Китай ще продължи да надзирава технологичните компании

Все повече членове на комунистическа партия получават места в борда на директорите на конгломератите

Alibaba от скоро има нов акционер - дружество, което е свързано с небезизвестния китайски интернет регулатор.
Alibaba от скоро има нов акционер - дружество, което е свързано с небезизвестния китайски интернет регулатор.
Alibaba от скоро има нов акционер - дружество, което е свързано с небезизвестния китайски интернет регулатор.    ©  Reuters
Alibaba от скоро има нов акционер - дружество, което е свързано с небезизвестния китайски интернет регулатор.    ©  Reuters

Технологичните компании в Китай получаваха доста положителни сигнали от началото на годината от регулаторите относно намесата на правителството в дейността им. Освен това редица заглавия на различни издания приветстваха технологичните репресии в Пекин като "официално" приключили.

За работещите в бранша обаче е твърде рано за радост или отпускане, пишат Financial Times и Nikkei Asia. Държавните медии обявиха, че Китай скоро ще пусне държавна платформа за превози в отговор на "безпорядъчното разширяване и проблемите със сигурността на данните" в сектора. За анализаторите и експертите тази новина е ясен знак, че Пекин продължава да упражнява контрол върху процъфтяващия технологичен сектор, дори и публично тази теза да е отхвърляна.

Като две от най-известните цели на технологичните репресии в Пекин, Tencent Holdings и Alibaba Group Holding, бяха сред онези, които таят най-големи надежди за облекчаване. Tencent получи дългоочакваните лицензи за своите видеоигри, докато филиалът на Alibaba Ant Group получи зелена светлина за своето звено за потребителско кредитиране. Дори шефът на китайската комунистическа партия за провинцията Джъдзян посети централата на Alibaba в Ханджоу и обеща "непоколебима" подкрепа за конгломерата за електронна търговия.

Въпреки това скептиците продължават да твърдят, че по-мекият тон на Пекин не означава връщане към по-ранната ера на по-свободен, по-бързо развиващ се технологичен сектор. Вместо това, технологичните репресии сега остават на заден план за сметка на съживяването на икономиката, след като политиката на нулев COVID се отрази на икономическия растеж.

Дори швейцарската банка UBS, която приветства краткосрочното облекчаване, казва, че хватката на Пекин върху технологичния сектор само ще се затегне в дългосрочен план, тъй като регулациите винаги ще се опитват да догонят иновациите. Инвестиционната банка също така очаква да има повече регулации за китайските платформи за кратко видео и сектора за стрийминг на живо, тъй като съдържанието винаги е чувствителна тема в Китай.

Промяна в начина на контрол

В момента се наблюдава и промяна в начина, по който китайската власт упражнява и изпълнява желанието си за контрол. До момента това се случваше чрез налагането на наказания, спиране на дейност и тн, но в момента членове на Китайската комунистическа партия (ККП) просто получават места в борда на директорите на различни предприятия.

Залозите обикновено включват 1% участие и място в борда, като това осигурява механизъм за дългосрочно оставане на дълбока ангажираност от страна на ККП в бизнеса. Това е особено вярно за сайтовете и компаниите, които се занимават с излъчване на някакъв тип съдържание.

Гигантът за електронна търговия Alibaba например от скоро има нов акционер - дружество, което е свързано с небезизвестния китайски интернет регулатор. Замесени в сделката хора казаха пред FT, че регулаторът е поел залога, за да затегне контрола върху звеното за видео споделяне Youku и уеб браузъра UCWeb.

Фирмените документи на собственика на TikTok ByteDance показват как работи новият подход на китайската власт. След като фонд, свързан с интернет регулатора, взе дял в основното му китайско звено през 2021 г., партиен служител се присъедини към борда на компанията. Той получи правото да назначи главен цензор на групата и да председателства "комитет по безопасност на съдържанието" в рамките на ByteDance.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kanartik avatar :-P
    Raichin Rachev

    Каква трогателна загриженост за вземащите технологичен превес китайски компании ;)

    а кой ще се погрижи за сащските вендори облсужващи по пълна програма спецслужбите на Империята?!

    или в сащско вече корпорациите командват фейк президентите о администрацията им ?!

    Нередност?
Нов коментар