🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо земетресението в Турция причини толкова много щети

Некачественото строителство и политическите конфликти допринасят за големия брой жертви и затруднените спасителни операции

Силата на труса и качеството на строителство са главните причини за големите разрушения
Силата на труса и качеството на строителство са главните причини за големите разрушения
Силата на труса и качеството на строителство са главните причини за големите разрушения    ©  Reuters
Силата на труса и качеството на строителство са главните причини за големите разрушения    ©  Reuters
Темата накратко
  • Голяма част от строителство е извършен, преди Турция да въведе изисквания за защита от земетресения.
  • Магнитудът на труса е вторият най-силен в света за последните 20 години.
  • Регионът е един от сеизмично най-активните и политически най-турбулентните.

Турция и Северна Сирия освен политически турбулентни, са и сеизмично активни региони. Но земетресението с магнитуд от 7.8 по скалата на Рихтер и с епицентър около югоизточния град Газиантеп, което удари в ранните часове на понеделник, е едно от най-разрушителните от това близо до Истанбул през 1999 г., взело близо 18 000 жертви. Последваха редица вторични трусове в Турция и Сирия, единият от които бе с почти същата сила като първия. Официалните данни показват, че общият брой на жертвите е над 5000, докато този на ранените надхвърля 15 хил. Разрушени са хиляди сгради, включително античната крепост в Газиантеп, историческа забележителност на близо 2000 години, която е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че броят на загиналите може да надхвърли 20 000 души. "Винаги виждаме едно и също нещо при земетресенията за съжаление, което е, че първоначалните сведения за броя на загиналите и ранени хора ще се увеличат значително през следващата седмица", казва старшият служител по извънредни ситуации на СЗО за Европа Катрин Смолууд пред AFP. Спасителните операции също така са допълнително затруднени от разрушената инфраструктура и лошите метеорологични условия - студът, дъждът и мокрият сняг правят придвижването и ровенето из руините много по-тежко, което забавя работата на екипи. Достигането на помощи до Сирия се усложнява и от войната там и разпокъсания контрол над засегнатите региони.

Защо щетите са толкова големи

Комбинация от фактори направиха мощното земетресение особено смъртоносно. Между тях са времето, местоположението, както и слабата конструкция на срутените сгради, твърдят експерти.

Основната причина за огромните разрушения е силата на самото земетресение. Първоначалният трус, който бе и най-силният, е с най-големия магнитуд за последните 10 години след този в японския град Фукушима през 2011 г., когато данните отчетоха 9 по скалата на Рихтер. В последните 20 години пък е имало едва четири други труса с подобна мощ.

След това обаче идват други фактори като липсата на строителство, което да издържи подобно напрежение, посочва д-р Кармен Солана, експерт по вулканология и комуникация на риска в Университета в Портсмут. "Устойчивата инфраструктура за съжаление е разпокъсана в Южна Турция и особено в Сирия, така че спасяването на човешки животи сега зависи най-вече от реакцията. Следващите 24 часа са от решаващо значение за намирането на оцелели. След 48 часа броят на оцелелите намалява значително", посочва тя пред британската BBC.

Като причина за големия брой жертви се сочи и ранният час на първия трус. Той се е случил в 4.17 ч. местно време. По това време хората спят, което ги е лишило от възможността да се предпазят.

Хиляди сгради в двете страни са се срутили и видеоклипове показват момента на падането им, докато стоящи наблизо хора бягат да търсят прикритие. Постройки, които са били високи до 12 етажа, сега са изравнени със земята, пътищата са унищожени и кадрите от Турция и Сирия показват огромни планини от развалини, докъдето стига погледът.

Турция вече има законодателство за укрепване на съществуващи сгради срещу трусове и правила за строеж на нови. Но Фатих Булут, сеизмолог в университета "Богазичи" в Истанбул, казва пред NPR, че тъй като тази област не е била силно засегната от земетресения от векове, е напълно възможно някои от сградите да предхождат законодателството и да не са били подсилени по правилата.

