Си подкрепя Путин за Украйна, но не и за руския газопровод

Разговорите не доведоха до споразумения по икономически въпроси, които са от ключово значение за подпомагане на Москва да се справи със западните санкции

В поредна проява на подкрепа за Путин, за когото миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, Си заяви, че го кани да дойде в Китай "в удобно време" тази година
В поредна проява на подкрепа за Путин, за когото миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, Си заяви, че го кани да дойде в Китай "в удобно време" тази година
В поредна проява на подкрепа за Путин, за когото миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, Си заяви, че го кани да дойде в Китай "в удобно време" тази година    ©  Reuters
В поредна проява на подкрепа за Путин, за когото миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, Си заяви, че го кани да дойде в Китай "в удобно време" тази година    ©  Reuters
Темата накратко
  • Посещението на Си е стимул за Москва, която се бори да постигне напредък в продължаващата вече година война в Украйна.
  • Визитата беше критикувана от САЩ като осигуряване на "дипломатическо прикритие" за Путин и за войната.
  • Основната цел на Путин беше да постигне споразумение за планирания газопровод "Силата на Сибир 2", който трябва да снабдява Китай през Монголия.

Си Цзинпин подкрепи позицията на Владимир Путин за войната в Украйна, но се въздържа да подкрепи изявленията му относно планирания газопровод, който ще пренасочи руския износ на газ от Европа към Азия. Китайският и руският лидер подписаха съвместно изявление във вторник, след като проведоха разговори в Москва, в което похвалиха "положителната роля" на Пекин и "обективната, безпристрастна позиция" на Путин по отношение на инвазията.

Разговорите им обаче не доведоха до решителни споразумения по икономически въпроси, които са от ключово значение за подпомагане на Москва да се справи със западните санкции. Все пак посещението на Си е стимул за Москва, която се бори да постигне напредък в продължаващата вече година война в Украйна. То беше критикувано от Вашингтон като осигуряване на "дипломатическо прикритие" за Путин и за войната, в която загинаха десетки хиляди хора.

Липсата на конкретност в оценката на Путин за разговорите, които той определи като "топли, другарски и конструктивни", подчерта намаляващото влияние на Русия, която все повече разчита на политическата и икономическата подкрепа на Китай, отбелязва Financial Times. Пекин предложи на Москва важен икономически спасителен пояс по време на войната, като увеличи покупките на енергийни суровини от Русия и замени западните стоки и компоненти, ограничени от санкциите.

Трудни икономически преговори

Разговорите във вторник обаче показаха, че по-нататъшното задълбочаване на икономическите връзки все още е предмет на преговори. Основната цел на Путин по време на престоя на китайския лидер, който ще бъде и в сряда в Москва, беше да го накара да приеме планирания от него газопровод "Силата на Сибир 2", който трябва да снабдява Китай през Монголия.

По-рано във вторник Путин говореше за него сякаш е сключена сделка, като заяви, че "на практика всички параметри на това споразумение са финализирани". В съвместните си изказвания със Си след разговорите руският президент обеща да доставя на Китай най-малко 98 млрд. куб.м природен газ до 2023 г. - количество, което може да бъде постигнато само ако новият газопровод влезе в експлоатация - и отбеляза, че Монголия вече е подписала споразумението.

Си обаче запази видимо мълчание по темата. В дългото съвместно изявление се казва само, че Русия и Китай ще "положат усилия за ускоряване на работата по проучване и съгласуване" на плановете за изграждане на газопровода. Вицепремиерът Александър Новак заяви, че Кремъл се надява да подпише споразумението "Силата на Сибир 2" по-късно тази година. "На компаниите бяха дадени нареждания да разработят детайлите на проекта в подробности и да стигнат до подписването му във възможно най-кратък срок. Дадени са нареждания да се гарантира, че условията са договорени", каза той пред репортери според държавната информационна служба РИА "Новости". "Надяваме се, че това ще стане тази година."

Дължината на газопровода трябва да е 6700 км, а планираният капацитет - 50 млрд. куб.м годишно, което е под една трета от обемите, които Русия продаваше в ЕС преди войната срещу Украйна (155 млрд. куб.м).

Подкрепазаинвазията вУкрайна

Китайският лидер обаче беше по-сговорчив по отношение на Украйна. Съвместното изявление в по-голямата си част преповтаря опорните точки на Кремъл, като отправи предупреждение срещу "практиката на която и да е страна или група страни да търсят предимства във военната, политическата и други области в ущърб на законните интереси на сигурността на други страни" - често срещано руско оплакване срещу НАТО.

