Европа е получила повече газ от САЩ отколкото от Русия през юли

Руският шантаж с газа започва да се обръща срещу Кремъл

Турбината е готова да заработи по всяко време и нищо не пречи да бъде транспортирана до Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц
Турбината е готова да заработи по всяко време и нищо не пречи да бъде транспортирана до Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц
Турбината е готова да заработи по всяко време и нищо не пречи да бъде транспортирана до Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц    ©  Reuters
Турбината е готова да заработи по всяко време и нищо не пречи да бъде транспортирана до Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц    ©  Reuters
Темата накратко
  • САЩ изнасят повече газ към Европа с кораби, отколкото Русия доставя по тръбопровод, показват данни на ICIS.
  • Приходите на Кремъл от петрол и газ през юли спадат на годишна база според агенция ТАСС въпреки високите цени.
  • Русия обвинява за ниските количества липсата на турбина, която според Германия е готова за експлоатация.

За втори пореден месец Европа получава повече природен газ от САЩ, отколкото от Русия. Стратегията на руския президент Владимир Путин да използва енергийните доставките, за да извива ръцете на европейските лидери и да посява разделение между тях, започва да се обръща срещу него. Европа все още е застрашена от тежка зима с недостиг на енергия и би понесла сериозен икономически удар при пълно спиране на руския газ. Но страните засега успяват да си осигурят алтернативни доставки, докато тежестта на Москва на европейския пазар намалява. В същото време въпреки високите цени на енергийните ресурси, приходите на Кремъл от петрол и газ започват да спадат на годишна база и през юли са по-ниски от очакваните.

Инвазията на Русия в Украйна преначертава веригите за енергийни доставки. Миналия месец американски танкери са пренесли повече газ до Европа, отколкото тръбопроводите от Русия според информация на анализаторската компания ISIC, цитирана от The Wall Street Journal. През юли американският втечнен природен газ представлява 13% от общите доставки за Европа в сравнение с 10% от Русия. Добивите от Норвегия са най-големият източник на газ за континента, а миксът се допълва с количества от Северна Африка и втечнен природен газ от Катар, както и вътрешно производство.

- Tom Marzec-Manser (@tmarzecmanser) August 3, 2022

Повратната точка, при която вносът от САЩ е задминал този от Русия, е била още през юни, показват данни на Международната агенция по енергетика (IEA). От началото на войната в Украйна Русия спря подаването на газ до редица европейски страни, последната от които стана Латвия. Държавната компания "Газпром", позовавайки се на технически проблеми, намали доставките на природен газ по "Северен поток 1" за Германия първо на 40%, а после на 20% от капацитета. Така Москва допринесе за трикратния ръст на европейските борсови цени на газа за последните шест месеца, посочва Business Insider. Доказвайки се като ненадежден търговски партньор, Русия принуди европейските страни да търсят алтернативи и да ограничават потреблението си на газ.

В същото време вторият най-голям американски LNG терминал на Freeport в Тексас, през който минава около 20% от износа на газ от страната, вероятно ще бъде пуснат отново в употреба през октомври, след като претърпя авария през юни. Изваждането на съоръжението от строя вдигна цените на газа в Европа и понижи тези в САЩ, тъй като значително ограничи американския капацитет за износ. Очаква се възстановяването на експлоатацията му да донесе известно облекчение за цените на газа на международните борси.

Русия не иска да си вземе турбината

Тръбопроводът "Северен поток 1" е лишен от ключова турбина, поради което според "Газпром" потокът на газ от Русия към Европа остава слаб. Берлин и Москва си отправят взаимни обвинения за липсата на съоръжението.

Въпреки че миналия месец Канада, която беше задържала турбината, се съгласи да я върне на Русия, "Газпром" изглежда няма желание това действително да се случи и бави процеса, като заяви, че няма необходимите документи, за да получи оборудването. Произведеното от Siemens Energy съоръжение сега е в Германия и очаква да бъде потърсено от Русия. Канцлерът Олаф Шолц миналата седмица инспектира турбината и заяви, че тя е готова да заработи по всяко време. Няма пречки турбината да бъде доставена до Русия, каза още Шолц, те само трябва да си я поискат. От Siemens Energy заявиха, че преговарят с "Газпром" по въпроса.

