🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въоръжаването на Украйна поставя на изпитание отбранителната индустрия на САЩ

Пет компании са отговорни за изпълнението на поръчките на Пентагона

Ракетната постановка HIMARS е гръбнакът на украинската армия
Ракетната постановка HIMARS е гръбнакът на украинската армия
Ракетната постановка HIMARS е гръбнакът на украинската армия    ©  Reuters
Ракетната постановка HIMARS е гръбнакът на украинската армия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Гръбнакът на украинската армия са две американски оръжия.
  • Пет военни компании отговарят за изпълняването на поръчките на Пентагона.
  • Те увеличават капацитета си на производство, но американският военен комплекс е уязвим при избухването на втори конфликт.

Противотанковата ракета Javelin може да се носи на рамо. Високомобилната артилерийска ракетна система M142 (HIMARS) е 16 тона укрепена стомана на чудовищни колела. Заедно оръжията помогнаха за промяна на хода на войната в Украйна, като общото между тях е едно - те са американски.

Те бяха част от огромния пакет за над 18 млрд. долара, който Вашингтон отпусна за Киев. Въпреки че напоследък фокусът се измести към германските танкове, това трансатлантическо снабдяване подкрепи значително украинската армия на бойното поле и промени хода на конфликта.

Но точно както оръжията промениха хода на войната, така войната повлия на компаниите, които произвеждат оръжията - и тества техните възможности. Войната в Украйна се характеризира с високоинтензивни боеве по суша - това, което един бивш служител на Пентагона нарече "Първата световна война с оръжия от XXI век". Форма на война, която някога изглеждаше остаряла в епохата на войната с дронове и изкуствен интелект (AI).

Самото количество боеприпаси, необходими за този тип конфликт, разкри уязвимостите в отбранителната индустрия на САЩ, тъй като тя се движи консервативно в мирно време. Недостигът на части и работна ръка от ерата на пандемията също оказа своето влияние.

Въпреки че има само пет така наречени основни изпълнителя на отбраната на Пентагона, мрежата от компании в техните вериги за доставки е обширна, сложна и крехка. Увеличаването на производството на Javelins, HIMARS и ракетни системи за залпов огън с прецизно насочване (GMLRS) е сложно и отнема много време. Подробно картографиране на веригите за доставки от Financial Times разкрива широка мрежа: HIMARS и GMLRS се сглобяват във фабрики в 141 различни града на САЩ, докато Javelin се произвеждат в 16 щата.

"Конфликтът [Украйна] беше важен сигнал за събуждане за вземащите решения в Пентагона", каза Мартин Расър, директор по технологиите и националната сигурност в Центъра за нова американска сигурност (CNAS). "Това, което разглеждаме, е необходимостта от нова индустриална политика за отбранителната индустриална база."

Залозите са големи. Експерти казват, че САЩ вероятно ще се затрудни със снабдяването на своите съюзници, ако избухне друг голям конфликт успоредно с войната в Украйна като потенциалната китайска военна агресия срещу Тайван. "Ако има голям скок в търсенето, който е неочакван, например поради някаква причина да влезем във война с Русия или някъде другаде... това би било предизвикателство", казва Брадли Мартин, директор на мозъчния тръст Институт за верига за доставки за национална сигурност в Rand Corporation.

Способността на САЩ да се защитава може да бъде изложена на риск в такъв случай. "В един момент да, ще достигне нивата на криза", с едновременни конфликти, казва човек, близък до държавния и отбранителния отдел.

Кои са тези производители

Javelin и HIMARS се произвеждат от една и съща американска аерокосмическа и отбранителна компания - Lockheed Martin, първото оръжие в съвместно предприятие с друг американски отбранителен гигант Raytheon Technologies. Заедно с Boeing, Northrop Grumman и General Dynamics те съставляват петте "прайм", или най-големи мултинационални изпълнители, които изпълняват повечето отбранителни договори в САЩ. Пентагонът технически е единственият им клиент, тъй като продажбите за други страни трябва да преминават през федералното правителство, а поръчките по света обикновено са малко в спокойни времена.

В преследване на ефективност тези отбранителни компании възприеха "щадящо производство" - стратегия за доставка точно навреме, предпочитана от автомобилната индустрия, базирана на липсата на много резервни части в запас. По този начин освен това се спестяват пари в капиталоемката система на производство.

Но някои твърдят, че този рационализиран подход не е подходящ за боеприпаси. "В отбранителната

промишленост, ако се отпуснете, това просто означава, че може да бъде много по-трудно да се увеличи [производството]", казва Синтия Кук, старши сътрудник, специализиран в придобиването на отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст. "Така че въпросът е как да увеличим производствените темпове на тези уникални за отбраната артикули, за да отговорим на повишеното търсене", смята тя.

