Данъчният план на Великобритания срина паунда до 37-годишно дъно

Лондон ще финансира облекченията с дълг, което не се хареса на инвеститорите и опозицията

Финансовият министър Куази Куартенг заяви в парламента, че целта му е да превърне "порочния кръг на стагнацията в добродетелен цикъл на растеж", но призна, че трансформацията "няма да се случи за една нощ"
Финансовият министър Куази Куартенг заяви в парламента, че целта му е да превърне "порочния кръг на стагнацията в добродетелен цикъл на растеж", но призна, че трансформацията "няма да се случи за една нощ"
Финансовият министър Куази Куартенг заяви в парламента, че целта му е да превърне "порочния кръг на стагнацията в добродетелен цикъл на растеж", но призна, че трансформацията "няма да се случи за една нощ"    ©  Reuters
Финансовият министър Куази Куартенг заяви в парламента, че целта му е да превърне "порочния кръг на стагнацията в добродетелен цикъл на растеж", но призна, че трансформацията "няма да се случи за една нощ"    ©  Reuters

Най-големият пакет от данъчни облекчения във Великобритания за последните 50 години включва намаляване на най-високата ставка за най-добре печелещите до 40% от 45%.
Предвидени са облекчения и за имотния пазар, които могат да не дадат желания резултат.
Целта е Великобритания да излезе от кризата и да постигне траен икономически растеж.

Британският паунд се срина с 3.5% спрямо долара до под 1.09, най-ниското ниво от 1985 г., след като финансовият министър Куази Куартенг обяви пакет от данъчни облекчения за 45 млрд. паунда, който ще бъде финансиран с дълг. Най-големият пакет от данъчни облекчения във Великобритания за последните 50 години включва намаляване на най-високата ставка за най-добре печелещите до 40% от 45%, както и рязко понижаване на данъците върху дивидентите, съобщава Financial Times. Но загрижеността относно размера на дълга, необходим за финансиране на данъчните облекчения, и милиардите паунди енергийни субсидии доведоха до срив на британската валута. Водещият индекс на борсата в Лондон - FTSE100, се понижи с 2%.

"Обединеното кралство се държи малко като нововъзникващ пазар, който се превръща в потъващ пазар", казва бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс пред Bloomberg. "Великобритания ще бъде запомнена с това, че е следвала най-лошите макроикономически политики сред всички големи страни от дълго време насам."

Институтът за фискални изследвания (IFS) прогнозира, че публичните заеми ще надхвърлят 190 млрд. паунда тази година, третото най-високо ниво от Втората световна война насам, и ще останат над 110 млрд. до 2026-2027 г., което гарантира, че тежестта на публичния дълг ще продължи да расте.

Новото финансиране на правителството ще бъде много по-скъпо заради покачването на лихвите. Финансовият министър залага на това, че радикалните данъчни съкращения и дерегулацията ще повишат бавния темп на растеж на Великобритания до 2.5%. "Това е нов подход за нова ера, фокусирана върху растежа", каза Куартенг пред депутатите в парламента. За разлика от предишните големи намаления на данъците през 80-те години, сега финансовият министър ще заеме десетки милиарди паунди от пазара, за да финансира плановете си. Това ще стане в момент, когато Английската централна банка повишава лихвените проценти, за да овладее инфлацията.

Пол Джонсън, директор на IFS, смята, че "планът, изглежда, е да вземем големи суми назаем при все по-високи лихви, да поставим държавния дълг на неустойчиво растяща писта и да се надяваме, че ще имаме по-добър растеж".

Националният институт за икономически и социални изследвания заяви, че поради допълнителните заеми рецесията в Обединеното кралство ще бъде по-кратка и по-малка, отколкото очакваше по-рано. Но за да запази инфлацията под контрол, институтът смята, че централната банка ще трябва да повиши лихвените проценти до 5% и да ги задържи на това ниво поне до 2024 г.

Конкретните предложения

Основната ставка на данъка върху доходите ще бъде намалена от 20 на 19% следващия април. Осигуровките и данъците върху дивидентите също ще спаднат. Гербовият налог ще бъде намален, за да се помогне на купувачите, които за пръв път придобиват жилище, а планираното увеличение на корпоративния данък ще бъде отменено.

Намаляването на данъка върху доходите означава, че физическо лице, печелещо 200 хил. паунда на година, ще си спести данък от близо близо 4500 паунда 2023-2024 г. в сравнение с 2022-2023 г. Работник с годишна заплата от 20 хил. ще спести едва 218 паунда.

Общите разходи на правителството за намаляване на данъците до 2026-2027 г. ще бъдат почти 45 млрд. паунда. Финансовият министър заяви пред депутатите, че целта му е да превърне "порочния кръг на стагнацията в добродетелен цикъл на растеж", но призна, че трансформацията "няма да се случи за една нощ".

Подкрепа за имотния пазар

Правителството обяви поредица от данъчни облекчения, за да стимулира забавящия се жилищен пазар в страната. Прагът, от който ще се налагат имотни данъци, ще бъде удвоен до 250 хил. паунда. Прагът за гербовия налог за хората, купуващи първото си жилище, ще бъде вдигнат до 425 хил. паунда спрямо 300 хил. паунда досега, а максималната стойност на жилище, което може да получи облекчението, ще нарасне до 625 хил. паунда.

Високите цени на жилищата в страната ги правят недостъпни за милиони британци. Растящите лихви водят и до покачване на разходите по ипотеките. Средната продажна цена на жилище в Англия в годината до март 2021 г. е била 8.7 пъти повече от средните годишни разполагаеми доходи, най-ниската достъпност от началото на воденето на статистика през 1999 г. от британския Национален статистически институт, отбелязва Bloomberg.

Мерките ще понижат данъците за всички купувачи с 2500 паунда и ще предложат на купувачите на първо жилище облекчение до 11 250 паунда, изчисляват от финансовото министерство. Анализатори обаче отбелязват, че облекченията на правителството няма да помогнат толкова много, защото последиците от растящите лихви по ипотечните кредити скоро ще намалят ползите от тях.

За новото правителство на Лиз Тръс, което встъпи в длъжност този месец, времето е от съществено значение, тъй като през 2024 г. ще има парламентарни избори. Очаквайки критиките, че планът предоставя неоправдана помощ на богатите, Куази Куартенг напомни на депутатите, че правителството подпомага бизнеса и домакинствата заради високите сметки за енергия. Той каза, че цената на енергийния пакет помощи за първите шест месеца ще бъде 60 млрд. паунда. Финансовият министър потвърди, че премахва тавана на бонусите на банкерите, ход, предназначен да направи лондонското Сити по-конкурентоспособно.

В същото време премахването на забраната за фракинг на шистов газ и обещаното преразглеждане на екологичното законодателство за ускоряване на инфраструктурните проекти разгневиха зеленото лоби. Опозиционната Лейбъристка партия разкритикува плановете на правителството да увеличи заемите, вместо да повиши данъка върху неочакваните печалби на енергийните компании.