🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индийски компании се запасяват с руски петрол

Доставките към Индия заместват пониженото търсене в Европа и намаляват ефекта от западните санкции срещу Москва

Индия се превръща в един от основните купувачи на руски нефт и подкопава ефекта от санкциите.
Индия се превръща в един от основните купувачи на руски нефт и подкопава ефекта от санкциите.
Индия се превръща в един от основните купувачи на руски нефт и подкопава ефекта от санкциите.    ©  Reuters
Индия се превръща в един от основните купувачи на руски нефт и подкопава ефекта от санкциите.    ©  Reuters

Властите в Индия дават указания на държавните петролни компании да купуват големи количества евтин руски петрол. Според мениджъри от индустрията Делхи засилва търговските си отношения с Москва, докато Западът затяга санкциите срещу Русия, пише The Wall Street Journal.

Западните страни се опитват да попречат на Русия да финансира войната срещу Украйна чрез финансовия поток, който получава от износ на газ и петрол. Индия обаче се превръща в един от основните купувачи на руски нефт и подкопава ефекта от санкциите, като осигурява нов пазар и свежи приходи за Кремъл. Други страни като Китай и Турция също увеличават внасяните количества петрол от Русия. Въпреки това засега покупките на суровината остават под нивото отпреди началото на войната.

Мениджърите на индийските петролни компании казват, че са насърчавани от властите да се възползват от по-ниската цена на руския петрол. Държавната Indian Oil преговаря за увеличаване на доставките, твърдят източници на The WSJ. От индийското правителство отричат да насочват компаниите към руски петрол, но казват, че той не е под санкции и много страни продължават да го купуват.

Индия вместо Европа

Доставките към Индия ще играят ключова роля за компенсиране на спада на търсенето от ЕС, който се ангажира да намали значително вноса си на руски петрол до края на годината. Индия е увеличила вноса на нефт от Русия над 25 пъти от началото на войната, купувайки средно 1 млн. барела на ден през юни в сравнение с 30 000 през февруари по данни на Kpler. Количеството се равнява на над една четвърт от европейския внос на руски суров петрол и сурови продукти, сочат данни на Международната енергийна агенция.

Решението на Индия е продиктувано от пазарните условия. Руският петрол се продава с голяма отстъпка на световните пазари след началото на инвазията в Украйна. Сортът "Урал" се движи с около 37 долара под "Брент". Миналата седмица обаче разликата се е свила до около 34 долара, което според анализатори е сигнал за повишено търсене на руската суровина.

Индия не произвежда достатъчно собствена енергия, за да отговори на вътрешното търсене. Цените на горивата в страната се покачват, както почти навсякъде по света, и тласкат нагоре инфлацията. Индийското правителство поддържа неутрална позиция по отношение на войната в Украйна. С подобна позиция преди време Индия продължи да купува суров петрол и от Иран.

Европейският съюз наложи забрана на застраховането на кораби, превозващи руски петрол, която ще влезе в сила през декември. Около 80% от корабите, превозващи суров петрол до индийските пристанища, принадлежат на компании от ЕС, показва анализ на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух. Някои товари обаче вече се застраховат от индийски застрахователи и хонконгски презастрахователи, твърдят от индустрията. Според запознати Индия обмисля и дългосрочно разрешаване на проблема със застраховането на товарите, включително чрез държавна помощ.

Все още няма коментари
Нов коментар