🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед продължи да повишава лихвите въпреки опасенията за банковата система

Централната банка обаче смекчи реториката си и сигнализира, че може скоро да спре покачванията

Председателят на Фед Джеръм Пауъл предупреди, че "ако не бъде обърнато внимание на отделните банкови проблеми, те могат да подкопаят доверието в здравите банки и да застрашат способността на банковата система като цяло"
Председателят на Фед Джеръм Пауъл предупреди, че "ако не бъде обърнато внимание на отделните банкови проблеми, те могат да подкопаят доверието в здравите банки и да застрашат способността на банковата система като цяло"
Председателят на Фед Джеръм Пауъл предупреди, че "ако не бъде обърнато внимание на отделните банкови проблеми, те могат да подкопаят доверието в здравите банки и да застрашат способността на банковата система като цяло"    ©  Reuters
Председателят на Фед Джеръм Пауъл предупреди, че "ако не бъде обърнато внимание на отделните банкови проблеми, те могат да подкопаят доверието в здравите банки и да застрашат способността на банковата система като цяло"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Фед повиши основната си лихва с 0.25 пр. пункта в съответствие с пазарните очаквания.
  • Опасенията за банковата система разколебават досега стабилния курс на затягане на паричната политика и борба с инфлацията.
  • Фед сигнализира, че скоро може да спре да вдига лихвите, но възнамерява да ги задържи високи тази година.

Федералният резерв продължи покачването на лихвите в САЩ въпреки сътресенията в банковата система, причинени от фалита на Silicon Valley Bank, и опасенията, че затягането на паричната политика повишава рисковете за финансовата стабилност. Централата банка увеличи основната си лихва с четвърт процентен пункт, с което тя достигна 4.75-5%, най-високото ниво от 2007 г. Институцията обаче сигнализира, че настоящият цикъл на затягане на условията за финансиране може да е към края си.

Банковата система в САЩ е "здрава и устойчива", но все още не е ясно колко големи ще са ефектите от последните сътресения върху икономиката. Очаква се те да доведат до допълнително затягане на кредитирането, с което да ограничат финансовите ресурси и да забавят икономическата активност, на практика подкрепяйки усилията на Фед за овладяване на инфлацията.

За разлика от предишните решения, в които се казваше, че ще са необходими допълнителни повишения на лихвата, този път централните банкери говорят по-скоро за стабилизиране и укрепване на паричната политика. Инфлацията обаче остава изненадващо устойчива, както председателят на Фед Джером Пауъл многократно изтъкна по време на последвалата пресконференция.

Стабилността на банките измества фокуса от инфлацията

Решението на Фед идва в момент на несигурност за финансовата система след срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец, за които се счита, че са станали жертва на покачващите се лихвени проценти, но също така и на лошо управление на риска. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че мерките, предприети в отговор на фалитите - включително изплащането на 100% от депозитите на двете банки, както и нов механизъм, с който Фед осигурява ликвидност на банките, "демонстрират, че всички спестявания на вложителите са в безопасност". Той също така предупреди, че "ако не бъде обърнато внимание на отделните банкови проблеми, те могат да подкопаят доверието в здравите банки и да застрашат способността на банковата система като цяло".

Въпреки че фалитите не успяха да накарат Фед да спре затягането на паричната политика, те са оказали ефект върху вчерашното решение. Само преди седмици Пауъл сигнализира, че може да е необходимо ускоряване на темпа и покачване с половин пр. пункт през март. Опасенията за банковата система сега обаче са накарали централните банкери дори да обсъждат дали да спрат затягането, но в крайна сметка решението за повишение с 0.25 пр. пункта е било взето с консенсус.

Първоначално пазарите реагираха твърде положително на съобщението, но впоследствие преминаха на червено, когато Пауъл отхвърли очакванията на инвеститорите, че Фед ще започне да понижава лихвата си тази година.

Задържане на лихвите поне до догодина

Насоките на централните банкери за основния лихвен процент са той да достигне връх между 5 и 5.25% тази година, което предполага още едно повишение от четвърт пункт. Очакванията са това ниво да се запази поне до 2024 г., след което до края на следващата година да слезе до около 4.3%. Членовете на Комитета за отворените пазари (FOMC) прогнозират също така по-бавен ръст на американската икономика и по-висока инфлация. Според тях растежът ще се забави до 0.4% тази година, преди да се възстанови до 1.2% през 2024 г. Безработицата се очаква да се повиши до 4.6% догодина.

След колапса на SVB и Signature Фед обяви механизъм за спешно кредитиране, който да осигури подкрепа за малки и средни банки, застрашени от оттегляне на вложители. Централната банка също така работи с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите за изплащането на средствата, държани в двете фалирали банки, дори над прага от 250 000 долара. Министърът на финансите Джанет Йелън обяви готовността на американските власти при необходимост да предприемат допълнителни мерки за укрепване на финансовата система.

Фед стана обект на критики след банковите фалити, които повдигнаха въпроса за това дали регулациите върху по-малките банки са достатъчни и доколко внимателно те се изпълняват. Пауъл приветства започналата вътрешна проверка на надзора на Фед върху SVB и се обяви за засилване на надзора и регулирането на банките.

Все още няма коментари
Нов коментар