🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция продължи да ограничава кредитите за бизнеса

По-изгодно финансиране ще получават само нетните износители

Президентът Ердоган прилага нестандартен начин за справяне с евтината турска лира.
Президентът Ердоган прилага нестандартен начин за справяне с евтината турска лира.
Президентът Ердоган прилага нестандартен начин за справяне с евтината турска лира.    ©  Reuters
Президентът Ердоган прилага нестандартен начин за справяне с евтината турска лира.    ©  Reuters

Турция ще се придържа към политики, които позволяват само на нетните износители да имат достъп до евтини заеми в лири, и може да затегне допълнително правилата въпреки несъгласието от страна на компаниите. По този начин правителството ще се опита да подкрепи обезцената местна валута. Инфлацията в страната достигна почти 80% през миналия месец, което е поредното рекордно ниво за последните 24 години.

В опит да забавят ръста на кредитите Турската централна банка (ТЦБ) съвместно с Агенцията за банково регулиране и надзор (АБРН) наложи ограничения върху бизнес кредитите, съобщава Reuters. Мерките обаче изключват заемите за нетни износители, които обещават да не купуват чуждестранна валута до падежа на заемите.

Според директора на Турската централна банка Шахап Кавджъоглу новите условия целят да ограничат практиката на турски компании да използват банкови заеми, за да покриват дългове в долари, което допълнително допринася за обезценяването на националната валута. Нетните износители обаче ще могат да получават по-изгодно банково финансиране. Според документа, издаден от Агенцията за банково регулиране и надзор, компаниите, които ще могат да се възползват от по-ниските лихви (14%), трябва да отговарят на няколко условия.

  • Да бъдат компании с нетен износ - тоест износът им да надвиша вноса;
  • Да разполагат с активи над 15 млн. турски лири, или около 835 хил. долара;
  • Да подлежат на независим одит;

Председателят на Истанбулската индустриална камара Ердал Бахчиван критикува новата кредитна политика, защото създава проблеми на фирмите, които се опитват да получат достъп до финансиране.

Недоволство

Представители на Съюза на камарите и стоковите борси в страната също изразиха недоволство спрямо подхода на централната банка да се бори с валутните проблеми в страната. Притесненията на местните производители и бизнеси са, че разходите за производство нарастват, а компаниите, които не са нетни износители, ще се финансират при по-високи лихви.

Ограниченият достъп до финансиране на местните бизнеси за сметка на по-големите фирми износители, които се очаква да получат валутни плащания и да върнат тези средства, на теория може да помогне за справяне с обезценяваща се национална валута. Но в Турция заемите на фирмите, които не получават изгодно финансиране, също трябва да бъдат погасени. Поради това се наблюдава скок в краткосрочните заеми от чужди банки.

Сюлейман Сьонмез, президент на Конфедерацията на Турското предприемачество и бизнес, в интервю пред вестник Dünya заяви, че обещаните от Фонда за гарантиране на кредити 150 млрд. лири все още не са предоставени на компаниите, които според него са движещата сила зад производство, инвестиции и заетост. Бизнесът се нуждае от финансиране поради растящите производствени разходи, но, от друга страна, кредитирането подхранва и без това високата инфлация в страната.

Търговският дефицит на страната продължава да се увеличава - вносът е нараснал с почти 40%, а износът - с 20% към полугодието. Trading Economies изчислява, че търговският дефицит за периода е малко над 51 млрд. на година, като се очаква до края на годината да нарасне с още 4 млрд. Планът за нарастване на износа с 15% през тази година трудно ще бъде изпълнен дори и с облекчените условия за кредитиране на износителите заради войната в Украйна и страха от рецесия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Това написах преди 10 дни под сходна "статия" на същата "авторка":

    D-r D
    08:57, 10 авг 22 , неутрално

    Темата - очаквано - е убита от "авторката".
    Естествено, липсва причинно-следствената връзка от украинизицията от САЩ на Тайванския въпрос.

    По-същественото е, че независимо кой е обявен за "автор" на приличащите си като кокоши яйца текстове, на очи се набива закономерност.

    Абсолютната повторяемост на система от елементи при "изграждането" на външнополитическите материали в Капитал ме кара да мисля, че реални журналисти на Иван Вазов 30 няма, а генерирането на текстовете се върши от компютърна програма, която джурка на случаен принцип и някакви зададени nickname, като СГ, МС и днешната "експертка" по Тайван Юлвие Изет. Тя не уреждаше ли пътувания на ученици по програми?!

    Вече мога да направя и ръководство за генериране на "статии" тип Капитал:
    1. Задължително позоваване на FT или Reuters. Еднократно;
    2. Цитиране на двама-трима абсолютно непознати на публиката "експерти" (генерирани от програмата на случаен принцип), представители на също толкова неизвестни "авторитетни" компании/университети;
    3. Промъкване в свързващия тия жалони текст на твърдения (без нужда да се подкрепят с факти/доказателства) от политическия речник на страната-грантодател.
    Програмка!

    Пророчески съм го казал!
    Същата "авторка" сега "пише" същото! Този път не за Тайван, а за Турция, защото сближаването на Турция с Русия вбесява медийните им кукловоди.

    Но при изпълняването на задачата Капитал демонстрира абсурдна професионална немощ, отново преразказвайки чужди статии, които обявява за авторски.

    Много посредствено!

    Нередност?
Нов коментар