🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна | Какво означава започващото посещение на Си Цзинпин в Русия

Според непотвърдена информация китайският президент може да проведе видеоконферентен разговор с Володимир Зеленски

През изминалата година Си поддържаше редовни контакти с Путин, докато китайските държавни медии повтаряха руската пропаганда за войната, описвайки ситуацията като "криза", а не като инвазия
През изминалата година Си поддържаше редовни контакти с Путин, докато китайските държавни медии повтаряха руската пропаганда за войната, описвайки ситуацията като "криза", а не като инвазия
През изминалата година Си поддържаше редовни контакти с Путин, докато китайските държавни медии повтаряха руската пропаганда за войната, описвайки ситуацията като "криза", а не като инвазия    ©  Reuters
През изминалата година Си поддържаше редовни контакти с Путин, докато китайските държавни медии повтаряха руската пропаганда за войната, описвайки ситуацията като "криза", а не като инвазия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китай се представи като потенциален посредник в конфликта в Украйна - твърдение, на което в Европа и САЩ се гледа скептично поради близките отношения на Си и Путин.
  • От началото на войната обаче китайският лидер не е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски.
  • Външният министър на Китай Цин Ган разговаря с украинския си колега Дмитрий Кулеба, за да го призове за мирни преговори.

Китайският президент Си Цзинпин ще посети Русия за среща с президента Владимир Путин в понеделник, с което ще потвърди силните връзки на лидерите, въпреки че Западът осъжда нахлуването на Москва в Украйна.

Китайското министерство на външните работи заяви, че Си и Путин ще проведат "задълбочен обмен на мнения по двустранните отношения и важни международни и регионални въпроси от взаимен интерес" по време на тридневното посещение, което е първото посещение на Си в Русия след началото на войната през февруари миналата година.

Защо това е важно

Китай се представи като потенциален посредник в конфликта в Украйна - твърдение, на което в Европа и САЩ се гледа скептично поради близките отношения на Си и Путин, скрепени точно преди избухването на военните действия, когато двамата обявиха партньорство "без граници". През изминалата година Си поддържаше редовни контакти с Путин, докато китайските държавни медии повтаряха руската пропаганда за войната, описвайки ситуацията като "криза", а не като инвазия.

От началото на войната китайският лидер не е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски. Но служител, запознат с въпроса в Пекин, заяви, че Си може да проведе и видеоконференция с украинския президент през следващите дни. Китай все още не е потвърдил това, но през последните седмици Пекин засили контактите на министерско ниво с Украйна. В четвъртък външният министър на Китай Цин Ган разговаря с украинския си колега Дмитрий Кулеба, за да го призове за мирни преговори.

"Китай отстоява справедлива и обективна позиция в Украйна и играе конструктивна роля в насърчаването на преговорите за мир", заяви в петък китайското външно министерство.

За какво ще си говорят Путин и Си

Макар че Китай не даде повече подробности за дневния ред на държавното посещение в Русия, Кремъл заяви, че Путин и Си ще обсъдят "въпросите за развитие на отношенията на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие между Русия и Китай". Те също така ще участват в "обмен на мнения в контекста на задълбочаване на руско-китайското сътрудничество на международната арена" и ще подпишат "редица важни двустранни документи". В съобщението не се посочват подробности за документите.

Според говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин, цитиран от Reuters, визитата на Си в Русия е отчасти за насърчаване на "мира".

Може ли Пекин да е миротворец

Анализатори заявиха, че Пекин ще използва всеки разговор между Си и Зеленски, за да се опита да подкрепи твърденията си, че наистина се интересува от ролята на евентуален миротворец в конфликта. Китай би могъл да изтъкне посредничеството си за сключване на споразумение между Саудитска Арабия и Иран по-рано през март за възстановяване на дипломатическите връзки като доказателство за неотдавнашния си успех като преговарящ.

На годишнината от началото на войната на 24 февруари Китай публикува своята позиция относно "политическото решение на украинската криза", в която страната призовава за "зачитане на суверенитета на всички държави", "прекратяване на военните действия" и "продължаване на мирните преговори". Според анализатори Китай ще използва всеки разговор между Си и Зеленски като подкрепа на твърденията си, че действително е заинтересована да действа като посредник в конфликта.

Първоначално Украйна се противопостави на предложенията на Китай, тъй като в тях не се заявява, че Русия трябва да се оттегли зад границите, установени след разпадането на Съветския съюз, макар че по-късно заяви, че страната е отворена за "части от плана". Русия приветства инициативата на Пекин и заяви, че ще извърши "нюансирано проучване" на плана, но също така заяви, че засега не вижда признаци за мирно решение.

