🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ вдигна лихвата си с 0.5 пункта и леко скъси дистанцията с Фед

Неочакваният ръст на икономиката на еврозоната дава смелост на Франкфурт да продължи затягането на паричната политика

Анализатори прогнозират, че лихвата на ЕЦБ ще достигне максимум между 3.25 и 3.75% през тази година и ще се задържи на това ниво поне до следващата
Анализатори прогнозират, че лихвата на ЕЦБ ще достигне максимум между 3.25 и 3.75% през тази година и ще се задържи на това ниво поне до следващата
Анализатори прогнозират, че лихвата на ЕЦБ ще достигне максимум между 3.25 и 3.75% през тази година и ще се задържи на това ниво поне до следващата    ©  Reuters
Анализатори прогнозират, че лихвата на ЕЦБ ще достигне максимум между 3.25 и 3.75% през тази година и ще се задържи на това ниво поне до следващата    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основните си лихвени проценти с още половин пункт в четвъртък, с което депозитната лихва на институцията достигна 2.5%. Въпреки че инфлацията в еврозоната премина пика и се забави до 8.5% през декември, тя все още остава твърде висока, което според управителя на ЕЦБ Кристин Лагард налага затягането на паричната политика да продължи. Сигналите са, че това ще се случи през март с още едно покачване със същия размер, след което банката оставя възможностите си отворени и ще взема решения на база на актуалните данни за икономиката.

Днешният ход на централната банка не е изненадващ и е в съответствие с преобладаващите очаквания на пазарите. Сега лихвата, която ЕЦБ плаща на банките в 20-те страни, споделящи единната валута, ще достигне 2.5%. Другите две лихви по инструментите на ЕЦБ - операциите по рефинансиране и пределното кредитно улеснение, също се покачват с по половин пункт до съответно 3% и 3.25%

От юли миналата година, когато започна сегашния си цикъл на затягане, до момента, банката е повишила разходите по заемите с 3 процентни пункта, тръгвайки от отрицателни нива. Сега ЕЦБ "отваря вратата или за пауза, или за по-бавно повишаване на лихвените проценти след март", смята Карстен Бжески от ING Think, цитиран от Reuters.

Лагард даде заявка за ново покачване на лихвите с 0.5 пр. пункта през март

Високите лихви вече се отразяват на кредитирането в еврозоната. Достъпът на компаниите до финансиране от банките се затяга с най-резкия си темп от 2011 г., показва публикация на ЕЦБ, а това обикновено е знак за предстоящ по-слаб растеж и забавяне на инфлацията. Нетно 26% от банките са затегнали стандартите за отпускане на заеми на бизнесите през последното тримесечие на миналата година. Също така нетно 74% от кредитните институции съобщават за спад в търсенето на ипотеки през този период, като най-голямо понижение отчитат Германия и Франция.

Слаб ръст на икономиката, високи цени

Ръстът на цените в еврозоната се забави с повече от очакваното през януари отчасти благодарение на меката зима, която засега възпрепятства резки скокове на цените на енергията. Базовата инфлация обаче, която изключва силно нестабилните цени на енергия и храни, отново нарасна през декември до 5.2%, а през януари остана на същото ниво.

Икономиката на еврозоната се оказа по-устойчива от очакваното и нарасна през четвъртото тримесечие с 1.9% на годишна база въпреки очакванията, че покачващите се цени и високите лихвени проценти ще доведат до рецесия. Стегнатият пазар на труда на фона на рекордно ниска безработица предизвиква опасения от твърде голям ръст на разходите за труд. Всичко това изглежда кара ЕЦБ да задържи курса на затягане на своята политика. Проблемите обаче вече натежават на икономиката на еврозоната и тя почти е в застой, като на тримесечна база расте с едва 0.1%.

През март централните банкери отново ще трябва да вземат решение дали да вдигнат лихвата и с колко. Според насоките от декември вероятно ще е необходимо още едно половинпроцентово повишение, но по-умерено такова също не е изключено, тъй като набира подкрепа сред централните банкери. Анализатори прогнозират, че лихвата на ЕЦБ ще достигне максимум между 3.25 и 3.75% през тази година и ще се задържи на това ниво поне до следващата.

Решението на ЕЦБ идва ден след като Федералният резерв на САЩ също повиши основната си лихва, но с едва 0.25 пункта, с което тя достигна 4.75%. Макар с днешния си ход лихвата в еврозоната леко да скъсява дистанцията, диференциалът остава в полза на САЩ. По-рано в четвъртък основната лихва на английската централна банка също беше повишена и достигна 4%.

ЕЦБ също така разкри подробности за планираното свиване на баланса си от следващия месец, като ще ограничи реинвестициите от падежиращи ценни книжа. Така от март до края на юни портфолиото ще намалява с 15 млрд. евро на месец, след което ще се вземе ново решение.

Все още няма коментари
Нов коментар