След инвазията в Украйна миналия февруари висшият служител по доставките на Пентагона Уилям Лапланте подчерта необходимостта Министерството на отбраната и индустрията да обърнат повече внимание на производството. "Ефективността на един човек е уязвимост на друг", каза той през декември, а сега "имаме нужда от всички", от най-големите до най-малките доставчици.

Бързата консолидация на отбранителната промишленост - от 51 главни отбранителни изпълнителя през 90-те години на миналия век до само пет днес - допринесе за липсата на застой в отбранителната индустриална база на САЩ. Ако контролът върху веригите за доставки е в ръцете на по-малко компании, има ограничени средства за защита, ако един доставчик не успее да достави важна част.

Големите пет отбранителни изпълнителя са взаимосвързани. Всеки доставя на другите по различни програми и всички имат свои собствени доставчици, което означава, че проблемът за един е проблем за всички. Lockheed Martin е имал най-малко 110 подизпълнителя за HIMARS и 60 за GMLRS през фискалните години 2019, 2021 и 2022 г. според анализ на FT на данни, свързани с четири договора на Пентагона, като някои субекти поддържат и двете програми. "Ако имате една компания, едно съоръжение, което е изключено по някаква причина, често има малка или никаква възможност да го повторите другаде", казва Расър от CNAS.

Lockheed е разпределил приблизително 1 млрд. долара аванси в брой от Пентагона на малки и средни доставчици, "за да се увери, че имат необходимата ликвидност, за да продължат да работят", казва главният оперативен директор на компанията Франк Сейнт Джон. Компанията също така е инвестирала около 65 млн. долара за производството на HIMARS, за да съкрати времето за изпълнение и да увеличи производството си.

В началото на декември американската армия възложи на Lockheed договор на стойност 521 млн. долара за попълване на американските запаси от GMLRS и договор за 431 млн. за производство на повече HIMARS както за САЩ, така и за техните съюзници. В началото на миналата година Lockheed произвеждаше с темп от 48 HIMARS годишно, а сега е достигнал темп от 60. Но достигането до целта от 90 ще отнеме още 18 до 24 месеца, казва Сейнт Джон.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Ще донапечатат , ще се въоръжат ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Елементарно, Шишков!
    Не се ли замисляте, че реализирането на обещанието: Нови европейци, дайте си старото съветско въоръжение на Киев, а ние ще ви дадем ново американско! - говори ясно за две неща:
    Първо - осигуряване на пазар за складовото консервирано американско желязо на възраст 30-40 г и;
    Второ - задушаване и елиминиране на конкуренцията от европейския ВПК.
    Защото никой вече не говори за италиано-шведските ЗРК, за продуктите на SAAB, за германо-френските изтребители, за германските оръдейни системи и пр. Целта е американския ВПК да удави Европа в кредити за продажбата на не най-новите си оръжейни системи.
    И като към това се прибави и вноса на американски ВПГ и американския реекспор към ЕС на изкупен от САЩ преработен в Индия/Китай руски нефт, картинката на тоталната ЕС зависимост от САЩ става цветна.
    Река от взети на кредит пари за превъоръжаване ще потече към ВПК на САЩ. И то далеч не за най-технологичните им отбранителни компании.

    Деиндустриализация, увеличаване на кредитното бреме, обедняване на простосмъртните, овълчена поради свиване на социалните програми мигрантска маса, т.е. престъпност - това си подготви фон Лайненовата Европа.

    Нещата са толкова видими на повърхността, че е учудващо с какво ли им затварят очите на местните "аналитици"?
    Отговорът е долу вляво на страницата...

    Нередност?
  • 3
    chet1 avatar :-|
    Tsvetan Harizanov
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Казвате че е вредно да се замени 50 годишното руско желязо ?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "Tsvetan Harizanov":
    всъщност съм казал много неща. вие само това ли схванахте?..

    Нередност?
  • 5
    idealist avatar :-|
    Nikolay Chakarov
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Много са ценни такива коментари от специалисти по ВПК на САЩ, по търговията с енергоносители, по европейските въпроси за конкуренцията и т.н. Навярно сте учили в някой от университетите на ГРУ или ФСБ, само там се подготвят толкова компетентни коментатори.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "Nikolay Chakarov":

    Nikolay, опитът за каламбур не ви се е получил. Каламбури могат да правят единствено интелигентни хора.
    За ваше инфо ГРУ, ФСР, а преди това КГБ и НКВД (както и ЦРУ и останалите 18 агенции за нацисигурност, Мосад, Ми-6, Савак и пр) университети нямат. Проверете в google. Тия компании привличат най-талантливите студенти в разните университети.

    Що се отнася до моите коментари, те са продукт на натрупвания, вследствие на дългогодишно занимание по темите.

    Предлагам ви да опитате да четете и вие.
    В началото е трудно, но след година-две ще привикнете и дори ще започнете да разбирате какво четете. Ще мине време и ще може със свои думи да предавате прочетеното.
    Трябва постоянство, обаче.

    Нередност?
Нов коментар