Фотогалерия: Земетресението в Турция

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Цялата галерия

Очакваше ли се подобно бедствие

Фатих Булут посочва, че сеизмологичното напрежение се натрупва в тази част на Турция от стотици години. Неговият екип и други са прогнозирали земетресение с подобна сила, но не са могли да кажат точно кога ще се случи. Турция и Сирия се намират в зона, която е епицентър на земетресения от хилядолетия насам. Едно подобно е това, което срина със земята сирийския град Алепо през 1138 г.

В Турция има поговорка "coğrafya kaderdir", която се превежда като "географията е съдба". Твърди се, че около 98% от територията на Турция е предразположена към земетресения, докато около една трета от страната е изложена на висок риск, включително районите около големите градове Истанбул и Измир и Източен Анадол.

По-голямата част от Турция е разположена върху Анадолската тектонична плоча, която се намира между други две - Евразийската и Африканската, и една второстепенна, Арабската. Тъй като по-големите Африканска и Арабска плочи се изместват, Турция е буквално притисната, докато Евразийската плоча възпрепятства всяко движение на север. Така Турция се намира между няколко разлома.

Триенето на плочите е било причина за много разрушителни земетресения в миналото в този регион. На 13 август 1822 г. то предизвиква земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер, което е значително по-малко от магнитуда от 7.8, регистриран в понеделник. Въпреки това земетресението от XIX век води до огромни щети на градовете в района, като само в град Алепо са регистрирани 7000 смъртни случая. Разрушителните вторични трусове тогава са продължили близо година. Експерти очакват повтаряне на този сценарий сега, като вторичните трусове започнаха съвсем малко след големия такъв.

Какви ще са политическите и икономическите ефекти

За оценка на икономическите щети е още рано, но е ясно, че са големи. "В отсечка от близо 300 км градове и села са унищожени, икономиките са засегнати, жизненоважна инфраструктура - газопроводи, водопроводи, електропроводи - е прекъсната. Ефектите върху местното население и икономика ще бъдат огромни, тъй като това е силно земетресение, поразило голяма територия", отбелязва пред CNA TV проф. Пол Мартин Май от факултета по инженерни науки в научно-техническия университет "Крал Абдула" в Саудитска Арабия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви въвеждането на извънредно положение в десетте най-пострадали от земетресенията града. То ще действа в продължение на три месеца. В района на тези градове е обявено и бедствено положение.

И докато трагедията продължава да се разгръща, вече се правят и предположения за политическите последствия от нея. Най-непосредственият въпрос е дали насрочените за 14 май президентски и парламентарни избори ще могат да бъдат проведени. Това ще зависи от два фактора - дали условията в засегнатите региони ще позволяват и дали Ердоган ще сметне, че би било в негова полза да удължи извънредното положение и да отложи вота. Освен с икономическата криза сега управляващите ще трябва да се справят и с последствията от природното бедствие. Като се има предвид, че близо 80% от медиите в Турция са в ръцете на близки до Ердоган, отразяването на правителствения отговор на трагедията вероятно ще бъде благоприятно. Но ако спасителните операции се бавят, общественото мнение може да започне да се обръща срещу правителството. А също и ако се появят въпроси за строителството и контрола върху него по време на двете десетилетия на управлението на Ердоган и близките до него строителни магнати.

Мустафа Хакьолдаш от Газиантеп: Оцелелите под отломките умират от хипотермия

Автор: Марина Станева

"Случи се в 04:17 сутринта, всички бяхме заспали. Не можехме да помръднем по време на земетресението. Беше толкова мощно и бяхме в шок. Аз и съпругата ми можехме само да стоим и да чакаме в ужас да спре", разказва пред "Капитал" Мустафа Хакьолдаш от Газиантеп, Турция, където в понеделник удариха два труса с магнитуд от 7.8 и 7.5 по Рихтер. След като земетресението утихва, те бързо напускат къщата. "Бяхме късметлии, защото жилището не беше пострадало, а отпред имахме автомобил, където да останем на топло", допълва Хакьолдаш.

