ЕК представя в сряда дългоочаквания си енергиен план

Сред мерките ще са таван на цената на газа и на електричеството от алтернтивни източници, намаляване на потреблението на електроенергия и др.

Темата накратко
  • Планът се очаква да включва таван на цената на газа и на електричеството, произведено от алтернативни горива
  • Обсъжда се и цифровизация на енергийната мрежа, която ще изисква инвестиция от 565 млрд. евро в инфраструктура до 2030-а
  • Предложенията ще бъде обсъдени от енергийните министри в края на месеца, а финалното одобрение се очаква в началото на октомври в Прага.

Европейската комисия ще публикува на 28 септември плана си за справяне с енергийната криза в ЕС. Предложенията, които вече бяха обсъдени на извънредни срещи с енергийните министри, се очаква да включват таван на цената на газа, максимална цена на електричеството, произведено от алтернативни горива с цел избягване на прекомерни печалби, както и намаляване на търсенето на електроенергия.

Изпълнителната власт на Европейския съюз ще изготви и план за цифровизиране на енергийната мрежа с цел увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници и по-малко зависимост от Русия.

Новият енергиен пакет

Очаква се предложението на Европейската комисия да включва дълго обсъжданата опция за таван на цената на газа. Повечето държави членки подкрепят подобна мярка, но се различават във вижданията си как да бъде приложена тя. Италия иска таван на физическите и финансови транзакции във всички хъбове на ЕС, Гърция е "за" ограничение на TTF, докато Полша иска ценово ограничение за газ от доставчици, включително от Русия. В същото време страните, които се противопоставят на тавана на цените, казват, че подобен ход би насърчил по-голямото потребление на горивото в момент, когато ЕС се стреми да намали употребата му.

Най-вероятно ЕК ще предложи подлагане на TTF на финансов надзор, за да се избегнат спекулациите и да се създаде допълнителен бенчмарк, който да гарантира по-добре функциониращ пазар с по-малко нестабилност. Предвижа все още налагане на данък върху евтините производители на електроенергия и намаляване на търсенето на ток, особено в пиковите часове от 8 до 20 ч.

Комисията също така обмисля създаването на клирингов център на ЕС, "за да получава реални данни за всички директни цени на LNG или друг внос", се казва в работния документ, с който "Капитал" разполага. Подобен ход би подкрепил съвместната платформа за покупки на блока, доброволен механизъм за повишаване на преговорната сила на участващите държави-членки и осигуряване на по-ниски цени.

Предложенията на комисията ще бъдат обсъдени на извънредна среща на енергийните министри на блока на 30 септември. Темата за енергийната криза ще бъде ключова и по време на неформалната среща на лидерите на ЕС в Прага на 7 октомври и на тримесечната среща на върха, насрочена за 20-21 октомври в Брюксел.

Дигитализация на енергийната система

През следващата седмица ЕК ще представи и плана за действие "Дигитализация на енергийната система", който ще изисква инвестиция от 565 млрд. евро в инфраструктура до края на десетилетието за постигне на зелените цели и прекратяване на зависимостта от Русия.

Съгласно плана блокът ще насърчи споделянето на данни за потреблението на електроенергия, започвайки от 2024 г., за да помогне за повишаване на гъвкавостта на енергийните пазари в региона, например като позволи на слънчеви панели и електрически превозни средства да връщат енергия в мрежата.

Друга цел е да има слънчеви панели на покривите на всички търговски и обществени сгради до 2027 г. и на всички нови жилищни сгради до 2029 г. Документът също така призовава за инсталиране на 10 млн. термопомпи през следващите 5 години и осигуряване на 30 млн. превозни средства с нулеви емисии по пътищата до 2030 г.

ЕС също така ще подкрепи операторите на преносни системи да създадат "цифров близнак" на електрическата мрежа, което ще спомогне за повишаване на нейната ефективност. За да осигури киберсигурността, Комисията ще предложи регламент, включващ водородна и газова инфраструктура, но без фиксиран график за реализирането й.