Ударите с дронове идват дни, след като германското списание Der Spiegel публикува сателитни снимки на Maxar Technologies от авипобаза "Енгелс-2", на които се виждат множество бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.
Ударите с дронове идват дни, след като германското списание Der Spiegel публикува сателитни снимки на Maxar Technologies от авипобаза "Енгелс-2", на които се виждат множество бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

Войната в Украйна | Дронове удариха две авиобази на руските стратегически сили

Смята се, че зад атаките в "дълбокия руски тил" стои Украйна, която се опитва "да смекчи" очакваното масирано въздушно нападение

Ударите с дронове идват дни, след като германското списание Der Spiegel публикува сателитни снимки на Maxar Technologies от авипобаза "Енгелс-2", на които се виждат множество бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две руски военни летища бяха атакувани с дронове рано в понеделник, като зад атаката се предполага, че стои Украйна. Според западни медии рано сутринта е избухнала експлозия в руската военновъздушна база "Енгелс" край Саратов, при което са били повредени два тежки бомбардировача Ту-95. По принцип въпросните самолети се водят "стратегически ракетоносци", защото могат да се използват за нанасяне на ядрени удари. В настоящата кампания обаче те носят само конвенционални "крилати" ракети, с които армията на Путин обстрелва критичната инфраструктура на Украйна.

Друга експлозия е имало тази сутрин на военното летище, намиращо се край град Рязан, който се намира само на около 200 км от Москва. При нея са загинали трима души, а други петима са ранени, след като се е взривил камион с гориво. За момента няма данни дали има унищожени или пострадали самолети. За експлозията на летището край Рязан съобщава и руската държавна агенция ТАСС. По неофициална информация руската авиация е вдигнала във въздуха всички стратегически бомбардировачи от двете ударени бази, така че всеки момент се очаква нова масирана вълна от ракетни атаки срещу територията на Украйна. Въздушна тревога в момента е обявена в източните и централните части на страната.

По неофициална информация в момента Русия е вдигнала във въздуха поне 13 стратегически бомбардировача и е изстреляла над 100 крилати ракети, включително и от бойни кораби в Черно и Каспийско море. Очакваното време на първите попадения е 14:15 ч. българско време.

Официалната власт в Киев не е поела отговорност за взривовете, но се предполага, че страната стои зад множество подобни нападения срещу руски бази и складове на територията на Крим и във вътрешността на Русия.

Взривовете избухват само дни след като германското списание Der Spiegel публикува сателитни снимки на Maxar Technologies от "Енгелс-2", на които се виждат множество стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160. Военният анализатор Арда Мевлютоглу е заявил пред Der Spiegel, цитиран от Daily Express, че "наземният персонал е много активен, цистерни с гориво са паркирани до бомбардировачи с голям обсег на действие, виждат се множество големи сандъци с боеприпаси, превозни средства и ремонтни материали".

Според прокремълската руска новинарска служба Readovka след взрива в авиобаза "Енгелс" са били повредени два от бомбардировачите Ту-95МС. Агенция ТАСС потвърждава броя на жертвите след експлозията на летището край Рязан, като допълва, че спешното отделение на областната болница в града е потвърдило хоспитализирано на петимата ранени.

Потенциална украинска атака

Предполага се, че експлозиите на летищата край Саратов и Рязан, които се намират съответно на над 800 км и 700 км от украинската граница, са в резултат от украинско нападение с дронове. Часове преди експлозиите представител на украинския оръжеен концерн "Укроборонпром" е заявил, че успешно е тествал дрон камикадзе със 75-килограмова бойна глава, който би могъл да достигне и двете цели.

Readovka потвърждава, че на двете летища са се намирали самолети с далечен обсег на действие, които са използвани за нанасяне на удари по съоръжения на украинската електропреносна мрежа. Изданието предполага, че взривът край Рязан е бил предизвикан от безпилотен апарат, излетял от Украйна, а дронът, достигнал Саратов, е бил пуснат от руска територия. Ако се окаже, че и той е бил изстрелян от Украйна, това означава, че ВСУ вече наистина разполага с технология за нанасяне на удари на поне 1000 км., тоест че столицата Москва също може да бъде атакувана, допълва Readovka.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 4

    АКО тези атаки се потвърдят, че са от Украйна - нищо добро не ги чака там...

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "dobadoba":

    Ако не бяха атакували, щеше ли да ги очаква нещо добро? Всеки трезвомислещ трябва вече да е разбрал, че Путин води война на унищожение и това дали Путин ще бъде добър или лош, не зависи от това какво правят украинците. Путин прави каквото му е по силите, украинците също.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1

    До коментар [#2] от "kratun.ko":

    Допреди да ударят Кримския мост и СП1 може и да е имало някакви... хуманни съображения. След тях малко се 'утекоха', но може и още :)

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 2

    С провокацийките тип Дугина, Кримски мост, Енгелс-2 и пр. ще си стане истинска война. Нещо като Югославската, когато 70% от енергетиката на страната беше унищожена. От Нато. Тогава тук никай не страдаше за сърбите, които стояха нощем по мостовете, за да ги пазят от американските томахоук.
    И викаха: "Стисни зубе, Моника!", което и досега ми оправя настроението.

    Украина, макар и на "правилната страна", върви по пътя на Югославия - разгромяване и разпарчалосване. На Суровикин вече му викат министър н енергетиката на Украина.

    Един много разумен анализ на Пол Крейг Робъртс:

    https://www.paulcraigroberts.org/2022/12/04/the-ever-widening-war-11/

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    Докторе, това попадало ли ти е?
    https://svpressa.ru/war21/article/354488/
    Защото стои леко невероятно, че Киев (на каква база?) ще произведе ново оръжие. Но пък, ако Биби Нетаняху е решил да влезе в прокси войната в Украйна срещу Иран и израелски дронове срамят руснаците с атаки в дълбокия им тил, предстои да стане интересно в Сирия, в Газа, на Западния бряг.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Не беше. Благодаря.
    Става интересно. При наложения нов западен антисемитизъм - антируският - наследниците на жертвите на първия (холокоста) да не се окажат на страната на същите, дето разстрелваха, тровеха и изгаряха бабите и дядонците им?
    Щото все пак дядото на канцлера Шолц е оберщурмбанфюрер от SS. Пък тъкмо SS са се занимавали с решаването на етническите проблеми, май!
    Не че внуците са отговорни за героизмите на дядовците си, ама...

    Странни шеги ди прави историята!

    От друга страна да не пропускаме от внимание геополитическото влияние на Иран в Близкия. Шиитите са малцинство в изкуствено създадените там царства, ама тъкмо малцинствата развалят играта на мнозинствата според неолибералната трактовка. Справка - галицийците в Украина, които разказаха играта на двунационалната държава. Или ЛГБТГЗ, които ни ...

    Да изчакаме нациите да порастат.

    Нередност?
  • 7
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 2

    До коментар [#6] от "D-r D":

    абе то още по-фрапантно е да не се окажат на страната на най-върлите колаборационисти на нацистите, които собственоръчно разчистваха етнически Галиция и околията от поляци, унгарци и евреи. скоро един американски военен коментираше, че днес всички си затварят очите, че се подкрепя режим в Киев, който пряко е наследник на хората и идеите, с които американците се биеха по време на ВСВ.

    Нередност?
Нов коментар