Таванът на цените на петрола може да промени пазара

Влизащото в сила ембарго на ЕС за доставки на суровината от Русия по море също ще помогне за промяна на глобалното предлагане

Задаващото се ембарго върху вноса на руски петрол по море и таван на цените може да променят пазара за години напред.
Задаващото се ембарго върху вноса на руски петрол по море и таван на цените може да променят пазара за години напред.
Задаващото се ембарго върху вноса на руски петрол по море и таван на цените може да променят пазара за години напред.    ©  Reuters
Задаващото се ембарго върху вноса на руски петрол по море и таван на цените може да променят пазара за години напред.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Петролният пазар става все по-фрагментиран.
  • ЕС постигна съгласие за налагане на таван от 60 долара на барел руския петрол.
  • Очаква се отговорът на Москва, която се закани да не продава на страни, подкрепили тавана.

Петролният пазар се изправя пред ново предизвикателство - на 5 декември в сила влиза едно от най-важните решения от няколкото пакета санкции на ЕС срещу Русия - забраната за внос на руски петрол по море. Тогава се очаква да се активира и таванът за цените за руския петрол, който страните от Г-7 приеха да наложат. Късно в петък страните от ЕС се договориха този таван да бъде 60 долара за барел.

След началото на войната на Русия в Украйна в края на февруари страните, които разчитат на внос за енергийните си нужди, се превърнаха в конкуренти, които се надпреварват да си подсигурят оскъдните енергийни доставки.

ЕС договори тавана на цените на руския петрол

След дълги преговори Европейският съюз се съгласи да определи ценови таван за руския петрол от 60 долара за барел, като по този начин проправи пътя за по-широкообхватна сделка на Г-7. Цената е по-висока от тази, на която Русия вече продава по-голямата част от суровия си петрол. Това е така, тъй като една от основните цели на мярката е да се опита да запази руския петрол на световните пазари, за да не се стигне до скок на цените. Страните от съюза успяха да договорят и механизъм, който ще позволи преразглеждане на цената на всеки два месеца. Има и разпоредба, която гарантира, че при всяко преизчисляване на горната граница тя трябва да остане поне 5% под средните пазарни цени."Ние наистина намаляваме потенциала на руската военна машина, като намаляваме бюджетните приходи от продажбата на петрол", заяви пред Bloomberg Анджей Садос, посланик на Полша в ЕС. "Това е добро решение за Украйна и за Европа."

Дипломатите се опитаха да намерят ниво, което да е достатъчно приемливо за Москва, така че тя да продължи да продава. Ако то е над пазарната цена - както е сега - Русия и нейните купувачи могат да твърдят, че това е част от бизнеса. Министърът на външните работи Сергей Лавров посочи в четвъртък, че нивото на ценовия таван е без значение. Рискът за петролните пазари е, че ако горната граница бъде определена твърде ниско, Москва може да изпълни заплахата си за спиране на производството и да повиши световните цени на петрола.

"Всеки долар е от значение. Всеки долар, който беше договорен надолу, означава приблизително 2 млрд. долара по-малко приходи за Русия", казва в изявление естонският премиер Кая Калас. "Първоначалното предложение беше цената да бъде определена на 65 долара. Благодаря на партньорите, които се съгласиха да слязат на 60 долара - това означава 10 млрд. долара по-малко за Русия, за да финансира геноцида си срещу украинците."

Около 2.4 млн. барела на ден руски петрол ще трябва да намерят нов пазар извън ЕС и страните от Г-7.

Таванът осигурява отстъпка, позволяваща на купувачите, които се придържат към него, да получат достъп до застрахователни и транспортни услуги, които иначе биха били забранени от санкциите на ЕС.

Тъй като Русия вече продава суровия си петрол с отстъпка, ограничението е по-високо от цената на водещия сорт на страната Urals, която тази седмица падна до 45.31 долара за барел в пристанището Приморск на Балтийско море, според Argus Media, една от двете водещи компании за ценообразуване на пазара. В сряда цената се повиши до 48.04 долара, но в нея не са включени транспортните разходи.

Отговорът на Москва все още не е ясен, като има заплахи, че страната тотално ще спре вноса за страни, които подкрепят или участват в тавана на цените. Според американското Министерство на финансите шансовете за това са малки, защото по този начин Москва би намалила допълнително вече и без това спадналия износ. Но развитието от началото на войната правят голяма част от експертите несигурни в тази прогноза. Дългосрочният икономически интерес едва ли е мотивирал Москва, когато тя унищожи репутацията си на надежден доставчик на природен газ за Европа през лятото, твърдят те.

"Казаха, че ще спрат доставките на газ на всеки, който не плаща в рубли - и това се случи", каза пред Financial Times Мартин Ратс, главен стоков стратег в Morgan Stanley. "Трябва да вземете предвид възможността [съкращенията на износа на петрол] наистина да се случат", добавя той.

Със сигурност този въпрос ще бива обсъждан приоритетно по време на следващата среща на Организацията на страните - износителки на петрол и техните партньори (ОПЕК+), която ще се проведе на 4 декември във Виена. За тогава има вече уговорена среща между руския вицепремиер Александър Новак и саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

Задава ли се повишение на цените

Въпреки че има малко признаци за скок на цените, някои анализатори смятат, че пазарът е станал самодоволен относно потенциалните рискове за предлагането, които произтичат от новите санкции на ЕС и тавана на цените. "Объркването около тавана на цените накара пазара да мисли, че ЕС може да купува руски петрол", казва Амрита Сен, ръководител на изследванията в консултантската компания Energy Aspects. "Това е напълно погрешно, тъй като ембаргото замества тавана на цените." Пазарите на петрол може да се затегнат "значително" през пролетта, допълва Сен.

Някои търговци посочват по-ранни предупреждения за недостиг, които никога не са се материализирали, като опасенията през 2019 г., че правилата за превоз на горива, които трябваше да влязат в сила в началото на 2020 г., ще нарушат доставките на дизелово гориво.

Миналата пролет Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че санкциите срещу руския петрол могат да доведат до спад на производството му с почти една трета в рамките на месеци. Тази негативна прогноза помогна за покачването на световните цени и допринесе за решението на западните нации да освободят спешни петролни запаси.

Други експерти твърдят, че самият таван на цените може да предизвика повишаване на цените. Проблемите, които сега се залагат в търговията с петрол в Русия, ще бъдат огромни, със "значително въздействие" върху петролните пазари през следващата година, казват анализатори от инвестиционната компания Bernstein. Около 2.4 млн. барела на ден руски петрол ще трябва да намерят нов пазар извън ЕС и страните от Г-7. Очаква се Индия, Китай и други подобни купувачи да поемат част от този застой. Но те вече посочиха, че няма да участват в схемата за ограничаване на цените, като експерти разчитат това като опит да не застрашат отношенията с Москва или да не бъдат определени като подкрепящи Запада.

Bernstein изчислява, че Русия може да има нужда от до 100 допълнителни кораба, които желаят да работят без западна застраховка, за да поддържа цените на петрола си над тавана. Това е ниво, което компанията смята, че Русия няма да може да осигури, дори ако реши да използва така наречения тъмен флот от танкери. Тези превозни средства са използвани от санкционирани страни като Иран, като те плават незастраховани. В резултат на това експертите на компанията смятат, че предлагането ще спадне, което ще тласне цените до 120 долара за барел през следващата година дори и при рецесия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар