Русия плати дълга си в рубли и изпадна във фалит за пръв път от 1918 г.

Кремъл счита задълженията за изпълнени, но парите може и да не стигнат до кредиторите

Инвеститорите, които притежават руски държавни ценни книжа, вече понесоха щети от срива на облигациите след началото на войната в Украйна.
Инвеститорите, които притежават руски държавни ценни книжа, вече понесоха щети от срива на облигациите след началото на войната в Украйна.
Инвеститорите, които притежават руски държавни ценни книжа, вече понесоха щети от срива на облигациите след началото на войната в Украйна.    ©  Reuters
Инвеститорите, които притежават руски държавни ценни книжа, вече понесоха щети от срива на облигациите след началото на войната в Украйна.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Кремъл смята задълженията си за изпълнени според нова схема, с която превежда рубли в местен депозитар.
  • Инвеститорите трябва да открият сметка в рубли и да приемат условията на Москва, за да си получат дължимото.
  • Крайните срокове изтичат и на практика Русия вероятно ще изпадне в неизпълнение.

Русия изпадна във фалит по държавния си дълг в чуждестранна валута за първи път от един век насам - кулминацията на все по-строгите западни санкции, които прекъснаха пътищата за плащане към чуждестранните кредитори, съобщава Bloomberg. Няколко месеца Москва намираше пътища за заобикаляне на санкциите, наложени след инвазията ѝ в Украйна. Но в края на деня в неделя изтече гратисният период за около 100 млн. долара за лихвени плащания, дължими на 27 май - краен срок, който се счита за неизпълнение на задълженията, ако бъде пропуснат.

Москва заяви, че международните санкции са създали "форсмажорна" ситуация, която я е принудила да обслужва деноминираните в чужда валута облигации в рубли. Две плащания по новата схема, наредена от Путин, бяха извършени в края на миналата седмица. Плащането в рубли не отговаря на договорите и е малко вероятно да бъде признато от инвеститорите.

Изпадане на Русия в неплатежоспособност няма да има непосредствени последствия за жителите на страната, тъй като то не се дължи на липса на средства в държавния бюджет. Но невъзможността за изпълнение ще бъде удар върху репутацията на Кремъл и ще затрудни излизането на външните пазари след вдигане на санкциите, а може да доведе и до съдебни дела от страна на неудовлетворените инвеститори, смятат експерти.

Схемата на Путин

Руският финансов министър Антон Силуанов обвини западните правителства, че се опитват изкуствено да вкарат Русия във фалит. Според него Кремъл има парите и намерението да плати, но валутата не може да премине през международната система за сетълмент поради санкциите, наложени заради войната в Украйна.

В четвъртък министерството на финансите съобщи, че е прехвърлило рубли на стойност 235 млн. долара в Националния депозитар за сетълмент (NSD) на Русия, дължими по лихви за облигации. Това се случва съгласно заповед на Путин от сряда, според която Русия счита задълженията си по чуждестранни облигации за изпълнени, след като преведе рубли на местния си агент по плащания. Въпреки това облигациите нямат условия, които позволяват изпълнение в рубли. През април рейтинговата агенция S&P вече обяви Русия в "селективен дефолт" след подобен опит за плащане в рубли.

Руското финансово министерство обяви, че средствата ще се държат на специални сметки в депозитара, докато инвеститорите не докажат собствеността върху облигациите, след което могат да поискат конвертиране и прехвърляне на средствата. Кредиторите, които приемат новата процедура, трябва писмено да се съгласят с нея и да се откажат от всякакви бъдещи възражения срещу процеса, както и да отворят сметка в рубли. Малко вероятно е обаче инвеститорите да приемат схемата, а не е сигурно дали изобщо биха успели да изнесат средствата от Русия. Все пак министерството обещава да индексира сумата по текущия обменен курс на рублата към момента на реалните разплащания с притежателите.

Край на гратисния период

По-належащо обаче е уреждането на дълг с краен срок в неделя, когато изтича гратисният период за дължими през май купонни плащания за около 100 млн. долара, които остават блокирани. Тогава се очаква на практика Русия да изпадне в неизпълнение на външния си дълг, пише Bloomberg.

Първоначално средствата са изпратени до NSD на 27 май. Обикновено след това те се прехвърлят към международни депозитари на ценни книжа като базираната в Белгия Euroclear или люксембургската Clearstream, които уреждат сделки за клиенти. Но наложените от ЕС санкции върху NSD от началото на юни не позволяват на западните институции да получат плащанията.

Според Кремъл няма смисъл кредиторите да търсят обявяване в неизпълнение по съдебен ред, защото никой чужд съд няма да има юрисдикция по случая. А дори ако хипотетично има съдебно решение срещу Русия, "инвеститорът във всеки случай ще дойде при нас и ще получи това, което вече сме заделили за него", каза Силуанов.

Удар върху доверието

Неплащане на дълга би било репутационен удар върху Русия и може да предизвика съдебни действия от страна на някои кредитори. "Русия върви към фалит заради санкциите, защото нахлу в Украйна и извършва военни престъпления", коментира пред Financial Times Тимъти Аш от BlueBay Asset Management. Русия разполага с много чуждестранна валута заради огромните си приходи от петрол и газ, но международните санкции откъснаха страната от световната финансова система. Русия "може да каже каквото си иска, но договорът е договор и в него ясно се посочва как и кога се спазва", каза Аш. "Като кредитор просто искате парите си обратно, извиненията са безсмислени."

Инвеститорите, които притежават руски държавни ценни книжа, вече понесоха щети от срива на облигациите след началото на войната в Украйна. А санкциите затрудняват притежателите да възстановят инвестициите си. Основните вратички в санкциите са затворени, смята Татяна Орлова, водещ икономист за развиващите се пазари в Oxford Economics. Според нея неизпълнението ще се разглежда като голям удар върху доверието към Москва.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    Може да не стигнат - ако не ги вземат. Интересен казус се получава - дефолт, щото САЩ не дават и защото кредиторите не искат сами да си обърнат рублите в долари :)

    Нередност?
  • 2
    acarid avatar :-|
    acarid
    • + 1

    До коментар [#1] от "mickmick":

    Ти искаш ли да ми дадеш долари пък аз да ти върна рубли, боливари или виетнамски донги?

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 1

    Путин бил издал указ. Той може да заповяда дългът да се изплаща и в мидички.

    Нередност?
Нов коментар