🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-унизителният сценарий за Шенген: Нидерландия блокира само България

Заради "притеснения за върховенството на закона" страната ни няма да влезе скоро и може да стане единственатa държава от ЕС извън зоната за свободно пътуване

Нидерландският премиер Марк Рюте окончателно раздели България и Румъния за Шенген
Нидерландският премиер Марк Рюте окончателно раздели България и Румъния за Шенген
Нидерландският премиер Марк Рюте окончателно раздели България и Румъния за Шенген    ©  Reuters
Нидерландският премиер Марк Рюте окончателно раздели България и Румъния за Шенген    ©  Reuters
Темата накратко
  • Нидерландия окончателно раздели България и Румъния за Шенген
  • Техническо време за изпълнение на процедурите за отделен вот до 8 декември в съвета няма
  • При евентуално отлагане на точката от днeвния ред обаче значително нараства вероятността за окончателно изтласкване на България в периферията на ЕС

След заседание в петък правителството на Нидерландия излезе с позиция, че приветства последните две положителни оценки на Европейската комисия за Шенген и неотдавнашния мониторингов доклад за върховенството на закона в Румъния. "Комбинираният резултат от двете мисии за оценка на Шенген показва, че Румъния е продължила да инвестира в граничната политика след предишната мисия на ЕС за оценка на Шенген през 2011 г. и че прилага правилно последващото шенгенско законодателство", пише в документа, в който се посочва и "напредъкът, постигнат в областта на върховенството на закона" за северната ни съседка.

"Въз основа на информацията, предоставена в последните доклади на Европейската комисия, правителството на Холандия има положителна позиция към присъединяването на Хърватия и Румъния към Шенген." Не такава е оценката за България обаче: "Що се отнася до България, Холандия смята, че предстоящият Съвет по правосъдие и вътрешни работи е твърде рано да вземе решение за присъединяването й към Шенгенското пространство. Това се дължи главно на опасения за върховенството на закона и корупцията в България, което може да повлияе на гладкото функциониране на Шенгенското пространство и управлението на границите."

Едва когато бъде налична актуализирана информация за политиките за върховенство на закона и антикорупция и тяхното прилагане, холандското правителство ще може да разгледа информацията за изпълнението на всички изисквания от страна на България за присъединяване към Шенген, се посочва в позицията (как се стигна дотук прочетете в "Шенген през крив макарон").

Информация за предстоящото решение на нидерландските власти имаше още в четвъртък след работната среща на съвета. Тогава стана ясно, че Австрия и Нидерландия все по-настоятелно искат разделяне на България и Румъния в гласуването на 8 декември. Според дипломатически източници на "Капитал" Нидерландия реферира към политическата ситуация в страната ни и заявява, че само след като има парламентарно избрано правителство, което да се ангажира с изпълнение на останалите ангажименти по механизма за сътрудничество и проверка (отново рефериране към инструмент, отдавна приключил за България), може да се говори отново за присъединяване към шенгенското пространство. На разделянето на двете държави категорично се противопоставя Унгария.

Нидерландия ще направи нова оценка "едва когато се докаже, че София е конституционна държава, която е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност", коментира външният министър Вопке Хьокстра. Според премиера Марк Рюте тази преоценка ще бъде "може би следващата година".

Това, което предстои, е вероятно отлагане на гласуването на 8 декември в Съвета и официално предложение до ЕК за разделяне на двете държави. Ако комисията се съгласи на подобно решение, е необходимо то да се гласува от Европейския парламент и след това отново да влезе в дневния ред на министрите на ЕС. Разделянето на България и Румъния е сериозен удар върху репутацията на България и окончателно я тласка към периферията на съюза.

Реакцията в София: Вместо благодарност България получава цинизъм

Президентът Румен Радев и служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието реагираха остро на позицията на нидерландското правителство. "Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!", написа Радев в петък в профила си във "Фейсбук".

Случаят с тримата полицаи беше използван и от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. В позиция до медиите той посочи, че България полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си в ЕС - дори с цената на живота на трима гранични полицаи. В замяна обаче страната получава "пренебрежение и дискриминация". "Цената за членството ни в Шенген не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", заявява Демерджиев.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков също предупреди нидерландския премиер Марк Рюте "да внимава" с позицията си за недопускане на България в Шенгенското пространство, като допълни, че "това няма да мине просто така". По думите му позицията на Нидерландия е неприемлива и необоснована нито от юридическа, нито от политическа, нито от техническа гледна точка. Зарков каза още, че е убеден, че България ще влезе в Шенген след няколко дни или след няколко месеца, и че се радва, че България има държавен глава, който реагира "остро и навременно".

Пътят напред е несигурен

"В продължение на много години Рюте убеждаваше всички, че България и Румъния не са подходящи да се присъединят, че са много корумпирани държави и т.н. Сега той се нуждае от солиден аргумент, за да убеди парламента в противното. Вижте, имаше много технически оценки. Официално е установено, че България и Румъния отговарят на критериите и той знае това. Но въпросът е, че има много солидно крайнодясно крило в националния парламент и ще бъде трудно да бъде убедено", коментира пред "Капитал" нидерландският евродепутат Софи ин'т Велт.

Говорителят на нидерландското правителство Ерик ван дер Бьорг обаче посочва солиден аргумент "В момента България има временно правителство. Има много подготвени закони, но те още не са приети в парламента, следователно България не отговаря на всички условия."Ако комисията все пак се съгласи на разделяне на гласуването за двете държави, то трябва да се гласува от Европейския парламент и след това отново да влезе в дневния ред на министрите на ЕС. Това са процедурните правила, какво ще се случи все пак до края на годината няма пълна яснота с постоянно променящата се ситуация.

