🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дръж се, Нидерландийо, България ще отмъщава за Шенген

Шансовете за присъединяване към зоната за свободно пътуване до края на годината стават все по-малки

Южната граница на България е сред основните причини, посочвани от Нидерландия и Австрия в коментарите им за вето за Шенген.
Южната граница на България е сред основните причини, посочвани от Нидерландия и Австрия в коментарите им за вето за Шенген.
Южната граница на България е сред основните причини, посочвани от Нидерландия и Австрия в коментарите им за вето за Шенген.    ©  Reuters
Южната граница на България е сред основните причини, посочвани от Нидерландия и Австрия в коментарите им за вето за Шенген.    ©  Reuters
Темата накратко
  • България реши да отговори с остри реакции на коментарите за вето на Нидерландия и Австрия за Шенген.
  • Въпреки това оттук нататък няма много повече лостове, които могат да бъдат натиснати от българска страна.
  • Най-вероятно гласуването за България и Румъния от вътрешните министри на ЕС в четвъртък ще бъде отложено.

В края на миналата седмица стана ясно, че поне две страни членки - Австрия и Холандия - са против присъединяването на България, а в австрийския случай - и на Румъния, в Шенген.

Това предизвика бурни реакции както и заплахи за ответни мерки както у нас, така и в северната ни съседка. Още през 2011 г., Европейската комисия за първи път потвърди техническата готовност на двете балкански страни да са част от шенгенското пространство, но повече от десетилетие по-късно двете те все още се борят със собствените си проблеми, засилените миграционни потоци, но в голяма степен и предразсъдъците и политическите борби на някои от европейските си партньори.

Нидерландските и австрийските коментари ще имат последствия. По-вероятният сценарий е заради липсата на единодушие в съвета чешкото председателство да отложи вота за началото на следващата година. Това ще даде още повече възможности на Румъния да продължи да работи за разделянето на двете държави. От друга страна, за да се покаже изолацията на Нидерландия и Австрия, чехите могат все пак да оставят гласуването, което ще има силен негативен ефект върху Нидерландия заради твърдата ѝ позиция срещу България към момента.

При всички положения разделяне на България и Румъния през този месец е невъзможно според правилата и процедурите на ЕС. Подобно решение трябва отново да бъде гласувано в Европейския парламент и да има единодушие от всички държави членки за това. Към момента силна опозиция за разделянето е Унгария.

Заплахи за ответни действия от България

Кризисен мениджмънт в последния момент - това се случва в България след думите на нидерландския премиер Марк Рюте, който изрази загриженост относно състоянието на върховенството на закона, борбата с корупцията, постави под съмнение способността на страната ни да опази външните си граници, и намека му, че мигрантите могат незаконно да ги преминат, ако платят 50 евро. "Не казвам, че ще се случи, но искам изрично да съм установил, че няма да се случи", коментира той.

Забележката предизвика бурни реакции у българския президент Румен Радев: "Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50 евро. Вместо европейска солидарност България получава цинизъм!"

В телефонен разговор с Рюте Радев каза, че страните членки трябва да се "ръководят от установените критерии за членство в Шенген, а не от други съображения", съобщават български медии. Европейската комисия заяви, че няма информация за такса от 50 евро за преминаване на граница. Изпълнителната власт настоява, че и България, и Румъния ясно са показали способността си да патрулират по външните граници.

"Това е мит и е несправедливо да се внушава твърдението, че разширяването на Шенген е свързано с по-малко контрол", каза зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас в понеделник. "Става въпрос за повече контрол и по-добър контрол", коментира тя.

Служебното правителство има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, каза служебният премиер Гълъб Донев. "Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост. Напротив, вярваме, че все пак разумът и позитивната воля на огромното мнозинство от държавите членки ще надделеят", посочи Донев, без да уточни какви ответни мерки визира.

"В същото време ние сме по средата на война, милиони бежанци пристигат в ЕС, изправени пред енергийна криза, пред инфлационна криза, антиевропейски сили набират сила в Европа, би било политически глупаво да се ощети България по този начин в този момент", коментира нидерландския евродепутат Софи ин'т Велт в интервю за "Капитал". Въпреки това оттук нататък няма много повече лостове, които могат да бъдат натиснати от българска страна. Вероятно Нидерландия може да бъде изолирана в ЕС, а също така да не получи ръководния пост на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс. Българският евродепутат Елена Йончева потвърди и пред "Капитал", че са възможни "контрареакции и в други области".

От своя страна холандският държавен секретар Ерик ван дер Бург каза, че не знае дали страната му е единствената членка на шенгенското пространство, която ще гласува против присъединяването на България, но и в това не вижда проблем и не се притеснява от натиск.

