Saudi Aramco отчете 90% ръст на печалбата заради високите цени на горивата

Бързо разширяване на производството на саудитската компания е възможно, но е въпрос на политическо решение

Саудитската компания не е изключение от тенденцията на рекордно добри финансови резултати на петролната индустрия.
Саудитската компания не е изключение от тенденцията на рекордно добри финансови резултати на петролната индустрия.
Саудитската компания не е изключение от тенденцията на рекордно добри финансови резултати на петролната индустрия.    ©  Reuters
Саудитската компания не е изключение от тенденцията на рекордно добри финансови резултати на петролната индустрия.    ©  Reuters

Държавният петролен гигант Saudi Aramco отчете най-високата си тримесечна печалба, откакто компанията стана публична през 2019 г. Добрият резултат е благодарение на високите цени на петрола и маржовете при рафинирането, съобщи Reuters. Aramco е поредната голяма петролна компания, която отчита високи или дори рекордни резултати на фона на поскъпването на енергоносителите, след като войната в Украйна задълбочи енергийния недостиг на световните пазари и тласна цените нагоре.

Нетната печалба на саудитската компания почти се е удвоила и достига 181.64 млрд. риала (48.39 млрд. долара) за тримесечието до края на юни в сравнение с 95.47 млрд. риала година по-рано, като надхвърля прогнозите на анализатори. Компанията заяви, че очаква търсенето на петрол да продължи да расте през останалата част от десетилетието въпреки натискa върху глобалната икономика в краткосрочен план. Макар да отчита добър резултат, Saudi Aramco оставя непроменен дивидента за второто тримесечие, който ще възлиза на общо 18.8 млрд. долара и ще бъде изплатен през следващия период. Акциите на петролния гигант са около 25% нагоре от началото на годината, но не претърпяха значителна промяна след обявените резултати.

Саудитската компания не е изключение от тенденцията на рекордно добри финансови резултати на петролната индустрия. През юли Exxon отчете най-голямата си тримесечна печалба досега от 17.9 млрд. долара, което е ръст близо четири пъти на годишна база, а европейските гиганти Shell и TotalEnergies също бяха облагодетелствани от нарастващите маржове при производството на горива.

Ограничен капацитет

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, има производствен капацитет 12 млн. барела на ден. Saudi Aramco е готова бързо да достигне този лимит, ако получи указания от правителството, каза изпълнителният директор на държавната компания Амин Насър. Той изрази загриженост за липсата на инвестиции във въглеводороди в световен план, която ограничава свободния капацитет. Капиталовите разходи на Aramco са се увеличили с 25% до 9.4 млрд. долара през тримесечието в сравнение със същия период на 2021 г., като компанията продължава да инвестира в разрастване, включително на бизнеса с химикали и нисковъглеродни алтернативи.

По-рано ОПЕК предупреди, че свободният производствен капацитет е силно ограничен заради продължителен период на недостатъчни инвестиции в индустрията. В началото на месеца страните от ОПЕК+ се договориха да увеличат производството на суров петрол, но повишението е най-малкото в историята на организацията и възлиза на 0.1% от глобалното търсене по данни на Financial Times. Цената на суровият петрол сорт брент се понижи след достигнатите през юни върхове от над 120 долара за барел и сега се търгува на около 94 долара, но остава над нормалното ниво за последните години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар