🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Г-7 с инициатива за 600 млрд. долара в отговор на китайския "Един пояс, един път"

Планират се и допълнителни санкции срещу Русия, включително таван на цената на петрола

Планът на Г-7 предвижда набирането на 600 млрд. долара за пет години за финансирането на инфраструктурни проекти в страни с ниски и средни доходи
Планът на Г-7 предвижда набирането на 600 млрд. долара за пет години за финансирането на инфраструктурни проекти в страни с ниски и средни доходи
Планът на Г-7 предвижда набирането на 600 млрд. долара за пет години за финансирането на инфраструктурни проекти в страни с ниски и средни доходи    ©  Reuters
Планът на Г-7 предвижда набирането на 600 млрд. долара за пет години за финансирането на инфраструктурни проекти в страни с ниски и средни доходи    ©  Reuters

"Това не е помощ или благотворителност, а инвестиция, която ще донесе възвращаемост на всички", заяви американският президент Джо Байдън по време на срещата на лидерите на Г-7 в Германия, на която бяха оповестени планове за набирането на 600 млрд. долара за развиващите се страни в отговор на инициативата на Китай "Един пояс, един път". Планът надгражда намеренията, обявени миналата година на среща на Г-7 в Англия, и по думите на Байдън ще позволи на държавите "да видят конкретни ползи от партньорството си с демокрациите".

Китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път" е критикувана, че натоварва страните с прекалено голям дълг. Тя предоставя финансиране на развиващите се икономики за изграждането на проекти като пристанища, пътища и мостове, но опасенията са, че принуждава задлъжнелите държави да преотстъпват свои ключови активи, ако не успеят да изплатят заемите си.

Партньорство със страни с ниски и средни доходи

Планът на Г-7 предвижда набирането на 600 млрд. долара за пет години за финансирането на инфраструктурни проекти в страни с ниски и средни доходи, пише британската ВВС. САЩ обещават да съберат 200 млрд. долара чрез грантове, федерални фондове и частни инвестиции, а ЕС - 300 млрд. евро. Средствата ще бъдат насочени към борбата с климатичните промени, подобряването на здравето, постигането на полово равенство и изграждането на дигитална инфраструктура.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че целта на проекта е да представи "един положителен и мощен импулс пред света, който да покаже на нашите партньори в развиващите се страни, че те имат право на избор". Планът за първи път беше обявен през 2021 г. , но оттогава ентусиазмът намаля, преди инициативата да бъде съживена през тази година.

Координирани действия срещу Москва

Лидерите на Г-7 също така планират нов пакет координирани действия за засилване на натиска върху Русия заради войната в Украйна, пише Reuters. Санкциите ще бъдат насочени срещу военното производство на Москва, ще забранят вноса на руско злато и ще се прицелят в назначени от Кремъл управители в оспорвани територии. Освен това САЩ ще въведат наказателни мерки срещу още стотици лица и обекти, ще обявят рестрикции срещу компании в няколко държави и ще наложат мита върху стотици руски стоки. Г-7 обещават, че ще работят с други, включително Индия, за да ограничат приходите от петрол, които управлението на Владимир Путин все още получава.

От Белия дом посочват, че на срещата в Германия е постигната и договорка за "безпрецедентен и дългосрочен ангажимент за осигуряване на финансова, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа за Украйна, колкото е необходимо".

Таван на цената на петрола

Лидерите на Г-7 обмислят споразумение за налагане на "ограничение на цените" на изнасяния от Русия петрол, за да се опитат да ограничат способността на Москва да финансира продължаващата повече от четири месеца война в Украйна. Целта е повече държави извън Г-7 да наложат таван на цената, плащана за руския петрол. Това също така ще смекчи въздействието на по-високите цени на енергията върху западните икономики, съобщава Financial Times.

Идеята беше силно популяризирана от САЩ. Въпреки че Германия отдавна има резерви по отношение на това, последните коментари на германски официални лица предполагат, че Берлин се доближава до идеята. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в неделя, че лидерите ще обсъдят горната граница на цените на петрола, подчертавайки необходимостта от "ясна визия" и осъзнаване на възможните странични ефекти. Подобна сделка обаче ще изисква подкрепата на всички 27 държави от ЕС. През май съюзът се съгласи с поетапна забрана на доставките на руски петрол по море.

Все още няма коментари
Нов коментар