В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че за да е възможно връщането на турбината в Русия, са необходими документи, доказващи, че тя не е обект на санкции. Според германското правителство такива не са нужни.

Постъпленията на Кремъл започват да намаляват

Докато Русия ограничава доставките си към Европа, тя губи своята тежест на най-големия си пазар. Макар да поддържа цените високи и да печели повече от началото на годината, приходите на Кремъл от енергийни ресурси започват да падат през последните месеци, откакто драстично намали доставките. Постъпленията в бюджета на Русия от петрол и газ през юли са с 22.5% надолу спрямо същия месец на миналата година, съобщи ТАСС, цитирайки руското финансово министерство, и възлизат на около 770.5 млрд. рубли (12.6 млрд. долара). Спрямо юни те леко са се повишили, главно поради данък върху свръхпечалбите. Постъпленията от стандартните данъци за добив и износ на газ са били почти три пъти по-малко спрямо предходния месец, посочва агенцията.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 5
    • + 1

    И защо при неизпълнението на договора Германия не даде Газпром на арбитраж? Защото сименс е оплела в посреднически и договори с дъщерни компании, които правят отказа на руснаците да приемат турбината от трето лице напълно адекватен.

    И да не произнасяме пропагандни присъди по грантови медии, моля.

    Нередност?
  • 2
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1
    • + 3

    Чудесна новина. Вносът от средновековна Русия трябва да спадне до 0!

    Нередност?
  • 3
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "amidala":

    И делата срещу Газпром ще започнат. Трябва сериозна подготовка там. А и сагата не е приключила още. Нашият договор изтича края на годината. Всичко по реда си.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 5

    До коментар [#1] от "amidala":

    Умопомрачително е колко бързо публиката бе приучена да приема като възможни политически решения по търговски спорове!
    Ако ми спре интернета и обвиня собственика на БТК, че е комунист, това ще ми го рестартира ли?

    Преди стотина години един запасен ефрейтор предложи подобни простички политически решения за всички проблеми пред сънародниците си.

    Германия, ако имаше шанс да спечели арбитраж, мислиш ли, че почти три месеца щеше да се чуди как да обяснява на германците, чеще стоят на студено зимата, а нямаше да си прати адвокатите?

    Драмата на Германия е, че попадна в капан, оплетен от хилядите взаимноизключващи се санкционни разпоредби, приемани с лопати от ЕС, ОК, САЩ, Канада, Япония и Австралия .

    Газпром подробно и с документи отговори на обвиненията на Шолц, но в "демократичните" медии за това нито дума няма, а руската гл.т. е недостъпна за масата.

    Накратко според Газпром казусът е следния:

    Според договора основният ремонт на газовите турбини е задължителен след 25 хиляди часа работа от производителя им Сименс. Проблемът тръгва от това, че договорът за ремонт на двигателите е сключен между централата на Сименс и британската й дъщерна Компания за индустриални турбини. Британската компания от своя страна сключва договор за ремонт на турбините с канадското подразделение на Сименс, където въпросната турбина пристига от Русия, ремонтират я, но не могат да я върнат в Русия, защото Канада е въвела ограничения за износ на подобни съоръжения за там.

    И така два месеца турбината свои в Канада и в Берлин, и в Отава си блъскат главите как да си заобиколят санкциите. Накрая плюят на тях и турбината вместо в Русия се озовава в Германия. А можеше да отида и във Филипините или Перу, например, защото и те, както и Германия не фигурират в договора с Газпром като крайни точки на получаване на оборудването.

    Вие, когато ви ремонтират гаранционния хладилник, от Ст.Загора/Търговище ли си го получавате или изва на адреса?

    Реално Сименс наруши основния договор, според който ремонтираният двигател трябваше да бъде доставен в РФ. Никаква Германия като междинна спирка не е предвидена по договора.

