоматично или най-много до месец. Други близо 10 щата се очаква да приемат подобни забрани. Така над 35 млн. жени в Америка живеят в щати, където правото да прекратят бременност вече не съществува или скоро ще изчезне.

И това се случва, въпреки че според проучванията близо две трети от американците са против отмяната на "Роу". Което сочи, че решението на съда няма да сложи край на десетилетната битка за абортите в САЩ, а ще наелектризира още повече и без това дълбоко поляризираната страна, която наесен е изправена пред междинни избори за Конгрес.

Президентът Джо Байдън вече заклейми решението като "осъществяване на една екстремна идеология и трагична грешка", която "поставя под риск здравето и живота на жените в тази страна". Републиканците от друга страна, които от десетилетия водят политика на отпор срещу "Роу", триумфират. Случилото се е "историческа победа за конституцията и нашето общество", заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Обратно в миналия век

И докато политическите битки тепърва ще се разгарят, последствията върху живота на милиони жени ще се усетят веднага. Забраните няма да спрат абортите, само ще ги направят по-опасни, по-скъпи и по-трудно достъпни. На жените, живеещи в консервативни щати, ще им се налага да пътуват из страната, за да получат здравна услуга, която за техните майки и баби е била налична близо до дома.

Най-тежко ще бъдат засегнати жените с ниски доходи, за които е по-вероятно да имат нежелана бременност и ще им е по-трудно да пътуват стотици километри и да плащат висока цена за прекратяването й. Или ще бъдат принудени да се обръщат към незаконно практикуващи, поемайки всички рискове за здравето и живота си.

Докато в мнозинството развити държави прекъсването на бременността в първия триместър (или дори по-късно) е гарантирано право на жените, Америка тръгва в обратната посока. И това може да се окаже най-знаковото наследство на бившия президент Доналд Тръмп, който със своите три назначения във Върховния съд формира консервативното мнозинство в него.

Още преди да са преживели шока от решението за абортите, много американци вече се питат - какво още може да се случи? Консервативният съдия Кларънс Томас им отговаря задочно в писмените си мотиви, с които подкрепя отмяната на "Роу". В тях той посочва, че в бъдеще Върховният съд може да се насочи към преразглеждане на решения по темите за достъпа до контрацептиви и еднополовите бракове.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Правото на аборт на жените е цивилизационно право и неговото поетапно ограничаване не е просто недомислица или проява на консерватизъм, а е елемент от система за претрансформиране на обществото. Западното общество.

    Сериозно погледнато западното общество и в частност американското ударно бива затрупвано с изостряне на частни проблеми: обратният расизъм, взривното толериране на ЛГБТ, правото на притежание на оръжие, вдигане на лихвените проценти при тотална задлъжнялост на домакинствата, ограниченото право на аборт и т.н.

    Посрещането и отразяването на тия разнопосочни атаки ангажират изцяло съзнанието на US индивида, защото касаят жизнено важни аспекти на неговото съществуване и оцеляване. И когато въпросът е на живот и смърт, просто не му остава ментален капацитет за нищо друго - нито за цената на бензина, нито за въпросите за войната и мира, нито за климата, опазването на планетата и пр.

    Блокираното съзнание е райска градина за вихрене на пропагандата, защото няма свободен капацитет да се бори с емелентарните й конструкции.

    В този смисъл, казано с две думи, ограниченото право на аборт (по-скоро проблемине, които създава) е още един кратък път до промотирането на новата поредна война на Америка.
    С когото се наложи...

    Нередност?
  • 2
    dss03574951 avatar :-|
    trol neznaen

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ти какво се опитваш да кажеш, че си ОК със случващото се ли? Ми не е ОК тая идиотия, сори

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "trol neznaen":

    Много разбираемо съм го написал. Какво не ти е ясно?
    Гледам не на това, дето ляга на "магарето", а на по-глобално ново.

    Драмата на неолибералния вой в Капитал в случая е, че консервативното в САЩ в лицето на републиканците пред ноември очаквано ще си върнат контрола над двете палати - на представителите и в Сената - и ще обезсмислят контрола на демократите над Белия хаос.

    Или драмата ти е, че позицията ми не съвпада с твоята?
    Ами просто не планирай аборт в САЩ в обозримо бъдеще. Нямя как де те огрее.

    Нередност?
Нов коментар