🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спадът в търсенето на чипове е сигнал за забавяне на световната икономика

Поръчките към производителите на полупроводници намаляват след период на прегряване

През последните седмици големи производители на чипове предупреждават, че поръчките за износ намаляват
През последните седмици големи производители на чипове предупреждават, че поръчките за износ намаляват
През последните седмици големи производители на чипове предупреждават, че поръчките за износ намаляват    ©  Pixabay.com
През последните седмици големи производители на чипове предупреждават, че поръчките за износ намаляват    ©  Pixabay.com

Предупрежденията на технологичните компании, че поръчките за полупроводници отслабват, са пореден сигнал за предстоящ спад на глобалната икономика. Понижаването на търсенето на технологии подкрепя прогнозите за предстояща рецесия, докато войната в Украйна и покачващите се лихвени проценти забавят икономическата активност, пише Bloomberg. Представянето на производителите на чипове исторически се оказва добър индикатор за прогнозиране на икономическия цикъл.

През последните седмици големите производители на чипове Micron Technology, Nvidia, Intel и Advanced Micro Devices предупредиха, че поръчките за износ намаляват. Южнокорейските гиганти Samsung Electronics и SK Hynix вече обявиха плановете си да ограничат инвестиционните разходи, докато най-големият договорен производител на чипове в света Taiwan Semiconductor Manufacturing също има подобни намерения.

Производителите на полупроводници предстои да преживеят внезапен край на един от най-добрите периоди в историята си, прогнозира изследователската фирма Gartner. Анализаторите са понижили очакванията си за ръст на приходите до едва 7.4% през 2022 г. вместо 14%, каквито бяха само преди три месеца. За 2023 г. Gartner предвижда спад от 2.5%.

Предвестник на забавяне на търговията и проблеми за Азия

Чиповете за памет са един от секторите от общия пазар за полупроводници на стойност 500 млрд. долара, които са най-чувствителни към представянето на глобалната икономика. Продажбите на Samsung и SK Hynix на динамична RAM памет (DRAM) са ключови за корейската търговия. През следващата година се очаква най-слабият известен ръст на търсенето на този тип памет, което предвещава и спад на износа от страната. Сред засегнатите ще бъде и корейският производител на чипове Samsung, чиито акции тази година вървят надолу.

Корейският износ отдавна корелира с глобалната търговия. Затова неговият спад би бил пореден признак за предизвикателства пред световната икономика, която трябва да се справя с геополитически рискове и повишаващи се разходи за заеми.

"Тенденцията е важна за Азия, тъй като нейният икономически цикъл е много зависим от износа на технологии", коментира Алисия Гарсия Ереро, главен икономист за азиатско-тихоокеанския регион в Natixis. "По-малкото нови поръчки и голямото натрупване на запаси означават, че технологичният сектор в Азия ще се сблъска с дълъг цикъл на намаляване на инвентара и свиващ се марж на печалбата."

МВФ миналия месец понижи прогнозата си за ръст на световната икономика и предупреди, че 2023 г. може да бъде по-трудна от настоящата. Deutsche Bank предвижда рецесия в САЩ да започне в средата на 2023 г., а Wells Fargo очаква такава още в началото на следващата година. Модел на Bloomberg Economics оценява на 100% вероятността за рецесия в САЩ през следващите 24 месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Чипове ще трябват най вече на руснаците , че им свършват умните бомби ...

    Нередност?
Нов коментар