    По отношение на документите: канадските власти са издали документи за износ на двигателя от дъщерната Сименс-Канада. Тази компания не е страна по договора с Газпром и документите за ремонта и гаранциите от Сименс-Канада нямат отношение с основния договор.

    Това означава, че ако Русия преме тази турбина с тази документация и то от Германия, Канада може да го сметне за нарушение на условията на санкции и да отнеме разрешението за ремонт (и гаранциите) за тази турбина, както и за ремонта на другите три турбини, който предстои.
    Това е риск Газпром занапред да не може да ремонтира другите си двигатели Сименс в Канада.

    Та ето защо Газпром отказва да приеме турбината от Германия.
    А какво Шолц ще прави с нея също е чуденка.

    Та не че убеждавам някого кой крив, кой прав.
    Възпитан съм, че за да имаш позиция, трябва да познаваш аргументите и на двете спорещи страни.

    Останалото е стандартно зомбиране, Капитал.

    Нередност?
  • 5
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Проблемът Газпром няма нищо общо с някаква турбина. Газпром спря газа на много държави от Европа. Нашият защо го спря? Заради турбина?

    Делата срещу Газпром за неустойки ще завалят догодина и вероятно ще бъдат спечелени всички, защото Газпром съвсем ясно наруши договорите. Ние например сме изрядна страна по нашият договор, но газ не получаваме.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#5] от "пРезидента!":

    А може би просто КироАсен отказаха да плащат, а?

    Просто за инфо, не знам колко ще ти е нужно, защото видимо вече имаш истини за всичко, емитентите на долари и евро (ФР и ЕЦБ) забраниха на Русия да ползва техните валути и блокира сметките й в тях. На практика плащане в доларовите/евро сметки на Газпром експорт не може да се осъществи.

    Останал съм с впечатление, че слезли от балкана политкомисари като теб разгониха интелигентната публика на Капитал.
    И проблемът не е в новите шумкари, а в грантовите им ятаци.

    Нередност?
  • 7
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "amidala":

    Изключително неадекватен коментар. Явно ти си единственият, който не разбира казуса - а именно - опитите на Русия да търси поводи за неизпълнение на договорите си. За това в бъдеще ще понесат огромен финансов удар, като се окажат в ситуация, че огромна част от клиентите им в Европа вече ги няма.

    Нередност?
  • 8
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Киро и Асен си ИЗПЪЛНЯВАТ договора, докато руските нашественици използват газа да шантажират цял континент. Нищо, сметката накрая ще я платят те. Следващата голяма бежанска вълна в бъдеще ще бъдат бягащите от мизерията в Русия руснаци. ЕС и Западът ще се оправят и с тази криза. На тях 50% от бюджетите НЕ им висят на приходите от нефт и газ като на една друга държава.

    Нередност?
  • 9
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 1

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Сравнението на днешните комисари на истината с шумкарските от едно време е потресаващо точно! За грантаджийските им ятаци/ агенти за влияние - също!

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#9] от "amidala":

    Принцесо, съпоставките са просто продукт на образно мислене.
    По-съществено, според мен, е аналогията, които може да се направи между, например, прочутата снимка в комунистическите вестници от 50-те години на радостни америконски солджъри с характерните бутилки Кока Кола в ръка и текстът отдолу, че са се напили с Кока Кола и тукашни коментари, че предпочитат да стоят на студено, но не да се топлят с газа "на Путин".

    Притеснителното е, че отсъства дебат, А и как да присъства, когато масата няма елементарни познания - просто не чете! За сметка на това пък е достатъчно крайна в рецитирането на понаизустени заклинания, каквито ми сервират двамина по-горе.

    И може би тук е мястото да напомня на уважавания гл. редактор Алексей Лазаров (ако случайно хвърля поглед върху настроенията в поверената му газета, че при последния ни "дебат" той ме обвини в незачитане на различната гл.т.

    Дали ако изчете списъкът с коментари тук ще продължи да мисли така?

    Историята в много разновидности е показала, че тия, на които промиват мозъците, в един миг им дават пушка и ги пращат да мрат, но тия, които промиват мозъците (ако не схрускат ампулата), ги съдят и заклеймяват.

    Нередност?
Нов коментар