🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Япония и Нидерландия се присъединяват към САЩ в ембаргото за износ на чипове към Китай

Премиерът Марк Рюте е на среща във Вашингтон

Нидерландската компания ASML няма да може да изнася технологията си в Китай.
Нидерландската компания ASML няма да може да изнася технологията си в Китай.
Нидерландската компания ASML няма да може да изнася технологията си в Китай.    ©  Reuters
Нидерландската компания ASML няма да може да изнася технологията си в Китай.    ©  Reuters

Япония и Нидерландия скоро ще се съгласят да се присъединят към Съединените щати в ограничаването на износа на оборудване за производство на полупроводници в Китай, съобщава Bloomberg. Министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте е на работна среща във Вашингтон в петък, като източникът на агенцията твърди, че новината може да бъде обявена до края на седмицата.

Присъединяването на двете страни към американските рестрикции, които бяха представени през октомври миналата година, е от голяма важност за САЩ. Причината за това е, че местни компании са производители на нужното за производство на оборудване за модерни чипове.

Източникът на Bloomberg твърди, че макар и Рюте да не е склонен да приеме еднакъв текст като този на Вашингтон, все пак ще бъде наложена забрана за износ към Китай на компанията ASML. Подобна ще бъде ситуацията за японския производител Nikon. Въпреки това японската компания, която най-вероятно ще бъде най-силно засегна от новите ограничения, ще бъде производителят на машини за производство на чипове Tokyo Electron. Компанията разчита на Китай за около една четвърт от продажбите си, каза Масахико Хосокава, професор от университета Мейсей и бивш генерален директор на търговския контрол към министерството.

ASML е единственият световен доставчик на машини за екстремна ултравиолетова литография (EUV), които са нужни за производството на най-новите чипове. Макар и вече да има забрана за износ на тази технология, в момента изглежда, че тя ще обхваща и по-малко усъвършенстваното оборудване за дълбока ултравиолетова (DUV) литография.

Заместник-главният секретар на кабинета и говорител на правителството Сейджи Кихара заяви, че Япония ще предприеме "подходящи стъпки" въз основа на регулаторните ходове на Съединените щати и други нации. "Ние обсъждахме със Съединените щати и други страни режима за контрол на износа", каза Ясутоши Нишимура, министър на икономиката, търговията и промишлеността, в петък. "Ние ще приложим всякакви мерки в съответствие с нашия валутен закон и чрез международно сътрудничество", добави той, цитиран от Reuters.

Очакваното присъединяване на Нидерландия и Япония към ограниченията ще бъде съществен успех за администрацията на американския президент Джо Байдън. По този начин ще бъде гарантирано, че американските компании няма да изпаднат в ситуация на невъзможност за конкуренция - едно от главните притеснения на американските анализатори. Нидерландия също така имаше сериозни съмнения относно подобен ход, но изглежда те са вече изгладени.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • + 8

    В общи линии без ASML развоя в китай ще замръзне на текущия си статус поне за няколко години, ако не и десетилетие.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 9

    До коментар [#1] от "meteowrite":

    Подценяваш жълтите, приятел. Там РАБОТЯТ, много.

    Нередност?
  • 3
    pontif avatar :-|
    Pontif
    • + 7

    До коментар [#2] от "dobadoba":

    Тук не става въпрос за работа а за години рустрч и милиарди долари. Така че нека работят. Те и ГДРто така работиха между 1979 и 1989 и вложиха 25% от бюджета си в развитие на полупроводниците. Помниш ли Карл Цаис и Роботрон? И знаеш ли какво стана с тяхната полупроводникова индустрия и икономика като цяло, без достъп до Западни технологии? Този филм сме го гледали някои от нас.

    Нередност?
  • 4
    amerikanbastard avatar :-P
    amerikanbastard
    • - 2

    За сведение на слабограмотните или biased капиталци:

    САЩ на практика се простреляха в краката с техните санкции срещу Китай, защото те доведоха до нов технологичен пробив в технологията от страна на Китай. Фотонните чипове ще ускорят напредъка на Китай в квантовите компютри. Първата линия за масово производство на фотонни чипове в Китай ще бъде пусната в Пекин (Sintone) през 2023 г. В сравнение с електронните чипове, фотонните чипове предлагат много по-високи скорости и по-ниска консумация на енергия. Скоростта на изчисление и скоростта на предаване на данни са 1000 пъти по-високи от тези на електронните чипове, при мноого по-ниска консумация по простата причина, че фотоните се движат по-бързо от електроните. Новото високотехнологично предприятие е отговор на забраната за износ към Китай на висока технология наложена от САЩ на Самсунг и ASML. На практика то ще обезсмисли санкциите, защото при производството на фотоните чипове не се прилага сложната екстремна ултравиолетовата литография, вафлата не е силициева и работят с фотони вместо с електрони! Това е просто революционен пробив в технологията за чиповете.
    Новата линия ще ликвидира китайското изоставане в областта екстремно ултравиолетовата литография и леярните на силициевите чипове и ще ускори процеса на подмяна на фотонни чипове в страната. Фотонните чипове са следващото развитието на технологията за производството на чипове, тъй като тяхното производство не е комплицирано, както това на силициевите електронни чипове. Технологията на фотонните чипове, не изисква изключително висок клас (нанометри) литографски машини като екстремна ултравиолетова литография и могат да бъдат произведени с помощта на суровини и видове оборудване, които вече се използват в Китай.
    Преди време шефът на ASML в едно интервю високомерно заяви, че дори да дадат на Китай работните чертежи на екстремната ултравиолетово литография, там не са в състояние да ги разберат, камо ли произведат! Сега когато САЩ наложи забравата на холандската литография за Китай, той предупреди, че това ще доведе до създаване на изцяло китайска производствена линия, само дето не допусна, че просто ще направят революционен пробив, отговаряйки АСИМЕТРИЧНО!
    В края на деня, като цяло търсенето на върховите литографски машини ще намалее, ще спадне печалбата на ASML. Цените на американските QualCom падна рязко, печалбата/акциите на единствения американски пълен цикъл производител на чипове Интел спадна.
    Последните двайсетина години САЩ лежаха на стари лаври и лекомислено се отнесоха, продаваха само акъл (лицензии) на безбожни цени. Когато разбраха за производственото си изоставането, по стар обичай въведоха санкции и принудиха водещите в сферата Самсунг и TSMC да построят фабрики в САЩ и доставят key personal! Обещаха 30 милиарда подпомагане. Да обаче КНР ги изненада асиметрично и бъдещето е на негова страна!

    Нередност?
  • 5
    meteowrite avatar :-|
    meteowrite
    • + 1

    До коментар [#2] от "dobadoba":

    не ги подценяавам ич, но работата в полупроводниковата техника не е като бране на ягоди - просто с повече хора повече резултати не се получават.

    Нередност?
  • 6
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • + 1

    Без технологията на тази японска компания https://www.advantest.com/ , нищо не можете да произвеждате на световно ниво!

    Нередност?
Нов коментар