🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайски шпионски балон над САЩ отложи посещението на Блинкен в Пекин

Азиатската страна призна, че "цивилен дирижабъл" се е отклонил от маршрута си

Балонът стигна над американския щат Монтана, преди да промени курса си
Балонът стигна над американския щат Монтана, преди да промени курса си
Балонът стигна над американския щат Монтана, преди да промени курса си    ©  Reuters
Балонът стигна над американския щат Монтана, преди да промени курса си    ©  Reuters

Китайски шпионски балон прелетя над САЩ, Пекин призна, че "цивилен дирижабъл" се е отклонил от маршрута, а инцидентът доведе до отлагане на посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин, което се очакваше да започне в петък.

САЩ първо обявиха подозренията си, че китайски шпионски балон лети над страната от два дни - говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър заяви, че балонът е проследен близо до Алеутските острови и Канада, преди да влезе в САЩ. Канадското министерство на отбраната съобщи няколко часа след американското, че проследява "втори потенциален инцидент".

След дълго обсъждане съветът на военните към президента Джо Байдън, който е бил приет от него, е балонът, който се придвижва на голяма надморска височина, да не бъде свалян заради риск отломките да застрашат сигурността. Изтребители F-22 все пак бяха в готовност, ако Белият дом промени решението си.

Балонът, чийто размери бяха изчислени на три автобуса, е стигнал над щата Монтана, където се намира един от трите силоза за ядрени ракети в страната. Според един от служителите очевидно шпионският балон е летял над чувствителни обекти, за да събира информация, съобщава BBC.

Новината се появи в момент, когато директорът на ЦРУ Уилям Бърнс говореше на събитие в университета "Джорджтаун" във Вашингтон, на което нарече Китай "най-голямото геополитическо предизвикателство" пред САЩ.

"Правителството на Съединените щати е открило и следи балон за наблюдение на голяма височина, който в момента се намира над континенталната част на САЩ", заяви пред репортери говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър. "В момента балонът се движи на височина, която е доста над търговския въздушен трафик, и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята".

Признанието на Пекин

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че Пекин "проверява" ситуацията. "Бих искала да подчертая, че докато фактите не бъдат изяснени, спекулациите и шумотевицата няма да помогнат за правилното решаване на въпроса", каза тя на редовен брифинг в Пекин в петък, като добави, че Китай спазва международното право. "Китай няма намерение да нарушава сухопътната територия и въздушното пространство на която и да е суверенна държава", заяви Мао.

Няколко часа по-късно Пекин, призна, че предполагаемият шпионски балон, забелязан над САЩ, е китайски "цивилен дирижабъл", който се е отклонил от планирания си маршрут. В изявление външното министерство на Китай твърди, че е използвано за "основно метеорологични" цели. Китай "съжалява за неволното навлизане" на балона във въздушното пространство на САЩ, заяви говорител на министерството в Пекин.

Реакцията на политиците във Вашингтон

Очаквано политическата реакция във Вашингтон беше остра. Американският сенатор Марко Рубио, водещ републиканец в сенатската комисия по разузнаването, заяви, че появата на шпионският балон е тревожна, но не е изненадваща.

"Шпионажът, насочен към нашата страна от страна на Пекин, е станал значително по-интензивен и упорит през последните 5 години", заяви Рубио в Twitter.

Републиканският сенатор Том Котън призова Блинкен да отмени пътуването си, което и се случи по-късно.

Председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Кевин Маккарти заяви, че ще поиска провеждането на брифинг на "Групата на осемте", което се отнася до класифициран брифинг за националната сигурност за лидерите на Конгреса и лидерите на републиканците и демократите в комисиите по разузнаване.

Такива балони обикновено се движат на височина 24 - 37 км, доста над коридорите за търговски въздушен трафик. Крейг Сингълтън, който е експерт на тема Китай във Фондацията за защита на демокрациите, заяви, че подобни балони са били широко използвани от САЩ и Съветския съюз по време на Студената война и са евтин метод за събиране на разузнавателна информация.

Наблюдението е двупосочно

Reuters отбелязва, че инцидентът напомня колко далеч са готови да стигнат Вашингтон и Пекин в шпионажа помежду си, докато напрежението между тях расте. Отношенията се влошиха особено след посещението на бившия председател на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси в Тайван през август.

Анализатори и дипломати твърдят, че САЩ редовно разполагат с набор от средства за наблюдение на военните активности на Китай - от военни шпионски сателити в космоса до модерни самолети за електронно разузнаване и подводници. Китай често се е оплаквал от наблюдението от страна на САЩ, включително от разполагането на кораби или самолети в близост до китайски военни учения.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Имам една географска и една физическа чуденки:
    Географската питанка: за да достигне "шпионският балон" до щата Монтана, той трябва да е стигнал някак си до там - или през Канада, или през околните щати Уайоминг, Айдахо, двете Дакота. Защо никой не го е забелязал?
    Как така нещото стана "шпионско" чак над Монтана?
    Физическата питанка: Балонът/аеростатът няма д

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    ...няма двигател и управление и преместването му е в резултат на въздушни течения. И защо му е на Китай да "шпионира" с балон като по Жул Верн, когато за тази цел си има спътници?

    Третото ми чудене е психологическо: що за идио.. трябва да са възприемащите сериозно тази елементарна пропагандна шумотевица?

    Нередност?
Нов коментар