Путин, който неведнъж е заплашвал с използване на ядрени оръжия срещу Запада, ако той продължи да помага на Украйна срещу инвазията на Русия, предупреди, че доставките от Великобритания за Киев на бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран, могат да доведат до ескалация на конфликта. "Русия ще бъде принудена да реагира по съответния начин, като се има предвид, че колективният Запад започна да използва оръжия с ядрен компонент", заяви Путин, без да уточнява какъв ще бъде отговорът на Русия. Няколко часа по-късно Великобритания отхвърли твърдението на Путин, че изпраща на Украйна боеприпаси с обеднен уран.

В поредна проява на подкрепа за Путин, за когото миналата седмица Международният наказателен съд издаде заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, Си заяви, че го кани да дойде в Китай "в удобно време" тази година.

Външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков заяви, че руският лидер би могъл да осъществи пътуването тази година. Ушаков заяви, че срещата на Путин и Си е достатъчна, за да всее страх в сърцата на противниците на Русия. "Можем да кажем, че те са много нервни, и то с основание", каза той, цитиран от "Интерфакс".

Позицията на САЩ

САЩ заявиха, че мирният план на Китай ще узакони териториалните завоевания на Русия в Украйна и ще даде на Москва време да попълни въоръжените си сили за нова офанзива. "Светът не бива да бъде заблуждаван от какъвто и да е тактически ход на Русия - подкрепен от Китай или която и да е друга страна - за замразяване на войната при нейните собствени условия", заяви в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Китайският документ излага някои общи принципи в план от 12 точки, но не съдържа подробности за това как да се сложи край на войната, която продължава вече 13-и месец.

Украйна също е скептично настроена към плана, но се въздържа да критикува Китай преди очаквания разговор между Си и президента Володимир Зеленски след тридневното му посещение в Москва. "Чакаме потвърждение", заяви вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук пред италианския вестник Corriere della Sera. "Това би било важен ход. Те имат какво да си кажат."

В контраст с посещението на Си в Москва беше неочакваното пътуване на японския премиер Фумио Кишида до Киев и Буча, мястото на предполагаемите руски военни престъпления, където той изрази "голям гняв от зверството", извършено там. Това, че то се случва по същото време, когато Си е в Москва, е сигнал за решимостта на Запада и неговите съюзници да подкрепят Украйна.

Москва трудно ще получи оръжейна помощ от Пекин

Външнополитически анализатори заявиха пред Reuters, че макар Путин да търси силна подкрепа от Си по отношение на Украйна, те се съмняват, че посещението му в Москва ще доведе до някаква военна подкрепа. През последните седмици Вашингтон заяви, че се опасява, че Китай може да въоръжи Русия - план, който Пекин отрича. Според New York Times Китай е изпратил на Русия безпилотни летателни апарати на стойност над 12 млн. долара от началото на войната. Близо 70 китайски износители са продали на Русия 26 различни марки местни безпилотни летателни апарати след нахлуването на Русия в Украйна.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 2

    По-интересното от срещата е, че Русия и Китай обявиха, че няма да играят по свирката на Запада и са против формирането на биполярен свят. Каквато всъщност май се оказва идеята с войната в Украйна. И затова им прехвърлиха топката за мирните преговори. Жалко, че не знаем какво са си говорили военните представители, защото в делегациите на двете страни те преобладаваха.

    За газопровода е елементарно - китайците действат капка по капка. Няма за къде да бързат.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 1

    Чета: доста изнервена е официалната западна (и неофициалата на йорширите) реакция на небивалото ТРИДНЕВНО посещение на таварищ Си в Москва...
    И има защо:

    https://www.youtube.com/watch?v=yMSv-jALIAM&t=46s

    А ако отидем още по на изток по кълбото, онзи ден да Лула заяви, че Русия е гарант на трайния световен мир. Вероятно и на него не му се струва, че САЩ може да влезе в тая роля. Съдейки по загазването на доскорошния хегемон в дистанционната му прокси война в Укрина, президентът на Бразилия е прав.

    И само на мен ли ми се струва, че Украина ще стане новия психологически Виетнам за Америка, което бреме тя се опитва да прехвърли и на васалитета си?

    Восток дело тонкое.

    P.S. Всъщност в политическата декларация и за въглищата нищо не е казано. Апропо, тя затова е политическа декларация - очертава взаимната стратегия. А щом две достатъчно значими световни сили имат обща стратегия да променят света, видимо ще го променят.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Извинявам се за линка. Това е:
    https://youtu.be/yMSv-jALIAM

    Нередност?
Нов коментар