ВЕИ секторът: Забавянето на разрешителните за вятърни ферми спъва "зелените" цели

В Германия, Испания и Полша над осем пъти повече вятърни мощности чакат да получат одобрение, отколкото се изграждат

Понякога се стига дори до случаи, в които дизайнът на турбините вече е остарял, докато се издадат всички разрешителни.
Понякога се стига дори до случаи, в които дизайнът на турбините вече е остарял, докато се издадат всички разрешителни.
Понякога се стига дори до случаи, в които дизайнът на турбините вече е остарял, докато се издадат всички разрешителни.    ©  Reuters
Понякога се стига дори до случаи, в които дизайнът на турбините вече е остарял, докато се издадат всички разрешителни.    ©  Reuters

Правителствата по света трябва да ускорят процеса по одобряване на новите вятърни паркове или рискът е да не могат да се изпълнят глобалните ангажименти за намаляване на въглеродните емисии. За това призовават ръководителите на две от най-големите компании за възобновяема енергия, цитирани от Financial Times. Главните изпълнителни директори на датските Vestas и Orsted - съответно най-големият производител на вятърни турбини и най-големият разработчик на офшорни вятърни ферми, посочват, че световните лидери трябва да превърнат в дела "зелените" си обещания и да улеснят прекалено сложния процес по планиране.

Според главния изпълнителен директор на Orsted Мадс Нипър е необходимо "фундаментално преосмисляне" и "драматично скъсяване" на процедурата по даване на разрешителни. Докато Хенрик Андерсен, главен изпълнителен директор на Vestas, твърди, че правителствата не правят достатъчно, за да намерят решение на енергийната криза. И допълва: "Прекарваме много време в слушане защо те се извиняват, че не са направили каквото е трябвало през последните пет години." По думите му е нужна работна група във всяко правителство, която да забързва издаването на разрешителни за "зелени" проекти.

Забавяне с години

Проблемът стана още по-видим на фона на глобалната енергийна криза и особено предвид усилията на ЕС да скъса със зависимостта си от руските енергийни доставки. Но ВЕИ секторът отдавна твърди, че въпросът спъва вятърната индустрия, тъй като проектите могат да бъдат забавени с години заради сложен процес и законови пречки. Понякога се стига дори до случаи, в които дизайнът на турбините вече е остарял, докато се издадат всички разрешителни.

Според Брюксел такива проекти трябва да получават одобрение в рамките на една-две години.

През май Европейската комисия ускори опитите да бъдат забързани процедурите с мотива, че в европейските закони трябва да се запише, че възобновяемите енергийни източници са от "най-съществен обществен интерес". Според Брюксел такива проекти трябва да получават одобрение в рамките на една - две години.

ВЕИ секторът обаче все още е недоволен от скоростта, с която се случват нещата в някои държави, в които множество проекти изчакват започването на процеса по одобрение. Например в Германия, Испания и Полша над осем пъти повече вятърни мощности чакат да получат разрешителни, отколкото се изграждат.

Амбиции, но и мерки

Мадс Нипър посочва за пример САЩ, където нов законопроект за климата, който скоро ще влезе в сила, насърчава вятърната и слънчевата енергия, както и използването на възобновяема енергия за производството на водород. Той смята, че американското законодателство е ключово за "зелените" цели на страната, но подчертава, че заедно с такива инициативи е необходимо и "фундаментално скъсяване" на процеса по одобряването на проектите.

Проектите могат да бъдат забавени с години заради сложен процес и законови пречки.

Според главния изпълнителен директор на Orsted правителствата трябва с действия да подкрепят своите изказвания: "Амбициите са много важни и те постоянно се повишават. Но това е само първата стъпка и трябва да последват политически мерки".