🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Английската централна банка спешно се намеси на пазара на държавен дълг

Това се наложи, след като финансовият план на правителството потопи паунда и доведе до срив на пазара на облигации

Централната банка заяви, че действията ѝ целят да възстановят реда.
Централната банка заяви, че действията ѝ целят да възстановят реда.
Централната банка заяви, че действията ѝ целят да възстановят реда.    ©  Reuters
Централната банка заяви, че действията ѝ целят да възстановят реда.    ©  Reuters

Английската централна банка (BoE) в сряда предприе спешни действия, за да предотврати криза на пазара на държавен дълг, като отложи програмата си за продажба на облигации и вместо това каза, че ще купува дългосрочни такива. Институцията предупреди за "съществен риск за финансовата стабилност на Обединеното кралство", ако сътресенията на пазара продължат, съобщи Financial Times. До интервенцията се стигна, след като миналата седмица планът на финансовия министър Куази Куартенг за намаляване на данъците и увеличаване на дълга доведе до срив на паунда до най-ниското му в историята ниво спрямо долара и понижи цената на британските държавни облигации. BoE също така повиши перспективата за затягане на условията за финансиране и за намаляване на кредитния поток към реалната икономика.

Централната банка заяви, че действията ѝ целят да възстановят реда. От днес до 14 октомври банката ще купува дългосрочни държавни облигации, като "покупките ще бъдат извършени в какъвто и да е мащаб, необходим за постигане на този резултат". Позовавайки се на потенциални рискове за финансовата стабилност, BoE също така ще отложи програмата си за продажба на държавни облигации за 838 млрд. паунда (891 млрд. долара), чийто старт беше планиран за следващата седмица. Изявлението на BoE дойде малко след като банкерите определиха цена за продажба на нов 30-годишен държавен дълг в размер на 4.5 млрд. паунда. Облигациите бяха продадени при доходност от над 5%, най-високата цена на заемане на държавен дълг с какъвто и да било падеж от 2008 г.

Пазарните сътресения накараха пенсионните фондове да продават облигации, за да избегнат опасения за своята платежоспособност. Хиляди пенсионни фондове през последните дни са изправени пред искания за допълнителни парични средства от инвестиционни мениджъри, за да отговорят на изискванията за маржин, след като сривът на цените на британските държавни облигации наруши стратегиите им за защита срещу инфлацията и лихвените рискове.

След съобщението държавните облигации на кралството тръгнаха нагоре. Доходността на 30-годишния дълг, който по-рано в сряда достигна 20-годишен връх от над 5%, падна с 0.75 пр. пункта - най-големият известен спад на доходността в рамките на ден според данни на Tradeweb. Доходността на десетгодишния дълг се понижи до 4.1% от 4.59%. Експерти смятат, че ефектите от данъчния план не са били добре обмислени. Изглежда, че правителството не е знаело или не е направило достатъчно проучвания, за да разбере въздействието върху пенсионните фондове, смята Саймън Бентли от фирмата за управление на активи Columbia Threadneedle.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 3

    Спиралата вече се е завъртяла, паунд долар почти на една стойност! Англия бавно потъва!

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Liz Truss е нещо като английската версия на Корнелия Нинова (оригиналът, разбира се, е у нас). Каквото пипне, съхне.

    Нередност?
  • 3
    nyt511142685 avatar :-|
    juegosfriv
    • - 2

    Егати и неграмотно преведеното заглавие!

    Нередност?
Нов коментар