Играта на Румъния

Румънците водят активна и много силна дипломация с фокус върху нидерландските си колеги, но като че ли не очакваха последния удар от Австрия, която на практика се оказа единствената държава, която все още има резерви към присъединяването и на двете балкански държави.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Картнер коментира за изданието "Куриер" в събота, че за страната му в момента има смисъл само включването на Хърватия в европейското пространство за свободно движение. Според него румънците и българите все още ще имат проблеми с охраната на външните граници, отхвърлянето на търсещите убежище и тяхното разпределение.

В отговор румънският посланик Емил Хурезяну реагира скоропостижно и обясни, че цитираният от правителството във Виена процент от 40% нелегална миграция в Австрия е част от проучване, което не отразява реалната ситуация.

Докато българската позиция е остра, но не е конкретна, северните ни съседи прибягват и до по-сериозни мерки и заплахи. Евродепутатът Ойген Томац (ЕНП) заявява, че сегашната позиция на Австрия в случая с присъединяването на Румъния към шенгенското пространство е дискриминационна и в случай че на 8 декември австрийската страна се противопостави на влизането в зоната за свободно движение, решението отговаря на всички елементи за формулиране на сезиране на Съда на ЕС.

Междувременно еврокомисарят Илва Йохансон представи в понеделник план за справяне с миграционния натиск по т.нар. Балкански път заедно с вицепрезидента на комисията Маргаритис Схинас като опит да се отговори на критиките на Австрия за справяне с миграционния поток и проблемите в Шенген. По време на брифинга представителите на изпълнителния орган на ЕС отново потвърдиха очакванията си България и Румъния да бъдат приети в шенгенското пространство.

Според дипломати в Брюксел отрицателните сигнали, които идват от някои държави, не трябва да се приемат за окончателни и позициите все пак може да се променят преди ключовото гласуване в четвъртък. Това важи в по-голяма степен за Австрия, което поставя под риск по-скоро кандидатурата на България заради твърдото нидерландско вето.

Технически двете кандидатури, които винаги са били разглеждани заедно, не могат да бъдат разделени по време на вота през декември. Но отлагането им в бъдеще отваря тази възможност, макар и с несигурни резултати.

Председателството на Съвета на ЕС ще бъде поето от 2023 г. от Швеция и Испания Но докато Швеция доскоро имаше колебания относно България и Румъния в Шенген, Испания изразява подкрепяща позиция.

Лидерите на ЕС ще имат възможност да говорят лично по темата на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, планирана да се проведе във вторник в Тирана, Албания.

Но докато текат последните часове на преговори, в които румънците натискат силно и уверено да бъдат допуснати, лондонският "Таймс" публикува обширен разказ за разследване на осем медии от различни държави за ранени мигранти с огнестрелно оръжие на южната ни граница. "Това е първото подобно видео за стрелба по хора с бойни патрони по граница на Европейския съюз и то поставя България под натиск да докаже, че спазва законите за човешките права в самото навечерие на гласуване за това дали страната да се присъедини към шенгенското пространство", започва статията си вестникът.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    potrebitelll avatar :-|
    Селски Тарикат
    • + 2

    Дръж се, недръж се, има въпроси, които Съветът на Европа може да приеме само с единодушие: общата външна политика и политика на сигурност; предоставянето на нови права на гражданите на ЕС; хармонизиране на националното законодателство относно косвеното данъчно облагане; финанси на ЕС; определени разпоредби в областта на правосъдието и вътрешните работи - Европейска прокуратура, семейно право, оперативно полицейско сътрудничество и др.; хармонизиране на националното законодателство в областта на социалната сигурност и социалната закрила. Това е мехънизъм да се блокира всяко решение на ЕС. Именно такова е решението за приобщаване към Шенген - определени разпоредби в областта на правосъдието и вътрешните работи. Няма как да накараш някой да даде съгласие, когато такова се изисква. Можеш обаче да използваш същия маниер, когато ти поискаш - не даваш съгласие и решение не може да бъде взето. Санкциите спрямо Русия не са изчерпани, а ние вместо само да искаме изключения, можем да не даваме съгласие за нищо. Както за България са установени условия за приемане в Шенген, но Австрия и Нидерландия не дават съгласие, така и за Русия може да са налице основания за нови санкции, но ние да не дадем съгласие. Тогава не че не могат тези санкции да бъдат прилагани от отделните страни, но решението няма да е на ЕС и тези санкции няма да са ефикасни - някой ще прилага, когато му изнася, после може да спре да ги прилага

    Нередност?
  • 4
    antonst avatar :-|
    Антон Стойков

    Има лостове!
    Вето на всяко едно решение на ЕС докато тъпанарите от ниската земя не бъдат натиснати да клекнат. Защото е ясно, че НЕ-то е в резултат на вътрешно политически проблеми, а не на България.
    Но за това трябва политик с акъл и топки, а и сносен английкси,а такъв за момента нямаме

    Нередност?
Нов коментар