Цената на петрола леко се покачи заради тавана на цените и отварянията в Китай

ОПЕК+ се придържа към решението си да намали производството

Комбинацията от новия таван на цените, увеличеното търсене в Китай, както и решението на ОПЕК+ да не увеличава производството накараха петрола да скочи с около 2%
Комбинацията от новия таван на цените, увеличеното търсене в Китай, както и решението на ОПЕК+ да не увеличава производството накараха петрола да скочи с около 2%
Комбинацията от новия таван на цените, увеличеното търсене в Китай, както и решението на ОПЕК+ да не увеличава производството накараха петрола да скочи с около 2%    ©  Reuters
Комбинацията от новия таван на цените, увеличеното търсене в Китай, както и решението на ОПЕК+ да не увеличава производството накараха петрола да скочи с около 2%    ©  Reuters

Цените на петрола леко се покачиха в понеделник в резултат на влизането в сила на тавана на цените на руския петрол, който Г-7 и ЕС приеха. Постепенните отваряния на градове в Китай, което се случва след протестите в края на ноември срещу нулевата ковид политика, също имат влияние върху котировките.

Фючърсите на сорта брент и на West Texas Intermediate се повишиха с около 2%. Роля за това изигра и решението на Организацията на страните - износителки на петрол, и нейните партньори (ОПЕК+) да се придържа към намаляването на производството. ОПЕК+ обяви, че на срещата в неделя във Виена е било постигнато съгласие до края на годината да действа задържането на производството с 2 млн. барела на ден.

"Правилното решение [за ОПЕК] е производството да остане стабилно, особено при положение че не се знае колко, ако изобщо, руското производство ще спадне след днес", каза пред CNBC Амрита Сен, ръководител на изследванията в енергийната консултантска компания Energy Aspects.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът на цените допълнително ще ограничи финансите на руския президент Владимир Путин и ще "ограничи приходите, които той използва, за да финансира своята брутална инвазия", като същевременно ще избегне прекъсване на глобалните доставки.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче нарече ограничението "слаба позиция", която не е достатъчно "сериозна", за да навреди на руската икономика. Причината за недоволството му е фактът, че таванът на цената е 60 долара, което е приблизителната цена, на която Москва продава петрола си през последните няколко месеца.

Днес в сила влиза и таванът на цените, който Г-7 и ЕС приеха. Все още няма яснота относно това какъв ще бъде отговорът на Москва, като няколко представители на властите вече заявиха, че Русия няма да спазва забраната. Това няма да е толкова лесно, защото таванът реално забранява на танкери, застрахователни компании и кредитни институции да работят с руски петрол, който ще се продава над максималното ниво от 60 долара за барел.

Вече се чуха и закани от страна на руски политици, че страната ще спре да доставя петрол на страни, които спазват тавана на цените на ЕС. Това би имало сериозно влияние върху глобалния пазар, макар и експерти да са на мнение, че това са само заплахи. "Няма да има никакво въздействие [върху пазара], освен ако Москва не изпълни заплахата си и не каже "няма да изнасяме в количество X или каквато и да е причина, но засега не смятаме, че това ще се случи", заяви пред FT глобалният ръководител на изследванията на стоките в Citi Едуард Морс.

Цените на петрола също бяха подкрепени от оптимизма от повторното отваряне на Китай, след като Пекин обяви, че облекчава ограниченията срещу COVID. Пазарите се движеха поради оптимизма относно отварянето на Китай и опасенията за щатския долар, защото Фед може да намали темпото, с което повишава лихвите, твърдят анализатори.

Бизнесът и производствената дейност във втората по големина икономика в света и най-голям вносител на суров петрол бяха засегнати тази година от строгите мерки за нулева толерантност към разпространението на коронавируса. Това е и причината Пекин за първи път от десетилетия официално да не постигне целта си за ръст на БВП тази година, като той се е увеличил с едва 3.2% при очаквания за 5.5%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport

    Не е вярно, че цената на петрола леко се е повишила, напротив в понеделник 5декември падна с 2,5%. Как ще се развие в бъдеще е съвсем друг въпрос. Не създавайте екзалтиращи фейковеза ватата

    Нередност?
Нов коментар