Разделянето на България и Румъния би било сериозен удар върху репутацията на България и окончателно би я тласнало към периферията на съюза.

"Перспективите за влизане на България в Шенген не са добри, това е очевидно", казва евродепутатът Радан Кънев. Според него риск от такова разделяне още тази година по-скоро няма, но той ще се увеличава.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 13

    Кремълският льотчик, който преди няколко дни награди с най-високия държавен орден комунистически мафиот от Мултигруп, се чуди защо не ни искат в Шенген. Дори бил "обиден".

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 13
    • + 5

    "Стара планина" с лента за Рюте!
    Защото в момента на преструктуриране на света не ни трябва нито Шенген, нито еврозоната. След година-две няма да ни трябва и евросъюзът.

    Сламената кула на Запада все по-визимо се спъхва, защото цялата му икономическа мощ се крепи на колониализма - кражбата на чужди богатства, нечовешка експлоатация, разпалването на войни.

    Къде са египетските саркофази, мумии, скарабеи? В Лувъра.
    Къде са елинските кариатиди от Партенона? В Бритиш мюзиъм.
    Кафето, което пием като висш италиански бранд, къде се отглежда? В Африка.
    Къде отиде украинското зърно, предназначено за гладуващите Етиопия, Мали, Конго? В ЕС.

    Господ здраве да ти дава, приятелю Руте!

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-P
    cinik
    • - 1
    • + 13

    Рюте, който бил казал, че у нас за 50 € ще те прекарат през границата, ни спести да изрече, че за 50 лв. се купува изборен глас и тримата основни купувачи си върнаха хартиената бюлетина, за да върви търговийката по вода

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#3] от "cinik":

    При тях пак има корупция, но на съвсем друго ниво. Там лесните пари валят като из ведро. Има за всички, и за крадене и за работа.

    Нас ни оставиха със трохите, опоскаха ни и естествено се получи бананова република.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#4] от "mickmick":

    Ako в която и да било държава в ЕС, вкл. асоциираните членове, излезе наяве случай като "Осемте чдуждета", ще гледаш хайка с 500 полицаи, прокурори, следователи и следови кучета. У нас вътрешният министър, който беше осигурил патрулка да стои пред офиса на Пепи Еврото, а брат му беше шофьор на последния, е несменяем депутат и водач на листа

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    Шенген ... през крив макарон!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161199746486189
    Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прави необясними пропуски по съдебните дела на скандалната „златна лаборатория” на Капитан Андреево „Евролаб 2011”, свързана с не по-малко скандалните Ами, Къро и Таки. БАБХ не внася 70 лв. държавна такса за касационно обжалване на решение. Също така, БАБХ не внася 30 лв. такса за обжалване на определение по друго дело. Освен това, представител на БАБХ не се явява на 4 поредни заседания по делата на „Евролаб 2011” в Административен съд София-град (АССГ).
    Отговорността е изцяло на новото ръководство на #БАБХ, назначено от служебното правителство на #Президента #Радев.

    Нередност?
  • 7
    dob4ozmeia avatar :-@
    Zmeev
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "mickmick":

    Искаш да кажеш, че са оставили трохите на бившите другари комунисти и на шевчетат им от КГБ. Трябваше преди много време в България да има лустрация и другарите и децата им само да могат да работят или на нивата и в затворите. Никой нищо не ти опоскал. Докато в такива ДС комунистически и КГБ-ски кадри е икономичексата, политическата и съдебната власт, нищо няма да се промени.

    Нередност?
  • 8
    drug avatar :-|
    реалист
    • + 4

    За Нидерландия и Австрия, България и Румъния са им необходими, като основна спирачка на гръцкото нашествие от емигранти, а това може да стане само, ако не сме в Шенгенското пространство. Гърция и Турция са наводнени с емигранти. Представете си България и Румъния в Шенген, никакви граничари на Бълг.-Гръцк. и Бълг.-Рум. граници, и всички емигранти от Гърция заедно с прескочилите от Турция, влизат безпрепятствено по шосе, Дунава и с влак и са в Шенгенското пространство на ЕС, вкл. Австрия, Нидерландия и др.. Сега Българо-гръцката граница се охранява и от БГ. и от Гърц. с гранични пунктове, а планинската ни граница е труднодостъпна. А, румънците правят допълнително 2 цедка. Ако щем, да правим и салтоморталета, скоро Шенген тук няма да стане, все някоя държава от ЕС няма да ни иска, защото Гърция и островите са претъпкани с емигранти, а ние с Румъния сме основната спирачка. На практика Гърция, основният приемник на бежанци е в Шенген, ама уж, с Бг. граничния контрол, реално не е там. Така, с един куршум се улучват много зайци, без Гръцки кански писък. Австрия и Нидерландия, а и др. биха били щастливи да сторят същото и с буфер към Италия, защото оттам директно, дори пеша им идва основният наплив от бежанци, ама няма как. Това, глупостите с върховенството на закона у нас и Румън. са ала, бала, портокала, все нещо нарицателно, трябва да изтъкнат , като че ли, техните държави са връх на законността и без корупция. Да, бе! Многото банки, перящи мръсните, главно руски пари, мафията с проститутки, наркотрафик и смесени картели са в Нидерландия и Австрия, където не дават и прашинка да падне върху тях "некорумпираните" им правителства, Но България от Освобождението ѝ, попада в неморалната геостратегическа игра на В. Сили, но с наредени карти, а нашето разделение Народно, получено от малокултурната завист и ориенталският ни манталитет, направлявано от същите външни сили, допълнително руши редките ни попадения със свестни управления, и така ще е.

    Нередност?
Нов коментар