България е в групата на нискорисковите страни в класацията на държавните ESG рейтинги на EIU

Държавният ESG рейтинг измерва как правителства, бизнес и обществото влияят на устойчивото развитие на страната

Девет от десетте държави с най-високи ESG рейтинги в класацията на Economist Intelligence Unit (ЕIU) са от Европа, като единственото изключение е Нова Зеландия, която заема трета позиция. Лидер е Дания, следвана от Финландия, а по-надолу в топ 10 са предимно северноевропейски държави, сочи новото издание на рейтинговата класация за второто тримесечие на годината. Докато повечето ESG рейтинги са насочени изцяло към корпоративния сектор, EIU e сред малкото организации, които изготвят и държавни ESG рейтинги по собствена методология. Тя оценява въздействието на правителствата, бизнеса и обществото в общо 150 страни по света и ги подрежда в пет групи: много ниско, ниско, средно, високо и много високо ниво на риск.

Първата група на реално най-устойчивите в екологичен, социален и управленски смисъл държави е на практика най-малка и в нея попадат основно страни от Северна и Западна Европа, Канада, Австралия и Нова Зеландия (виж картата). България заедно с по-голямата част от Европа е във втората група - на страни с нисък риск, докато по-голямата част от света попада или в групата на средно рисковите, или в тази на високорисковите държави. С най-ниски оценки е Судан, а като най-високорискови държави са посочени още Иран, Ирак, Йемен, Конго, Венецуела и други страни и територии, които често за засегнати и от военни конфликти.

Държавните ESG рейтинги на EIU

Държавните ESG рейтинги са сравнително нова дисциплина, която е производна на корпоративните рейтинги. Тя се развива, защото - както отбелязват експертите на EIU, географията има значение - къде компаниите правят бизнес, къде планират да инвестират и т.н. За страните пък тези рейтинги реално са още един показател за привлекателността им като инвестиционни дестинации и оценка за стабилност, базирана на международни регулаторни стандарти.

Просто казано, държавният ESG рейтинг измерва как правителства, бизнес и обществото влияят на устойчивостта на страната, дефинирана през целите за устойчиво развитие на ООН. ESG оценките на организацията разглеждат 90 показателя в девет категории, еднакво балансирани между трите стълба - екологични, социални и управленски: при "Околна среда" (Environment) това са декарбонизация, грижа за природата, управление на отпадъците и водите; при "Социално въздействие" (Social) това са равенство, граждански права и работни условия; и при "Управление" (Government) - функциониране на правителствата, избори и електорален плурализъм, управление на корпоративния сектор.

Какви са тенденциите

Класацията на EIU за второто тримесечие показва някои промени. Много държави отчитат подобрение на въздействието си по линия на "Околна среда", но за съжаление очакванията са те да се влошат скоро на фона на глобалната енергийна криза, която принуждава някои страни да увеличат използването на въглища.

Някои развиващи се държави като Бенин и Мали отчитат много бърз напредък в някои области, но все още не са близо до групите с нисък риск. Япония вече попада в топ 20 благодарение на по-силно представяне в категория "Декарбонизация". Страната постига впечатляващ процент при рециклирането на пластмаса, след като по-рано тази година влезе в сила закон, който задължава предприятията да намаля употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба и насърчава рециклирането.

И без това слабият ESG профил на Китай пък се влошава (121-во място в света), основно заради тежките ограничения, наложени на населението в опит да наложи политиката на "нулев ковид".

САЩ подобряват резултата си по линия на грижата за околната среда след приемането на закона, който отделя рекордните 370 милиарда долара за улесняване на чистия енергиен преход. Германия също отчита голям напредък основно по линия на декарбонизацията, като подобрява представянето си с 16 места по този показател, а и общото си представяне. От нея се очаква допълнителен напредък и за социалното въздействие заради много ясно дефинираните цели на страната за намаляване на разликите в заплащането на жените и мъжете.

Позитивни промени се наблюдават и в някои африкански държави като Ангола, Мароко, Габон, Замбия, както и Индия - най-вече по линия на условията на труд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Госпожо Коджаиванова, "Тя оценя"?

    Нередност?
  • 2
    oziris7 avatar :-|
    oziris
    • + 1

    Точно тия ESG рейтинги махнаха Тесла с някакъв смехотворен аргумент а в класацията им имаше нефтопреработвателни компании. Това май е начин да се накарат големите корпорации да следват ЛГБТ и зелените алармисти. А ако някой се отклони от канона го наказват, независимо от приноса към запазване на климата, като в случая с Тесла.

    Нередност?
  • 3
    lxl16641620211142217 avatar :-|
    Peter Yanachkov

    Ако ЕС значи Европейски съюз, то само 6. (а не 9), от първите 10 са страни-членки…..

    Нередност?
Нов коментар