Той и близките му са добре, но някои от неговите приятели и бизнес партньори са загинали в град Искендерун, където последиците от бедствието са огромни. "Спасителите не спират да работят, но капацитетът не е достатъчен. Трусовете засегнаха 10 града, като някои от тях са с пострадали пътища и няма връзка между населените места. Затова спасителите не могат да стигнат навреме", обяснява Хакьолдаш.

Времето също не е съюзник в опитите да се намерят оцелели и очакванията са температурите да спаднат под 0 градуса по Целзий по-късно през седмицата. "Миналата седмица имаше обилен снеговалеж и тези, които са оцелели под отломките, умират от хипотермия", казва Хакьолдаш.

Той благодари за подкрепата в момент, в който страната преживява такава голяма трагедия. И допълва: "Нуждаем се от кранове, строителни машини, кирки и лопати, както и от чиста вода. Нямаме добра връзка с интернет и имаме проблеми с електричеството. Магазините са отворени, но наличните стоки са ограничени."

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 5
    • + 2

    Недоумявам авторите не са ли чули, че земетресението е причинило опустошителни разрушения освен в Турция и в Северна Сирия!?
    Недопустимо е загрижеността да е само да границите на "съюзниците", а "несъюзниците" - кучета ги яли, защото 1/3 от жертвите са в Сирия. И на труповете не пише башаристи или антибашаристи са. А и има ли значение?
    За ЕС - видимо има...Вероятно за тях те не са човешки същества - не страдат за загубите и за отнетите животи.

    Всъщност демонстрираната ЕС-загриженост до КПП-то е поредния пример за цинизма и лицемерието на политиките на Запада.
    Защото хората - дали роби в Африка, роднини на Шорош или китайски мандарини - имат едно и също количество хромозоми и са човешки същества.

    Лицемерието на Запада и на неговите (...) е твърде забележимо и запомнящо се. И с всеки свой ход то отблъсква все повече.

    Нередност?
  • 2
    emil.gaidarov avatar :-|
    emil.gaidarov
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Не може да не се оплюе ЕС, че успява да помогне на всички по едно и също време. И къде изобщо прочете за разделение по национален или друг критерий?
    А xyйлo-"великия" как помага?

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1
    • + 2

    Докторе, ако политиката на Лошия Запад е лицемерна, какво да кажем за любимия ти Путин? Който до 23.02.2022 упорито твърдеше че няма да напада Украйна?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#2] от "emil.gaidarov":

    ЕС и САЩ имат санкционен режим и по отношение на Сирия. Което означава и неоказване на хуманитарна помощ. Както не бяха продадени лекарства и ваксини срещу к-19 на Иран през 2020 г.

    Т.е. хуманитаристиката и геополитиката за Запада са в зависимост.
    Ща се отнася до руската помощ, чета, че МИС е изпратило спосители в един от най-пострадалите райони на Турция - Кахраманмараш, а в Сирия - също.
    Нито в Турция, нито в Сирия има френски, американски, германски, белгийски, нидерландски, канадски, италиански, гръцки, полски, прибалтийски, австрийски спасителни екипи.
    Защо?
    Отговорете си сам.

    Нередност?
  • 5
    ves541162418 avatar :-|
    ves541162418
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":
    Нито в Турция, нито в Сирия има френски, американски, германски, белгийски, нидерландски, канадски, италиански, гръцки, полски, прибалтийски, австрийски спасителни екипи.

    -----------
    Ех рубла , пак се оноди на метеното . Ма като няма какво друго да четеш освен трети том на бай Тошовата енциклопедия така ще е. Ограмоти се и прочети някой нормален сайт и виж кой какво е дал преди да пишеш глупости.

    Нередност?
Нов коментар