Анализаторите обаче смятат, че разрешаването на конфликта в Украйна ще се окаже далеч по-сложно за Пекин, който Западът разглежда като съюзник на Москва.

"Мисля, че за Китай става все по-трудно да убеди света, че по някакъв начин е този неутрален играч в Украйна. Така че едно пътуване на Си Цзинпин до Москва, за да се срещне с Путин в този момент, само по себе си, отново няма да изглежда добре за Китай", казва пред Financial Times Пол Хенъл от Carnegie Endowment for International Peace, който е бил съветник по въпросите на Китай на президентите на САЩ Джордж Буш и Барак Обама. Но според него, ако Си се обади на Зеленски, той ще може да представи пътуването до Москва като разговор с двете страни в интерес на постигането на мирно споразумение.

По темата работи и Павел Бонкин

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • + 4

    В края на посещението ще видим какво означава, но самият факт, че първото посещение на Си слелд консолидацията на властта му е в Москва за ТРИ дни говори много. И най-вероятно в момента се формира ново блоково противопоставяне на глобално ниво или казано по научному - биполярен свят.

    Китай ще се представи за миротворец и ще се опита да изземе посредническите функции на Ердоган във войната в Украйна. Предвид настоящите позиции мир няма как да има - руснаците искат четирите области в рамките на техните административни граници + признаването им + падане на санкциите + неутралитет на Украйна. Украинците искат пълно изтегляне на руските войски, включително и от Крим + влизане в НАТО. Абсолютно взаимоизключващи се тези, защото Русия няма да допусне Украйа в НАТО, не и цяла. Единственият начин за бърз мир е, Западът да спре подкрепата си за Украйна и тя да седне максимално бързо на масата за преговори. Няма да стане, защото Западът вече е страна в конфликта.

    По-интерсното ще бъдат следващите ходове на Си след Москва, защото се очаква да посети няколко европейски столици. Кои точно ще е ключово, моето предположение са Париж и Берлин. Това ще е последният шанс на Европа да заеме по-неутрална позиция и да запази отношенията си с Пекин в средносрочен план. Защото часовникът за Тайван тик-така.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 3

    Сигналите са ясни още преди Си да се е качил в самолета:

    1. Западът изпада в изолация. Светът не е само ЕС и САЩ. И това все повече става видно.
    2. САЩ и т.н. Запад се оформят като войнолюбива коалиция, на чиято съвест лежат всички войни в последните 30 г и милионите трупове: едни и същи са участниците в американските войни в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Йемен, Сирия. В "цветните революции" в Египет, Алжир, Тунис, Украина, Грузия, несполучливите опити в Турция, Иран, Саудитска.
    В този смисъл ЕС е смокиновото листо на вечната американска агресия. Симбиозата между ЕС и Нато е плашеща, защото бащите-основатели на ЕС изобщо не са имали пред вид пръкването на квазидържавно образувание, а икономически съюз. Съюз няма, има все по-военнизирана структура.
    3. САЩ и сателитите му не желаят мир в Украина. Конфликтът започна заради отказа на САЩ да направи стъпки в гарантиране на сигурността на Русия и сега тази политика продължава за сметка на няколко стотин хиляди убити украински мъже и разрушаване на страната.
    4. САЩ и сателитите му дори не прочетоха 12-те китайски точки, които да подготвят мирни преговори. А там ясно е записано, че Западът носи отговорност за войната.
    5. Подходът на САЩ към съперниците на хегемонията му е обидно еднотипен, макар Русия и Китай да се различават тотално. Трябва да си много (...), за да обединиш стратегически тия два субекта. Предполагам, че Вашингтон ще провокира Пекин да прати войски в Тайван, по същата схема, по която принуди Москва да го направи в Донбас.
    6. При все по-консолидиращият се неамериканоцентричен свят, БГ отново е на грешната страна на историята.

    Защото:
    - Ватикана също твърди, че в Украина има намеса на повече от една империи
    - след Африка и Азия гласува да отпадне забраната руски спортисти да участват на международни състезания, вкл. и на олимпиадата в Париж.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2

    И един анализ:
    https://ria.ru/20230320/vizit-1858956528.html

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    Днес се навършват 20 години от изфабрикуваното нападение на САЩ над Ирак. Не е зле тия неща да се припомнят във връзка с нежеланието им войната в Украина да приключи.Мирният план на Китай е най-реалистичния възможен.

    Нередност?
Нов коментар